×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 07. 

Megjelent: 2017. március 15. szerda 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő kislemez A-oldalán Presser Gábor és Adamis Anna boogie-ihletésű kompozícióját hallhatjuk, melynek címe: Segíts elaludni...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A dalt az erőteljes basszus és Laux darabos, bár ötletes dobolása húzza előre. Pazarul szól a zongorafelvezetés, a dal egészében Presser zongorájáé a főszerep, bár karakteresek Barta sorok közötti bejátszásai is. A gitárszólóban két sávot is egymásra vett, amit füllel hallhatóan élvezett is. Somló ismét fantasztikusan énekel, Presser pedig megmutatja viszonylag széles hangterjedelmét, az "óh, most az egyszer még" sorban elkalandozik az alsóbb regiszterekbe... (Egyébként Presser Gábor sokkal jobb énekes volt, mint ahogy azt a közhiedelem tartja... elég meghallgatni ezeket a korai Locomotiv GT felvételeket.)

A B-oldalon helyet foglaló dalról talán nem is szabadna írni, mert nem lehet mit hozzátenni, egészen egyszerűen Presser Gábor legszebb daláról van szó (amit teljesen egyedül komponált). A Mindig csak ott várok rád nemcsak a remek zenét jelenti, hanem magas nívójú költészetet is, a két műfaj tökéletes, harmonikus találkozását. Ez a dal maga a dalszerzés. A dalszerzés művészete. A dalszerzés definíciója. A szerző megmutatja, hogy miben állhat a művészet értelme.

Zenéjét tekintve az elektromos Fender-zongora uralja, a háttérben Somló szájharmonikáját hallhatjuk. A refrénekben száll be Barta Tamás akusztikus gitáron, Laux csörgőn működik közre. A szólót Somló adja elő szaxofonon, melynek hangját erőteljesen megzengették. Az énekszólamokat a szerző és Somló osztják meg egymás között, egyikőjük előadása fantasztikusabb, mint a másiké. Tartalmát tekintve a Mindig csak ott várok rád egy szerelmes dal. Presser valószínűtlen metaforáit a fájdalom, a bánat, a reménytelenség hatja át. Elemzés helyett álljon itt a szöveg:

Hol vagy, hol vagy, milyen szél fújt el?
Hol vagy, hol vagy, milyen szél sodort el?

Mindig csak ott várok rád, hol a napból nem nő sugár...
Mindig csak ott várok rád, hol az élet folyója áll...
Mindig csak ott várok rád, hol az álmom száll...
Mindig csak ott várok rád, ahol senki senkit se vár...
Mindig csak ott várok már.

Hol vagy, hol vagy, milyen szél fújt el?
Hol vagy, hol vagy, milyen szél sodort el?

Mindig csak ott várok rád, hol csak te jöhetsz, s nem indulsz el...
Mindig csak ott várok rád, hol csak Te lehetsz, ki nekem még kell...
Mindig csak ott várok rád, hol térdel a szó, s szólni nem mer...
Mindig csak ott várok rád, hova Te küldtél, s magamtól mentem...

Mindig csak ott várok rád, hol a forró fákról hull a harmat...
Mindig csak ott várok rád, hol a felhők is tűzből vannak...
Mindig csak ott várok rád, hol a lángok is engem akarnak...
Mindig csak ott várok rád, hol az árnyék is elhagyott...

(Hol vagy, hol vagy?) Ó, milyen szél fújt el?
(Hol vagy, hol vagy?) Ó, milyen szél sodort el?
(Hol vagy, hol vagy?) Többé nem kereslek...

Folytatás holnap!Kiadó:
Pepita, SP 70030, 1973
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.

2017-12-24 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.
A Locomotiv GT. sorozatból véletlenül kimaradt egy Zalatnay Saroltával közösen készített kislemez, ami 1972-ben került a boltokba, valamikor az énekesnő

Tovább...
Bergendy - kislemezek 55.
A következő korong a Bergendy együttes talán legellentmondásosabb

Tovább...
Bergendy - kislemezek 66.
A kislemezen a Bergendy Turi Lajos énekessel dolgozik együtt, két Non-Stop dal átiratát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 62.
A következő kislemezen szereplő dal 1975. július 14-én, hétfőn hangzott el először nyilvánosság előtt, a Magyar Rádió Tessék Választani című, a budapesti József

Tovább...
Bergendy - kislemezek 65.
A következő Bergendy kislemez két önálló dalt

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia