×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 08. 

Megjelent: 2017. március 16. csütörtök 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

1974-ben Barta Tamás Amerikába disszidált. Személyében az együttes egy fontos szerzőt, egy kiváló gitárost veszített. Utódját Ő maga jelölte ki, Karácsony János személyében. Ő a Generál együttesben játszott, és ha meghallgatjuk a második Generál albumot feltűnik, hogy játéka valóban nagyban hasonlított Bartáéhoz. Furcsa mód, azonban a Locomotiv GT-ben eltűnt játékának ereje, fatálisan visszafogta magát (vagy visszafogták?)...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

1976-ban Laux József is disszidált. Ezzel a Locomotiv GT. mindent elveszített eredeti célkitűzéseiből, ráadásul szervező egyéniség nélkül maradt, így a zenekar teljes mértékben Presser Gábor irányítása alá került, Ő lépett elő első számú szerzővé is. Ráadásul ekkorra a zenekar már túl volt az amerikai "kudarcon", melynek feldolgozása embert próbáló feladat lehetett...

Az 1975-ben megjelent Mindig Magasabbra című album és az 1976-os dupla (egy ál-koncertfelvételt is tartalmazó) V. című lemez még remekül sikerült. Itt a zenekar az Amerikában megtanult funky-rockot vette alapul, ami még valódi izgalmakat hordozott. Az 1977-ben megjelent Zene - Mindenki Másképp Csinálja remek hallgatni való másnapos délutánokra, talán gyógyír lehet a különféle csalódások után, de egy egészen más Locomotiv GT.-t hallunk rajta.

Laux távozásával Adamis Anna is elment, ami nem lett volna törvényszerű, mert nem tartott férjével külföldre, de Presser Gábor úgy érezte, hogy a szövegírói területen sem ártana egy kis frissítés. Így lett a Locomotiv GT. szövegírója Sztevanovity Dusán, aki érett mondanivalóval töltötte meg a Locomotiv dalokat, ezáltal a szövegek hangsúlyosabb szerepet kaptak - időnként feláldozva emiatt a bonyolultabb zenét.

A dobok mögött Solti János foglalt helyet, aki az ösztönös játék helyett a magasabb szintű technikai tudást képviselte, ennek is köszönhető talán, hogy az LGT hangzása új dimenzióba került... Hogy ez szerencsés történés volt vagy sem, mindenki döntse el maga, nézzük, hogy a lemezeik mit hordoznak ebből...

1978-ban az Edzett ifjúságért pályázat keretében, a Magyar Televízió egy Belépés nemcsak tornacipőben című műsort forgatott. Ehhez írta át az LGT a Mindenki másképp csinálja című dalt. Ezt a számot az eredeti verzióban a remek, kesernyés humorú, ironikus szöveg vitte el a hátán. A humor itt is megmaradt, de az előadás mesterkélt - jól hallható, hogy az átirat megrendelésre készült.

A dal stílusát mondhatjuk reggae-nek, de ez inkább reggae-paródia, ami - az erős szöveg ellenére - menthetetlenül unalomba fullad. Még szerencse, hogy Solti János jól szórakozik ütőhangszereinek társaságában. A B-oldalon a V'-Moto-Rock Mozdulnod kell című dala hallható, ami nem túl jelentős szerzemény, még inkább a Bergendy együttes stílusát idézi, mint az alakuló V'-Moto-Rockét.

Folytatás holnap!


Kiadó:
Pepita, SPS 70296, 1978
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.

2017-12-24 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 48.
A Bergendy nagy felállásának első önálló kislemeze a Fázom és a Mindig ugyanúgy című kompozíciókat

Tovább...
Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 71.
A következő korong tulajdonképpen tekinthető reklám kislemeznek is, a borítóra is rá van írva, hogy City Grill. Hogy mi volt az a City Grill? Egyszerűen a magyar

Tovább...
Bergendy - kislemezek 58.
A Bergendy következő kislemeze két dalt tartalmaz az együttes Hétfő című dupla

Tovább...
Bergendy - kislemezek 56.
A Bergendy együttes az 1972-es Táncdalfesztíválon az Úgy szeretném című dallal

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között: