×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pink Floyd - TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017) 

Megjelent: 2017. március 24. péntek 12:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

2016. november 11-én grandiózus boxszal jelentkezett a psychedelic rock egyik úttörője, a prog-rock élő legendája, a Pink Floyd. Korábban, az elmúlt több, mint öten év alatt még sosem fordult olyan elő, hogy Masonék egyszerre harminchárom (!) lemezt dobtak volna piacra. Főleg nem egy dobozban. Különösen nem úgy, hogy a benne foglalt anyag több, mint fele korábban semmilyen formában nem jelent még meg hivatalosan.

Hab a tortán, hogy a nagy csomaghoz kapcsolódik még egy dupla CD-s válogatás. Nézőpont kérdése, hogy inkább egyfajta kivonatként, vagy extra kiadványként tekintjük. Az öröm mégsem teljes, mert a monumentális The Early Years 1965-1972 doboz sajnos mind szerkesztésileg, mind minőségileg mélyen alatta marad a Pink Floyd által a korábbi évtizedekben felállított magas mércének, bőven tartalmaz erősen vitatható elemeket, ahogy örömteli hanghordozókat, évtizedek óta várt hiánypótló anyagokat is...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
II.

A "félig sír, félig mosolyog" üzemmód már ez év tavaszán beindult, amikor is a rajongók első ízben szembesülhettek az archív összkiadás hírével, illetve az előbb kiszivárgott, majd hivatalossá tett tracklistekkel. Már akkor látszott, hogy nem eszik olyan forrón a kását, ahogy főzik, vagyis nem lesznek maradéktalanul kiváltva a rajongók polcian a bootleg-albumok, nem lesznek majd kidobva, leselejtezve a korábbi ilyen-olyan félhivatalos és teljesen kalóz LP-k, CD-k, DVD-k és BD-k.

Sokakhoz hasonlóan, magam is évtizedek óta gyűjtöm a Pink Floyd hanghordozóit. Így a különféle bootlegekből, demókból, kiadatlan filmzenékből, tévé- és rádió-felvételekből alaposan begyűjtöttem minden elérhető agyagot, mely együttesen sok száz félhivatalos hanghordozóra rúg. (Sőt, ha a különböző formátumokat vesszük, akkor bőven ezer fölött jár a számuk.) Ezeket az évek során - az aktív klubtagokkal együtt - gondosan katalogizáltunk, majd egyesével alaposan kielemeztük. Mindezek alapján elég pontos kép rajzolódott ki, hogy a Pink Floyd korabeli kép- és hang-anyagait érintően mik lehetnek még dobozban, illetve, hogy egy-egy évben, egy-egy produkció és kiadvány kapcsán mik jöhetnek még szóba bónuszként, magyarán mivel adós még negyven-ötven év távlatából is a hivatalos hanghordozó-kiadás.

Sokat gondolkodtam, hogy a jelen helyzetben kell-e arról a kiadványcunamiról recenziót írni, amit a harminchárom lemezes Early Years doboz rejt magában? Sőt, egyáltalán kell-e még a Pink Floyd aktualitásokról beszámolni? Hiszen az utóbbi idők hazai Pink Floyd témájú és érintettségű cikkei és koncertbeszámolói olyan mértékű felkészületlenségről árulkodtak, illetve olyan nívótlanságot és nihilt árasztanak, ami azon túl, hogy felveti az értelmetlenség kérdését, együttesen elég elkeserítő képet mutat. Elsősorban az azt leközlő igénytelen médiumokról. De arról az olvasóközönségről is, mely lelkesen statisztál a gagyizáshoz: kritikátlanul kommenteli és osztja meg a durva tárgyi tévedéseket, gazsulál a baromságok bornírt szerzőinek...

Másrészt viszont nem lehet és nem is szabad véka alá rejteni, hogy az utóbbi tíz évben tartós mélyrepülésnek lehettünk tanúi a Pink Floyd kiadványait illetően is. Az a banda, mely élharcosa volt a lemezborítók művészi tartalommal való megtöltésének, mely negyven éven keresztül (1967-2007) a hanghordozó-kiadás elitjébe tartozott, melynek kiadványai - mind minőségüket, mind kivitelüket, mind pedig a szerkesztésüket illetően - a szó legszorosabb értelmében vett etalonnak számítanak, hirtelen lement felületesbe, nemtörődömbe... - különösen az archív kiadványokat illetően.

