×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Six Feet Under - Torment (2017) 

Megjelent: 2017. március 17. péntek 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Hurrá, örvendjünk, tizenhatodik alkalommal indít támadást a hallójáratok ellen a veterán groove-death metal brigád, már ha a förtelmes feldolgozáslemezeket is figyelembe veszem. Apropó, a két évvel ezelőtti Crypt of the Devil után, ami azért nem volt egy csapnivaló anyag, tavaly minden különösebb csinnadratta nélkül megjelent egy újabb kompiláció, Judas Priest és Iron Maiden dalok elferdítésével. Aki esetleg volt olyan perverz és vette a fáradtságot végighallgatni, majd írja meg milyen volt, nálam már eljátszották a sanszot, hogy ilyen mókákba csak úgy bele tudjanak rángatni. A "rendes" új lemezre azért kíváncsi voltam, még ha a meglepően világos, de szokásosan groteszk ábrázolású képpel próbálják is elriasztani az esetleges érdeklődőket...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Egy mondat erejéig visszatérve az átiratokhoz: a tavalyi anyagról egyik kedvenc Maiden dalom, a The Evil That Man Do első percét elég volt csekkolni... pontosabban csak ennyit tudtam meghallgatni, mert ez übergáz, még poénnak se jó. Tényleg nem értem Chris Barnes és alkalmi társulata - mert persze megint lecserélte a tagságot - ki(k)nek csinálja ezt, pláne nem értem, miért éri meg ezt kiadni és ki veszi ezt meg? Költői jellegű kérdések, igazából választ se várok rá. Az előzetesben elpotyogtatott új dalok viszont objektíven nézve sem voltak rosszak, és mivel az Unborn - Crypt of the Devil páros elég galádul rugdosta hátsón a hallgatót (nálam kétségkívül az ezredforduló utáni kedvencek a csapattól), így nem is volt kérdés esélyt adni az aktuális korongnak.

Minő meglepetés: újító szándéknak, szokatlan zenei megoldásoknak és tiszta éneknek nyoma sincs, a Főhörgő jellegzetes mormogása viszont megmaradt. Ezzel együtt is meglehetősen ambivalens érzések dúltak bennem az első végighallgatást követően, mivel furcsa kettősség érhető tetten a tucatnyi szerzeményben. Egyfelől ott vannak a minden felesleges bonyolítástól mentes groove-os darabok, itt-ott tempósabban, máshol kimért bólogatásra késztető formában. Kár, hogy eléggé egy kaptafára valónak tűnnek... Ugyanakkor pedig némelyik dalban (pl. Schizomaniac, Slaughtered as They Slept, Roots of Evil) olyan ízesebb, kimunkáltabb részletek is felbukkannak a rajongók közé vetett koncok között, amelyek túlmutatnak a SFU standard világán.

Ilyenekből mondjuk nem ártott volna több, és ha valóban Jeff Hughell írta az anyagot, akkor jár neki a piros pont, mert ügyesen lelte meg az önnön keretei közé kövesedő csapat lehetséges új pályáját. Talán a fentebb hivatkozott Unborn emlékezetesebb mivolta is az ő közreműködésére vezethető vissza. Akárhogy is, ezekben a nótákban szép számmal akadnak remek témák - Marc Pitruzella is többet tesz ezekbe a szerzeményekbe, mint ami minimálisan elvárható, mondjuk nem csoda, hiszen korábban a Brain Drill őrült debütlemezét is ő ütötte fel -, a teljes végeredményt tekintve azonban nem igazán tudok lelkesedni az anyagért. Leginkább Barnes egyhangú acsarkodása miatt, elég fárasztó és lassan ő a legnagyobb ellensége a saját csapatának ezzel a meglehetősen béna teljesítménnyel.

Biztosan lesznek páran, akik itt találják meg kedvenc halálfém adagjukat, meg olyanok is, akik rövid úton fogják ezt a kiadványt is ignorálni. Elég sok bélsarat zúdított már a hallgatókra a SFU, voltak már ettől rosszabb lemezeik, de jobbak is. Néha egész jól esik hallgatni, máskor viszont roppant fárasztónak tud tűnni ez a 47 perc... Egy próbát megér, aztán ha mégsem tetszik, lehet ugrani mondjuk az új Obituary-ra.

6,5/10Track lista:

01. Sacrificial Kill
02. Exploratory Homicide
03. The Separation of Flesh from Bone
04. Schizomaniac
05. Skeleton
06. Knife Through the Skull
07. Slaughtered as They Slept
08. In the Process of Decomposing
09. Funeral Mask
10. Obsidian
11. Bloody Underwear
12. Roots of Evil

Közreműködő zenészek:

Chris Barnes - ének
Jeff Hughell - gitár, basszusgitár
Ray Suhy - gitár
Marco Pitruzella - dob

Lemezeik:

1995 - Haunted
1996 - Alive and Dead - EP
1997 - Warpath
1999 - Maximum Violence
2000 - Graveyard Classics
2001 - True Carnage
2002 - Double Dead - live
2003 - Bringer of Blood
2004 - Graveyard Classics 2
2005 - 13
2007 - Commandment
2008 - Death Rituals
2010 - Graveyard Classics III
2012 - Undead
2013 - Unborn
2015 - Crypt of the Devil
2016 - Graveyard Classics IV: The Number of the Priest
2017 - Torment

Video:
2001 - Maximum Video - VHS
2002 - Double Dead - DVD
2004 - Live With Full Force - DVD
2011 - Wake the Night! - Live in Germany DVD

Kiadó:
Metal Blade
Hazai terjesztő:
HMP
Honlap:
facebook.com/sixfeetunder
sixfeetunder.bandcamp.com
reverbnation.com/sixfeetunder

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Six Feet Under - Unborn (2013)

2013-03-11 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Koncertek 2018. március 22. és 2018. április 07. között:

Klipmánia