×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 The Alapi Scott Connection - Itt van Amerika (2017) 

Megjelent: 2017. április 01. szombat 12:10
Szerző: riff-hu
    Interjúk 

Új projekten dolgozik Alapi István, az Edda gitárosa: a The Alapi Scott Connection elnevezésű formációt egy régi floridai baráttal jegyzi, aki dalszerző, szövegíró és énekel - Jeff Leone-val beszélgettünk. - Szilágyi Norbert, riff.huHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Honnan ismeritek egymást?

Közel húsz éves a történet, de olyan élénken emlékszem rá, mintha ma történt volna: 1998-ban Pesten dolgoztam a Viki és Flörttel, mint dalszerző és producer. Vincze Viktória egy este elvitt Pataky Attila lakásába, Gömöri Zsolt is ott volt, sajnos akkoriban egyetlen szót sem beszéltem magyarul, ezért nem sok társalgás zajlott közöttünk, hahaha. Persze lefordítottak sok mindent, például Attila élénken érdeklődött az amerikai zenei életről, az ottani lehetőségekről. Meg is hívtak az Edda Pecsás-koncertjére, s ott találkoztam az öltözőben Istvánnal. Nagyon megörültem neki, merthogy vele végre tudtam angolul társalogni, hahaha. Komolyabbra fordítva a szót, hamar egy hullámhosszra kerültünk, kiderült, sok mindent hasonlóan látunk, így aztán hamar cimborák lettünk.

Az Edda angol nyelvű albumának - Fire and Rain - szövegeit is te jegyzed.

Szerintem én vagyok az egyik legnagyobb Edda-rajongó a világon! Szenzációs zenekarnak tartom őket, Attila pedig kiváló rocktorok, imádom a hangját! Sokat beszélgettünk, így volt alkalmam jobban megismerni őket, de a Fire and Rain szövegeinek megírása azért nem volt egyszerű történet. Gyakorlatilag nem szövegeket kellett írnom, hanem Attila gondolatvilágát, érzéseit megfogalmazni angolul, szóval, ez azért sokkal nehezebb, mintha rögzíteném, amit én gondolok. De nagy élmény volt, örülök, hogy megfeleltem ennek a nem hétköznapi kihívásnak. Most már megvallhatom, korántsem voltam biztos az album sikerében, hiszen az Edda mégis csak egy magyarul éneklő magyar banda, de pár év alatt több, mint 500 ezer példányban fogyott a lemez, szóval a siker egyértelmű, nincs oka panaszra senkinek!

Nyomon követed az Edda életét?

Természetesen, szerencsére az internet világában ez már nagyon könnyű. Csak ismételni tudom önmagam: az Edda kivételes csapat! A balladáik csodálatosak, de ha keménykedni kell, abban is ütősek. Rendkívül értékes zenekarnak tartom őket, szinte minden lemezüket birtokolom, s aligha kell mondanom, rendszeresen hallgatom őket.

Mit kell tudnunk rólad?

Dobosként kezdtem, alig múltam hat éves, mikor elkezdtem gyakorolni. Nem véletlenül ültem a bőrök mögé! Apám ugyanis Frankie Valli (ötvenes-hatvanas években sikeres énekes az USA-ban - a szerk.) turnémenedzsere volt, s éppen az egyik koncertkörút alatt volt velem állapotos édesanyám, aki gyakran részt vett a zenekari próbákon, s mindig a dobos mellett ücsörgött. Tuti, hogy hallottam a lüktetést és az ütemet anyám hasában, és ez indított el utamra, hahaha! A dobolás után 15 éves kezdtem el gitározni, és 18 évesen kezdtem a billentyűzéssel is foglalkozni.

Milyen zenésznek tartod magad?

Nem halnék éhen, ha ebből kéne megélnem - azt hiszem, így mondják nálatok, hahaha! Viszont mindenekelőtt dalszerzőnek tartom magam, ebben érzem igazán jónak magam, no és a produceri tevékenységben.

Florida kellemes hely...

