×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 06. 

Megjelent: március 14. kedd 18:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

1973 januárjában Frenreisz Károly távozott az LGT-ből. Ennek egyik oka az volt, hogy az LGT (de legfőképp Presser Gábor és Adamis Anna) felkérést kapott a Vígszínháztól a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, Déry Tibor kisregényén alapuló színházi darab dalainak megkomponálására. Frenreisz első sorban színpadi zenész volt, ezért nem fűlött a foga a színházi munkához, ehhez még hozzájött az is, hogy testvére, Latinovits Zoltán viharos módon hagyta el a Vígszínházat, ezért nem szerette volna a lábát sem betenni oda. 1973 elején úgy döntött tehát, hogy elhagyja az LGT-t és megalapítja saját zenekarát, a Skorpiót...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az LGT nem keresgélt túl sokáig, még a hatvanas évekből ismerték Somló Tamás multi-instrumentalista énekest, aki a Non-Stop együttest hagyta ott Presserék hívására. (Az LGT és a Non-Stop közös turnékon is részt vett, viszonyuk baráti volt.) Somló remekül szaxofonozott és hegedült, játszott zongorán is és kicsit gitározott is, de a basszusgitárt utálta. Barta Tamás elhatározta, hogy megtanítja Somlót basszusgitározni, ami viszonylagosan sikerült is, de Somló csak a koncerteken játszott a hangszeren, a lemezfelvételeken átengedte azt Bartának.

Az első, Somlóval készített kislemez A-oldali dala rögtön az Ő énekével csendül fel. Nyers boogie a Hej, gyere velem, ezt erősíti Presser laza zongorázása is. A dalt Barta gitárja vezeti, aminek nagyon össze kell szednie magát ahhoz, hogy felvehesse a versenyt Somló frenetikus énekhangjával. Somló Tamás úgy énekel, hogy leszakad az ég, különösen a címsorban, a gitárral énekelt unisonoban.

A sztereo keverés nagyon szép, szellős. Barta masszív riffje a jobb csatornában szól, baloldalon Presser zongorája hallható. Laux és a basszusgitár középen. Az első szóló a zongoráé, majd Barta következik egy rock and rollos ízű körrel. A szám végén előkerül Barta slide-gyűrűje is, hatásos, ahogy kiszáll a ritmusszekció, így hangsúlyosabb Presser zongorája. Felemelő hallani, hogy Presser Gábor mennyire ráérzett erre a boogie-woogie stílusra...

Az A-oldali rock and rollt Barta Tamás és Adamis Anna szerezte, csakúgy, mint a B-oldalon hallható, jókedvű country bluest, a Csavargók angyala címűt. A dal alapja egy kápóval ellátott 12-húros akusztikus gitár és egy mandolin - természetesen Barta játszik mindkettőn, helyenként Presser Gábor boogie-zongorája is feltűnik. A ritmusszekció "ingázik", Laux mindössze a lábdobon hozza az egyeket. A dalt Barta Tamás énekli, azt hiszem jól is áll neki - bár Barta nem énekelt különösebben jól, talán azért, mert nem is szeretett énekelni.

Barta szerzeményeire nagyban hatott ekkoriban a The Band együttes hangzásvilága, ez a társulás egyik Presserrel közös kedvenc zenekaruk volt. A The Band sokat dolgozott együtt Bob Dylannel is, amit csak azért jegyzek meg, mert a "reggel a cipőmben volt egy béka" verssor Bob Dylan On The Road Again című dalából való.

Folytatás holnap!Kiadó:
Pepita, SP 70028, 1973
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik Lászlórovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 25.

2017-04-02 12:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Pulzus 48 - 1984 november - Az üvegember utolsó kiáltása
Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei

Tovább...
Bergendy - kislemezek 02.
A következő kislemezen a Bergendy Balázs Boglárkát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 07.
A következő EP két dalában a Bergendy Zalatnay Saroltát kíséri, a másik két dal pedig önálló, zenekari

Tovább...
Bergendy - kislemezek 05.
A Bergendy következő EP-je ismét önálló felvételeket

Tovább...
Bergendy - kislemezek 04.
A következő kislemezen a Bergendy együttes Zalatnay Saroltával közösen hallható.

Zalatnay Sarolta 1962 és 1964 között gyakran fellépett a Scampolo

Tovább...
Klipmánia