×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Locomotiv GT. - Kislemezek 09. 

Megjelent: 2017. március 17. péntek 12:00
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

Az 1978-as Mindenki című album után - a tagok elmondása szerint - mélypontra került a zenekar. Ez könnyen lehetséges egy erősen közepes album árnyékában, de szerintem inkább az történhetett, hogy kifutottak az időből és nem tudtak befejezni egy új nagylemezt. Ezért jelenhetett meg egy dupla kislemez, mely formátum nem igazán jellemző a világ hanglemez kiadására. (Én mindössze egy lengyel kiadású dupla Beatles EP-t láttam, no meg a szintén Beatles Magical Mystery Tour-t...)Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az Annyi mindent nem szerettem még egy humoros reggae, amit Somló Tamás írt Dusánnal közösen.

A szerző énekli a szólót - persze kiválóan. A szaxofonszólót is Ő játssza, ami inkább vicces, mint jó, a dal második felében felbukkanó szájharmonika megszólaltatója viszont lehet, hogy Presser. A hangszerelés ötletes, a felvétel is remek. Solti precízen hozza össze a ritmus alapot a különféle ütőhangszerekkel (claves, tikfa, triangulum) és finoman szól a seprűvel megszólaltatott pergő is.

A Pokolba már a szép szavakkal a dupla kislemez legjobb dala. Nagyon szép a szöveg is, a míves melódia, az akkord-struktúra és emelkedett tónus előrevetíti azt az utat, amin Presser Gábor, a dal szerzője az elkövetkezőkben járni fog. (Igaz, ez már korábban, Zorán szólólemezein is feltűnhetett, de a Locomotiv GT saját repertoárjába e dal kapcsán került be először.)

A dalban a szerző, Somló Tamás és Karácsony János is énekel, mindhárman kiváló előadást nyújtanak. Az alap Presser gyönyörű zongorája, amit a vokálon kívül egy elektromos zongora-szólam, szintetizátorhangok és egy helyütt Somló szaxofonhangjai fűszereznek. Solti János csak a refrénekben működik közre cintányéron.

A Miénk ez a cirkusz zseniálisan összerakott sláger, de hangulata olyan, mintha egy musical betétdal lenne. A sorokat ismét hárman osztják el egymás között, a refrénekben erőteljes kórus hangzik fel. Presser vezeti a dalt Yamaha elektromos zongoráján, Karácsony funkys gitárja a jobb oldalon hallatszik. A dal végén a zongora mellé betársul egy Hammond orgona is jobb szélen. Solti precízen húzza a dalt, a kongákat is Ő szólaltatja meg. A dal játékos, felszabadult hangulata miatt ma is kedvelt darab, remekül kivitelezett, profi munka.

A Veled, csak veled Karácsony János szerzeménye. Van egy enyhe, latinos beütése, ami egyáltalán nem válik a dal kárára. Végre hallhatjuk Karácsony Jánost viszonylag szabadon gitározni. Jó a dalt végigkísérő, funkys ritmizálása és maga a gitárszóló is, ami a dupla kislemez legnagyszerűbb pillanata. A szólóének természetesen Karácsonyé, a háttérben Presser hülyéskedik egy Korg vocoderrel, ami inkább érdekes, mint jó. A végén Somló is beszáll, de Presser vocodere elnyomja a remek éneklését.

Érezni már ezen a dupla kislemezen a Loksi című, szintén dupla album előszelét, talán úgy a legpontosabb a megfogalmazás, ha azt mondjuk: az itt felvonultatott ötleteket fejlesztették tovább az LGT fő művének nevezett albumon. (Aminek elemzése egy külön cikk témája kellene, hogy legyen... majd egyszer.)

Folytatás holnap!
Kiadó:
Pepita, SPS 70412-413, 1979
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 28.

2017-12-24 18:05:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 27.

2017-04-04 12:00:00

kép

Locomotiv GT. - Kislemezek 26.

2017-04-03 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia