×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 16. - 1981 június - Zöldbozót rock 

Megjelent: 2017. március 30. csütörtök 18:10
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Emlékszem, amikor csak tehettem, minden Karthago koncertre elmentem. Amikor beindult a "zöldbozót rock", ahogy Gidófalvy Attiláék oly találóan fogalmazták. Kezdetben a Metro klub, majd az örök emlékű Budai Ifjúsági Park biztosított állandó törzshelyet a zenekarnak. Micsoda idők voltak...

Kétszer történt meg életemben, hogy belógtam az ifiparkba, abból egyszer hátulról, a várfalban megbúvó szűk, mocskos kis folyosókon keresztül, mint Miklós deák és Cecey Éva (Vicuska) annak idején Egerben, csak én az unokaöcsémmel és annak egyik barátjával próbálkoztam.

Kora délután, a vár felől közelítettük meg a parkot, először is azért, mert akkor még nem figyeltek a rendfenntartók, és az ifjúgárdisták, ráadásul bőven volt így időnk megtalálni a megfelelő utat. Amikor végre a rengeteg szaron, szeméten, törmeléken és üvegszilánkon átverekedtük magunkat, végre eljutottunk a park legvégére. Így visszagondolva már értem, hogy miért volt lezárva, és miért nem állt ott egyetlen őrszem sem. Arra a csöveseken kívül maximum a mindenre elszánt bolondok - mint mi - jártak csak. Biztosan úgy voltak vele, aki itt bemászik, az megérdemli.

Szóval, megérkeztünk egy körülbelül egy - egy méter húsz magas falhoz, ami még mindig eléggé hátul volt, de már szemben a színpaddal. Ott megpihentünk, leporoltuk magunkat és vártuk az első zenekart, amely mindkét esetben a szombathelyi Lord együttes volt. Az ő koncertjüket ügyesen felvettem kazettás magnómra, de unokaöcsém barátja nem igazán bírt magával, addig nyújtogatta a nyakát a kőrakás mögül, amíg végül felfedeztek bennünket. A srácok pedig nagyon rendesek voltak, minden balhé, erőszak és hőbörgés nélkül kikísértek bennünket a bejárati kapun, javasolták, hogy inkább vegyünk belépőt. Rohanás haza Újpestre, anyáméktól lejmolás - ez idő alatt lement a Mini buli -, és Karthagora már, mint igazolt jegytulajdonos léphettem a szentélybe.

Ha jól emlékszem, ekkor történt egy nagyobb áremelés, húsz forintról negyvenre. Egy alkalommal pedig az Edda koncert miatt lezárt főbejáraton másztam át sikerrel, akkor nem vettek észre, az egy ingyenes Karthago koncert volt a számomra. Az adrenalin pedig keményen dolgozott bennem. Izgultam, hogy beengednek-e magnóval, izgultam, hogy jó legyen a buli, izgultam, hogy sikerüljön a felvétel, izgultam, hogy hazafelé ne vegyék el tőlem a magnót, aztán hazaértem, és a koncertet végig hallgatva aludtam el, de akkor már nyugodtan, és boldogan.

1980 és '87 között több, mint ötszáz órányi koncertanyagot vettem fel, és amire talán a legbüszkébb vagyok, az a Karthago koncert, ahol először játszották a Requiemet. Mivel engem egy rádióban meghallott Karthago dal indított el a koncertek vad világába, úgy érzem, hogy tartozom ennyivel legalább a zenekarnak. Emlékszem, a most következő Pulzus részre is - hogyne emlékeznék -, hiszen a Fények, a hangok, az árnyak, egy tipikusan jól sikerült szerzemény volt, a felvétel pedig hol készülhetett volna, ha nem a Budai ifjúsági Parkban...

Szigeti Ferenc: Egy élő koncert felvételt készítünk a televíziónak, ami nem nagyon volt még azt hiszem Magyarországon gyakorlatban, hogy nem playback technikával, hanem élőben, valóban itt fogunk játszani a közönség előtt, és ez kerül rögzítésre.

Módos Péter: Miket fogtok játszani?

Szigeti Ferenc: A műsor törzsét a nemrégen megjelent hanglemezünk számai adják, egy-két speciális koncert dallal kiegészítve.

Módos Péter: Mikor jelent meg ez a lemez?

Szigeti Ferenc: A lemez másfél hónapja jelent meg, március elején.

Módos Péter: Mennyiben különbözik az együttes muzsikája a többi, hasonló zenét játszó együttesekétől?

Szigeti Ferenc: Nem féltünk attól, hogy esetleg nem a szokvány hatás módszereket alkalmazzuk, hanem nagyon sokat gondolkozva, és nagyon sokat gyakorolva, próbálva még a nehezebb megoldásokat keressük a hangszereléseknél és a komponálásoknál.


Corpus - Segíts énekelni
Üvegtörők részlet
MR8 Stúdió 11
Arany Orfeusz - Daddy Cameron
Neoton - The Sound Of Summer
Záray - Vámosi - Köszönet a boldog évekért
Homonyik Sándor - Héj mama
Örvényben Rockszínpad
Karthago - A fények, a hangok az árnyak
Eszményi Viki - Örülj, hogy itt vagyok
Vukán György - C-moll Blues


készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 22. és 2018. június 07. között:

Klipmánia