Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347214
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 17. - 1981 augusztus - Egy nap rockba kapaszkodva

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery
Vissza a gyökerekhez

A Sziget rendezvény ötlete nem ma született, és nem is húsz éve, azt kell mondanom, hogy nem is történetünk napján, 1981 augusztus 22-én. Az első igazán nagy rockzenei megmozdulás egy esztendővel korábban volt Fekete bárányok címen. 1980 sikerén felbuzdulva az új rendezvényt már Szuperkoncert néven hirdették meg, és a néhány hónappal korábban alakult Szabadfoglalkozású Zenei Előadóművészek Szakszervezeti Bizottsága szervezte. Sajnos a szervezés egyik legnagyobb hibája az volt, hogy stílusidegen, oda nem illő zenekarok is felléptek, akiket a közönség megdobált, kifütyült. Ahány rocker, annyi kedvenc, nem véletlen, hogy sok más bandát is hiányoltak. A legnagyobb hiányzók egyike, a Beatrice volt, akiktől a fellépési lehetőséget megtagadták, Feróék nem is bírták sokáig a nyomást, ez évben feloszlottak.

A fesztiválról készült egy koncert-dokumentumfilm is Egy nap rock címmel. A fellépők sorrendben: Új Bergendy, P. Box, Kati és a Kerek Perec, Új Skorpió, Edda Művek, Kft, Korál, Mini, Saturnus, V'Moto-Rock, East, P. Mobil, Hobo Blues Band, Karthago.

A Hajógyári-sziget megtelt, hiszen akkor a hazai fellépőkre is kíváncsi volt a nép, a média pedig teljes erővel támogatta a rock programokat. Némelyik magyar zenekar körül még akkora kultusz volt, mint manapság a világsztárok körül. Volt, aki a rendszerrel szembe menve érte el sikereit, de a rock erről szólt. Ki merte mondani azt, amit a közönség még gondolni sem mert. Persze akadt olyan sikeres együttes is, akiknek semmi bajuk nem volt a rendszerrel. A fellépő 14 zenekarból 5 simán elvitte a bulit. A többiek pedig új színeket, különböző szintet hoztak, ettől függetlenül, aki nem volt ott, annak a képzeletére bízom, hogy kiket dobáltak meg. Ez a nemtetszés nyilvánítás abban az időben megszokott volt.

Bár az eredeti ötlet dicsérendő, hogy a különböző stílusokat hozzuk össze, hiszen a kultúra nyelve egy, de a kivitelezés nem lehetett sikeres. Nagyon nem volt jó ötlet mondjuk egy Apostol - P. Mobil, egy Color - HBB, vagy egy GM 49 - Edda egymás utáni közös fellépés.

Mindettől függetlenül, az 1981 augusztusi esemény a mai napig az egyik legjobban sikerült buli volt, tömeg-mennyiségben, hangulatban és élményben összesítve. A műsor egyéb érdekessége még egy Piramis dal bemutatása, a Kapaszkodom beléd. A zenekar még tömegeket vonzott, mégsem Magyarországra koncentráltak. A hivatalos információk szerint, a Piramis külföldön próbált betörni, miközben Révész Sanyi a lemez elkészítése után lelépett. Valósággá vált Som Lajos félelme, hogy letaszítják őket a trónról, azt kell mondjam, ez az augusztus pont erről is szólt...

Sztevanovity Dusán: Jó estét kívánok a kedves nézőinknek, ha péntek van, ha szombat, akkor jó napot kívánok. A Pulzus kivételesen nem a Televízió 1-es stúdiójából, hanem a Szabadság hegyről, az Olimpia Szállóból jelentkezik. A szabadfoglalkozású zenei előadóművészek szakszervezetének egyik első nagyobb vállalkozás volt ez az egésznapos rockkoncert, amelyre a Hajógyári-szigeten került sor.

A fellépők között ott voltak - hogy is mondjam - a magyar rockélet képviselőinek színe java. Kati és a Kerek Perec után az Edda művek. Képek is tanúsítják, hogy milyen hatalmas tömeg gyűlt össze és, hogy senki nem fogta vissza az indulatait. A szervezést és a közönséget is dicséri, hogy még sem történt senkinek semmi baja. Egy ma már jól ismert dallam a Kft előadásában. A V'Moto-Rock. A P.Mobil. Beszámolónk kissé igazságtalan, hiszen a 14 fellépő együttesből mindössze hatot mutatunk be. De hát az időnk, mint mindig és rendesen most is kevés. Végül a Hobo Blues Band ebben a dalban Hobo nélkül.
Hajógyári II. - KKP, Edda, KFT, V'Moto-Rock, P. Mobil, HBB
Géczy Dorottya - Edith Piaf
Balogh Jenő
Feyér Balázs - 2000 dollár
Piramis - Kapaszkodom beléd
Karda Bea - Szép Álom
Szabó Gábor
Kraftvert - koncertrészlet Kisstadion
Kóbor Stúdió, Nemes Laci, Komár énekel, Komár riport

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.53 Seconds