Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Suffocation - ...of the Dark Light (2017)

 Látogatottság
Összesen
87460092
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Locomotiv GT. - Kislemezek 06.

Rockmúzeum

1973 januárjában Frenreisz Károly távozott az LGT-ből. Ennek egyik oka az volt, hogy az LGT (de legfőképp Presser Gábor és Adamis Anna) felkérést kapott a Vígszínháztól a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, Déry Tibor kisregényén alapuló színházi darab dalainak megkomponálására. Frenreisz első sorban színpadi zenész volt, ezért nem fűlött a foga a színházi munkához, ehhez még hozzájött az is, hogy testvére, Latinovits Zoltán viharos módon hagyta el a Vígszínházat, ezért nem szerette volna a lábát sem betenni oda. 1973 elején úgy döntött tehát, hogy elhagyja az LGT-t és megalapítja saját zenekarát, a Skorpiót...
Az LGT nem keresgélt túl sokáig, még a hatvanas évekből ismerték Somló Tamás multi-instrumentalista énekest, aki a Non-Stop együttest hagyta ott Presserék hívására. (Az LGT és a Non-Stop közös turnékon is részt vett, viszonyuk baráti volt.) Somló remekül szaxofonozott és hegedült, játszott zongorán is és kicsit gitározott is, de a basszusgitárt utálta. Barta Tamás elhatározta, hogy megtanítja Somlót basszusgitározni, ami viszonylagosan sikerült is, de Somló csak a koncerteken játszott a hangszeren, a lemezfelvételeken átengedte azt Bartának.

Az első, Somlóval készített kislemez A-oldali dala rögtön az Ő énekével csendül fel. Nyers boogie a Hej, gyere velem, ezt erősíti Presser laza zongorázása is. A dalt Barta gitárja vezeti, aminek nagyon össze kell szednie magát ahhoz, hogy felvehesse a versenyt Somló frenetikus énekhangjával. Somló Tamás úgy énekel, hogy leszakad az ég, különösen a címsorban, a gitárral énekelt unisonoban.

A sztereo keverés nagyon szép, szellős. Barta masszív riffje a jobb csatornában szól, baloldalon Presser zongorája hallható. Laux és a basszusgitár középen. Az első szóló a zongoráé, majd Barta következik egy rock and rollos ízű körrel. A szám végén előkerül Barta slide-gyűrűje is, hatásos, ahogy kiszáll a ritmusszekció, így hangsúlyosabb Presser zongorája. Felemelő hallani, hogy Presser Gábor mennyire ráérzett erre a boogie-woogie stílusra...

Az A-oldali rock and rollt Barta Tamás és Adamis Anna szerezte, csakúgy, mint a B-oldalon hallható, jókedvű country bluest, a Csavargók angyala címűt. A dal alapja egy kápóval ellátott 12-húros akusztikus gitár és egy mandolin - természetesen Barta játszik mindkettőn, helyenként Presser Gábor boogie-zongorája is feltűnik. A ritmusszekció "ingázik", Laux mindössze a lábdobon hozza az egyeket. A dalt Barta Tamás énekli, azt hiszem jól is áll neki - bár Barta nem énekelt különösebben jól, talán azért, mert nem is szeretett énekelni.

Barta szerzeményeire nagyban hatott ekkoriban a The Band együttes hangzásvilága, ez a társulás egyik Presserrel közös kedvenc zenekaruk volt. A The Band sokat dolgozott együtt Bob Dylannel is, amit csak azért jegyzek meg, mert a "reggel a cipőmben volt egy béka" verssor Bob Dylan On The Road Again című dalából való.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Pepita, SP 70028, 1973
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.46 Seconds