×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 15. - 1981 május - Egyedül gennyes 

Megjelent: 2017. március 23. csütörtök 18:00
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Könyöklő rendszer

A rockzene 1981-ben még javában élvezte a bizalmunkat. Nem csak a számtalan koncerthelyszín, a rádió és a televízió foglalkoztatta a műfajt, hanem a mozi is. Mondhatnánk, hogy aranyélet, de persze ekkor is csak azok jártak jól, akik közel kerültek a tűzhöz. A májusi részből két interjút is bemutatunk. Az első beszélgetés egy elméleti rock szvitről szól, ami ráadásul csak a tévé képernyőjén volt látható, tehát színházba, előadóterembe nem került. Ez volt, akkor ezt is meg lehetett tenni.

A második beszélgetésben már sokkal izgalmasabb témát találtam, egyik kedvenc filmemről, a Ripacsokról szól. De én nem a műről kívánok beszélni. A filmben elhangzó dal szerzői Presser Gábor és Sztevanovity Dusán. Minden rosszindulat nélkül, azért gondolkodjunk el egy kicsit! Presser Gábor sikeres dalszerző és az elmúlt több, mint negyven év nem múlt el úgy, hogy Pici ne adott volna közre egy emlékezetes szerzeményt, lemezt, színdarabot, vagy bármi zenéhez kapcsolódó munkát. Ez önmagában nem lenne baj, tudom, hogy számos értékes dal születhetett meg így Pici tollából. De!

Ha belegondolunk, mennyien kerültek háttérbe, mennyi más mű tűnt el a süllyesztőben az egyéni érdekek és kapcsolatok miatt, akár már szégyenkezhetnénk is. Az elmúlt jó néhány évben készítettem több száz interjút zenészekkel, akik számos esetben kihangsúlyozták, hogy a leegyeztetett külföldi turné, fesztivál, vagy csak egy koncert mennyi esetben maradt el, mert szinte mindig, mindenhova az LGT-t küldték helyettük. Ne feledkezzünk meg arról az apró tényről sem, hogy az LGT gigantikus ingyen reklámot kapott minden évben a Tabánban való fellépésekor. Mindenki a Neoton iszonyatos hátteréről beszél, miközben kiszúrta a szemünket az LGT!

Hangsúlyozom, nagyon jó dalokat írt a csapat, profi zenekar volt minden szinten, de felmerül a kérdés, ha mondjuk a P. Mobil kapta volna ezeket a lehetőségeket, akkor ma minden a Mobilról szólna? Valószínűleg igen. Ma nem kellene Lóriéknak havonta klubozni, elegendő lenne nekik is pár évente egy sportarénát összerántani. De ugyanezt elmondhatjuk más "erősnek mondható" zenekarról is. Egy régi kedves ismerősöm mesélte - aki a Budai Ifjúsági Park egyik vezetője volt -, hogy ők próbálkoztak bevinni oda a Loksit, de pénzért már a kutya sem volt kíváncsi rájuk. Ezt persze én erős túlzásnak tartom, de akkor is elgondolkodtató, és ezek után valószínű, hogy egy mesterségesen felfújt, de profi zenekarról beszélünk, akik a mai napig kamatoztatni tudják az "átkos időszakban" begyűjtött támogatási rendszerüket.

Az LGT zenekart továbbra is kedvenceim között tartom számon, de mindenképpen elgondolkodtató, hogy hány zenész, szövegíró, zeneszerző nem jutott morzsákhoz sem, mert már akkor el volt döntve, hogy ki létezhet, és ki nem. Azért éreztem fontosnak, hogy mindezt leírjam, mert manapság ugyanez zajlik, és milyen érdekes, a szereplők még mindig ugyanazok, csak felnőtt melléjük egy másik klikk, ezek után csak azok nem kerülnek képbe, akiknek eddig sem engedték. A zenében is érvényesül a könyöklés hagyományos rendszere... Ezek után, akkor következzen a két interjú, mi is volt érdekes ebben az 1981-ben...

Csilicsala bácsi csodái

Módos Péter: Kedves nézőink, most szeretnék bekonferálni egy film felvételünket, amelyet a rádióban készítettünk. Bágya András és Mészáros Ágnes egy közös szerzeményét, melynek címe Kapcsolatok. A riporter Dévényi Tibor. Tekintsék most meg ezt.

Dévényi Tibor: Néhány évvel ezelőtt a Fekete tó legendája rockballada nagy sikert aratott, olyan nagy sztárokkal, mint Orszácky Miki, Koncz Zsuzsa, Máté Péter énekeltek, hát ez az új mű miről szól, mi a műfaja, mert erről vitatkoztunk a legtöbbet.

Bágya András: Műfaját nehéz megállapítani, az embernek fantáziáját kell tulajdonképpen rögzíteni papírosra, és utána előadókkal előadatni. Nem kimondottan meghatározható ez előre, hogy mi lesz. Magam egy olyan három tételes szvitet gondoltam, amelyet nevezek el rock szvítnek.