Az tuti! Dél-Floridában élek, van egy kis stúdióm, ahol dolgozom, több zenekarnak és előadónak próbálom egyengetni az útját. Nagyon büszke vagyok arra, hogy évek óta működik egy tíz tagú Pink Floyd Tribute együttesem, ami nagyon sikeres! Nagy bulikat játszunk, főként az USA déli részén, általában a Roger Waters-es dalokat éneklem én, de a többiben is gitározom és billentyűzöm. Ez egy nagy projekt, komoly látványelemekkel, nagyon szeretik az emberek a műsort, mindig telt házak előtt lépünk fel.

Civilben?

Brazil jiu jitsu-t és kick boksz-ot oktatok, barna öves vagyok a jiu jitsu-ban. Nálam ez életfilozófia, mert frissen tart. Igaz, néhanap eltörik egy-egy ujjam, ami gondot okoz a zenélésben, de hát mindennek ára van, hahaha.

Kedvenc előadód?

Biztos, hogy megleplek! Kedvenc női énekesem Lulu! Gyönyörű hangszíne van, a To Sir With Love az egyetlen olyan dal, amit felvett, s amely már első alkalommal tökéletes volt, aztán idősebb lett, de a hangja egyre gyönyörűbb lett. Ajánlom minden énekesnek, mint egyfajta iskolát! A kedvenc férfi énekesem nem is kérdéses, Freddy Mercury, róla felesleges beszélnem, mindenki tudja, hogy utánozhatatlan! De legalább ennyire kedvelem Pataky Attis hangját is, meg az egész frontemberi ténykedését, ahogyan kézben tart egy bulit, vezényel 5-8-10 ezer embert - ő is kivételes! Egyébként meg a Who a kedvenc bandám.

Mi a cél az új formációval, a The Alapi Scott Connection-nel?

Ez a projekt széles lehetőségeket teremt, és ezt korántsem kincstári optimizmusból mondom. Mindig is szerettem volna Istvánnal dolgozni, bár gyorsan meg kell kérdeznem, ki nem? Számomra hosszú évek óta nem kétséges, ő a világ egyik legjobb gitárosa, a rockos történései mellett elképesztő fúziós világot teremtett, szóval másodpercig nem kétséges, érdekes és értékes zenéket fogunk létrehozni!

A minapi magyarországi tartózkodásod alatt dolgoztatok?

Persze, az együtt töltött napok alatt mindent átbeszéltünk, sőt, három-négy dalt gyakorlatilag rögzítettünk.

Milyen a zene?

Jómagam az amerikai, déli, kicsit countrys vonalat hozom, István meg a progresszív, fúziós világot, tehát érdekes végeredmény lesz belőle.

Hol és mikor jelenik meg az album?

Év végére tervezzük, és természetesen először Magyarországon jön ki, de Kanadát, Brazíliát, Dél-Koreát, Kínát tartom elérhető piacnak.

Amerikai megjelenés?

Nem kétséges, azzal együtt sem, hogy nálunk hihetetlen a felhozatal, abból a szempontból viszont nagy előnyünk van, hogy mindent magunk csinálunk, a saját magunk urai vagyunk.

Hogyan dolgoztok?

Ma már nem probléma a távolság. Naponta küldözgetjük egymásnak az ötleteket, vázlatokat. Szerencsére István szinte mindent megcsinál az otthoni stúdiójában, férfiasan be kell vallanom, gyorsabban, mint én, hahaha! Nyáron jövök három hétre Magyarországra, akkor énekelem fel a dalokat. Igazítunk és finomítunk még, és gyakorlatilag úgy utazom vissza Floridába, hogy már csak az utómunkálatok lesznek hátra, amit Pisti intéz.

Szóval élvezed az együttműködést...

Az nem kérdéses! Egyébként meg mit mondhatnék, amikor ilyen csodás gitárossal, ilyen sokoldalú zenésszel csinálhatok valami izgalmasat és értékeset?!

Szilágyi Norbert, riff.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: The Alapi Scott Connection!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 27. és 2018. június 12. között:

Klipmánia