Márpedig, ha sok munkaóra felhasználásával részletes beszámoló készül a 2016-ban (és 2017-ben) piacra dobott régi-új Pink Floyd lemezekről, akkor nem lehet elmenni azok hibái mellett sem. Már csak azért sem, mert ordítanak. Az ilyen-olyan simliskedésben utazó hálószoba-kiadók "ahogy esik, úgy puffan" jellegű lemezeinél, illetve az állandó idő- és munkaerő-hiánnyal küszködő dömpingkiadók hanghordozóinál tapasztalható típushibák tucatjai jellemzik az Early Years doboz egészét. A legvadabb álmaimban sem hittem volna, hogy egyszer majd azzal kell szembesüljünk, hogy a pályatársak kiadványai olyannyira elhúznak a Floyd lemezei mellett, hogy egyenesen köröket vernek rá...

Miután a készülő Pink Floyd könyvben mindenképpen szó esik majd az Early Years dobozban szereplő felvételekről is, végül úgy döntöttem, hogy egy cikksorozat formájában leközlöm az ide vonatkozó részeket, részleteket. Felfogható ez egyfajta tesztnek is. Meglátjuk milyen reakciók érkeznek. Lesz-e egyáltalán érdemi reakció? Vagy csak a szokásos érdektelenség váltakozik az majd megint a lefárasztó elvtelen bálványozással...?


III.

Ez a sorozat lépésről-lépésre, dobozról-dobozra, lemezről-lemezre követi végig majd az Early Years különféle elemeit, kiemelve azok pozitívumait és a sajnos sok esetben felróható negatívumait, hiányosságait és hibáit is. Miután a hazai sajtó a saját önös érdektelenségéből, illetve a felkészületlen, önző és felszínes médiamunkások hozzá nem értéséből kifolyólag - az Early Years-hez hasonlóan - sok egyéb korábbi floydos kiadvánnyal kapcsolatban sem nyújtott semmiféle érdemi tájékoztatást, így itt-ott ezek utólagos pótlását is meg kell majd ejteni, hogy érthető és a helyén kezelhető legyen a mostani kiadások recenziója.

A sorozat elsősorban tájékoztató jelleggel született. Egyrészt azért, mert erősen úgy tűnik, hogy a nemrég zászlót bontott Pink Floyd Records és annak kiadványai kívül esnek a jelenlegi, látszólag maffiaszerűen működő, - a külföldi multik érdekeltségének messzemenően befekvő, önállótlan és a szinte mindenre alkalmatlan - hazai médiakörök kiadott feladatán, vagyis közvetlen anyagi érdekein. Ezért a témáért láthatóan nem jár júdáspénz, nem jár apanázs. Másrészt pedig azért, mert míg a bennem élő rajongó, a "félig tele a pohár" elve alapján inkább örül az Early Years lemezek nagy részének, addig a bennem lévő szakember keservesen ordítva szomorkodik a minden létező kiadói hibát és végrehajtói linkséget felvonultató, "állatorvosi ló" jellegű archív Pink Floyd-sorozat, illetve annak kihagyott lehetőségei okán. Öveket bekötni! Kalandra fel! Hosszú utazás lesz.

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Rainbow - Memories In Rock II. (2018, Dionysosrising)
Nem is tudom, hogy most miként kellene úgy írni, hogy az írás azért mindenképpen szem előtt tartsa, az egyik legnagyobb rockbanda - rövid időn belül

Tovább...
Kim Wilde - Here Come the Aliens (2018)
A nyolcvanas évek diszkó-pop sztárjai egy ideje többnyire csak a drogos múltjukkal és halálukkal kerülnek a nemzetközi sajtóba, sajnos alig van kivétel ez alól.

Tovább...
Stone Temple Pilots - Stone Temple Pilots (2018)
Ez az alternatív-grunge-os Stone Temple Pilots hetedik sorlemeze, amin bemutatkozik a 2012-környékén az X Factor-ban felbukkant Jeff Gutt. A

Tovább...
Led Zeppelin - How The West Was Won (2018, remaster)
Ismét egy régi-új Zeppelin kiadvány került a boltokba, a zenekar 50 éves jubileumának előfutáraként, illetve a 2014-ben kezdődött remaster-sorozat

Tovább...
Five Finger Death Punch - And Justice for None (2018)
A 2005–ben, Los Angeles-ben alakult, groove metálos Five Finger Death Punch legutóbb 2015-ben adta ki a Got Your Six

Tovább...
Koncertek 2018. június 22. és 2018. július 08. között:

Klipmánia