Dévényi Tibor: Jó, rock szvit.

Bágya András: Vagy valami hasonlónak.

Dévényi Tibor: Miről szólnak a tételek?

Bágya András: A címe a Kapcsolatok. Kapcsolatok a gyermek és szülő között, kapcsolatok a férfi és a nő között, és kapcsolatok a férfi és a férfi kor között, tehát az élet között. Ez a három tételből áll tulajdonképpen, ez a kis szvit, amelynek első tételében egy gyermekkórus, a második tételében női kórus, harmadik tételben pedig egy férfikórus énekel.

Dévényi Tibor: Élőben esetleg láthatják valahol a kedves nézők?

Bágya András: Egy ilyen televíziós adásban talán, amely rólam, az én szerzeményeimről fog készülni.

Dévényi Tibor: Szerzője is lesz?

Bágya András: Igen.

Dévényi Tibor: Születési hasonlattal kezdtük ezt a riportot, hát akkor maradjunk ennél a hasonlatnál, menjünk fel a nyolcas szülőszobába, és nézzük meg az ablakon keresztül természetesen, hogyan születik meg a Kapcsolatok című rock szvit.

Bágya András: Gyerünk.

Egyedül nem Megy (filmrészlet)

Dévényi Tibor: Az utóbbi hetek-hónapok egyik nagy slágere az Egyedül nem Megy című dal, a Ripacsok című filmből, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán szerzeménye. A film rendezője Sándor Pál, korábban már készített néhány nagyon sikeres zenés tévéshow műsort. Most ebben a filmben, többek közt arról van szó, hogy készül egy zenés tévés show műsor. Pali, úgy tűnik nekem, hogy a munkáidban nem véletlenül nagyon komoly szerepe van a zenének. Beszélj nekünk kicsit a zenéhez való kapcsolatodról.

Sándor Pál: Azt hiszem csak általánosságokat lehet így mondani, hogy szeretem, életem része, és nagyon sokféle zenét szeretek.

Dévényi Tibor: De nekem még is úgy tűnik, hogy egy átlagos filmrendezőhöz képest te sokkal közelebb állsz a zenéhez.

Sándor Pál: Nem is vagyok átlagos filmrendező. Tényleg közel állok a zenéhez, munkám része is, hisz a televízióban nem csak könnyűzenei showkat csináltam, hanem komolyzenét is próbáltam képre alkalmazni. Békés Tarhoson tanultam zenét, úgyhogy még valamilyen fajta zenei képzettségem is van.

Dévényi Tibor: Most filmjeidben nyilván használod, de mégis mondanál valamit erről, hogy mennyire használod a zenés tévés shownál szerzett tapasztalataidat?

Sándor Pál: A televízió nem csak arra jó lehetőség, hogy sokkal több emberhez beszéljen az ember, hanem arra is, hogy bizonyos dolgokat megpróbáljon, kipróbáljon. Ha valaki látta a Ripacsokat és látta a tévé show-imat, akkor nem csak az a komoly összefüggés, hogy ugyanazok az emberek írják a zenét az utóbbi időben a tévé, illetve írja a zenét az utóbbi időben a tévé show-khoz, és a filmjeimhez, hanem bizonyos formai megoldások is, amiket a tévé showban az ember megtanul, kipróbál, végigzongorázik, ezek aztán jelentkeznek a filmben is.

Dévényi Tibor: Na most a tévé show-k esetében te konkrét előre elkészített zenéket használsz. Nyilván valamelyest alkalmazkodsz ezekhez, viszont a filmben te, vagy a megrendelő, te irányítod a zeneszerzőt, tényleg így van ez vagy valamelyest azért befolyásol téged majd a zene?

Sándor Pál: Én azt hiszem, hogy ez kölcsönös, ugyanis én nem tudok, remélem nem tudok semmi olyat csinálni, amit nem szeretek, olyanról filmet, tévé showt. Azt a fajta zenét én szeretem és azt hiszem, hogy a filmem zeneszerzője is szereti azt a fajta világot, gondolkodásmódot, ahogy én gondolkodom a világról.

Dévényi Tibor: Tehát ez egy közös munka, ugyanis Egyedül nem megy, mint a dal is erről szól, hallgassuk meg most Garas Dezső és Kern András előadásában...

Tolcsvay Trió - Mindig kék az ég
Kapcsolatok rockszvít - Bágya András - Mészáros Ágnes (Demjén-Eszményi előadó)
Gaál Gatson - I Remember April
Koós János - Nekem idehaza többet ér
Bob Marley halála - Exodus
Bódy Magdi, KFT - Szobanövény
Sándor Pál - Egyedül nem Megy (filmrészlet)
Cserháti Zsuzsa - Többé nincs megállás
Billy Preston - Kisstadion

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia