Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Exit Eden - Rhapsodies In Black (2017)

 Látogatottság
Összesen
88137157
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Locomotiv GT. - Kislemezek 09.

Rockmúzeum

Az 1978-as Mindenki című album után - a tagok elmondása szerint - mélypontra került a zenekar. Ez könnyen lehetséges egy erősen közepes album árnyékában, de szerintem inkább az történhetett, hogy kifutottak az időből és nem tudtak befejezni egy új nagylemezt. Ezért jelenhetett meg egy dupla kislemez, mely formátum nem igazán jellemző a világ hanglemez kiadására. (Én mindössze egy lengyel kiadású dupla Beatles EP-t láttam, no meg a szintén Beatles Magical Mystery Tour-t...)

Az Annyi mindent nem szerettem még egy humoros reggae, amit Somló Tamás írt Dusánnal közösen.

A szerző énekli a szólót - persze kiválóan. A szaxofonszólót is Ő játssza, ami inkább vicces, mint jó, a dal második felében felbukkanó szájharmonika megszólaltatója viszont lehet, hogy Presser. A hangszerelés ötletes, a felvétel is remek. Solti precízen hozza össze a ritmus alapot a különféle ütőhangszerekkel (claves, tikfa, triangulum) és finoman szól a seprűvel megszólaltatott pergő is.

A Pokolba már a szép szavakkal a dupla kislemez legjobb dala. Nagyon szép a szöveg is, a míves melódia, az akkord-struktúra és emelkedett tónus előrevetíti azt az utat, amin Presser Gábor, a dal szerzője az elkövetkezőkben járni fog. (Igaz, ez már korábban, Zorán szólólemezein is feltűnhetett, de a Locomotiv GT saját repertoárjába e dal kapcsán került be először.)

A dalban a szerző, Somló Tamás és Karácsony János is énekel, mindhárman kiváló előadást nyújtanak. Az alap Presser gyönyörű zongorája, amit a vokálon kívül egy elektromos zongora-szólam, szintetizátorhangok és egy helyütt Somló szaxofonhangjai fűszereznek. Solti János csak a refrénekben működik közre cintányéron.

A Miénk ez a cirkusz zseniálisan összerakott sláger, de hangulata olyan, mintha egy musical betétdal lenne. A sorokat ismét hárman osztják el egymás között, a refrénekben erőteljes kórus hangzik fel. Presser vezeti a dalt Yamaha elektromos zongoráján, Karácsony funkys gitárja a jobb oldalon hallatszik. A dal végén a zongora mellé betársul egy Hammond orgona is jobb szélen. Solti precízen húzza a dalt, a kongákat is Ő szólaltatja meg. A dal játékos, felszabadult hangulata miatt ma is kedvelt darab, remekül kivitelezett, profi munka.

A Veled, csak veled Karácsony János szerzeménye. Van egy enyhe, latinos beütése, ami egyáltalán nem válik a dal kárára. Végre hallhatjuk Karácsony Jánost viszonylag szabadon gitározni. Jó a dalt végigkísérő, funkys ritmizálása és maga a gitárszóló is, ami a dupla kislemez legnagyszerűbb pillanata. A szólóének természetesen Karácsonyé, a háttérben Presser hülyéskedik egy Korg vocoderrel, ami inkább érdekes, mint jó. A végén Somló is beszáll, de Presser vocodere elnyomja a remek éneklését.

Érezni már ezen a dupla kislemezen a Loksi című, szintén dupla album előszelét, talán úgy a legpontosabb a megfogalmazás, ha azt mondjuk: az itt felvonultatott ötleteket fejlesztették tovább az LGT fő művének nevezett albumon. (Aminek elemzése egy külön cikk témája kellene, hogy legyen... majd egyszer.)

Folytatás holnap!
Kiadó:
Pepita, SPS 70412-413, 1979
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds