Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Voodoo Highway - The Ordeal (2017)

 Látogatottság
Összesen
87416882
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Locomotiv GT. - Kislemezek 10.

Rockmúzeum

Az 1984-es Ellenfél nélkül című nagylemez előtt jelent meg egy különleges kiadvány, az Első Magyar Óriás Kislemez. Ez egy hagyományos nagylemez formátum, de a 33 helyett 45-ös fordulatszámon vágták, tehát jobban szól a nagylemezektől. (A nagyobb felület miatt a barázdákat sokkal széjjelebb lehet húzni, ezáltal nagymértékben javul a jel-zaj viszony, a felvétel dinamikusabb lesz, s a nagyobb fordulatszám eleve jobb hangminőséget jelent.) Ez a lemez valóban nagyszerűen szól, csak az a kár, hogy jórészt elektromos hangszereket hallhatunk rajta...
A Kinn is vagyok, benn is vagyok Presser Gábor szerzeménye, amit majdnem letiltottak erről a lemezről - erotikus áthallásokat tartalmazó szövege miatt.

Az egyetlen rock-jellegű hangszer Karácsony János gitárja, ami a háttérben hallható, s hogy jobban belepasszoljon a kor követelményeinek megfelelő hangzásba, megeffektezték egy kis kórussal. Basszusgitár nincs, a minimális basszust Presser játssza egy szintetizátoron, s ami a legtragikusabb, Solti János is elektromos dobokon játszik. Annak, aki kedveli a nyolcvanas évek első felének minimalista, new-wave stílusú hangzását, a dal bizonyára nagy örömet okoz.

A Már nem vigyázol ránk Karácsony János szerzeménye. A szerző, Presser Gábor és Somló Tamás éneklik közösen, ami nagyszerű, élvezetes. Itt is a szintetizátor a domináns, de szerencsére ennek hideg hangját Presser felpuhítja egy kis zongorával is. Karácsony gitárhangszíne nem rossz, nagy kár, hogy szólójába belekotnyeleskedik a szintetizátor. Solti János teljesen kimaradt a hangszerelésből, sajnos ez az LGT-zene az Ő technikai tudására tart a legkevésbé igényt...

Ha megfordítjuk a lemezt, Somló Tamás és Sztevanovity Dusán Segíts nekem című szerzeményét hallhatjuk, ami némi reményt jelent, mivel kimondottan jó dal. Somló éneke végre ereje teljében… Az alapot Karácsony kórussal ellátott gitárjai adják, csak a középső, hangszeres szakaszban lép be a szintetizátor-szőnyeg, és a finom kórus. Solti játéka ismét csak "hatás-dobolás", de itt legalább hallunk egy mikrofonokkal felvett tamot. A dal kórusrésze némileg emlékeztet az Álomarcú lány hasonló szakaszára.

A lemezről letiltották Presser Gábor és Sztevanovity Dusán Dalaktika című számát. Meghallgatva a dalt, ez teljesen érthetetlen, annak idején azt mondták rá, hogy "kész lázítás", pedig a zenéről szól, nem másról... Kár, hogy lemaradt az "óriás kislemez"-ről, mert egész slágeres szerzemény, a szintetizátorok is diszkrétebbek és hallhatunk benne egy nagyszerű gitárszólót is.

Ez az Óriás Kislemez és az Ellenfél nélkül azt jelezte, hogy az LGT mozdonya vakvágányra futott. Pressert vonzotta az elektronika és ez az LGT-nek nem tett igazán jót. Az LGT nem volt alkalmas arra, hogy a nyolcvanas évek zenéjét játssza... az 1987 május másodikán megtörtént visszavonulásuk törvényszerű volt.

Folytatás holnap!

Kiadó:
Favorit, SPMS 70622, 1984
Honlap:
lgt.hu
facebook.com/LGT.Fan.Club
pressergabor.hu
facebook.com/PRESSERGABORofficial
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.64 Seconds