×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Dool - Here Now, There Then (2017) 

Megjelent: április 12. szerda 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Szó se róla, a hírverés messze megelőzte a csapatot, amelynek rebesgetik már egy ideje a nevét, és amelyben a néhai The Devil's Blood két tagja is szerepet vállalt. Sokan most biztosan csak néznek, hogy miről beszélek, mert bár a holland okkult rock zsenik szép kis rajongótábort építettek fel rövid idő alatt - a The Thousandfold Epicentre című lemezük pedig feliratkozott örök tízpontos kedvenceim közé -, azért mégis csak underground formációról van-volt szó. Ilyen előzmények után persze nem kis elvárásokkal van az ember a kiadvány felé, de szerencsére nem kellett csalódni...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
The Devil's Blood 2. felvonást várt valaki? Pech. Lépjünk már túl az okkult rock kicsit misztikus, kicsit ódon és kicsit teátrális bevonatú vázán, ez nem az a pálya. Gondolom az alkotóknak se lesz könnyű megszabadulni ettől, annak ellenére, hogy itt a zene és a szövegek nagy részét Ryanne van Dorst énekesnő írja. Oké, némi hasonlatosság persze van - amit az In Her Darkest Hour-ban is megidéznek, mi hidegrázás már -, de alapvetően a pszichedelikus és a post rock irányából kell megközelíteni ezt a nyolc szerzeményt.

Kimérten, kapkodás nélkül építkeznek, mint ahogy mindjárt a tíz percnél is hosszabb nyitó dal kiválóan mutatja. De nem csak erre az egy nótára igaz, magára a teljes lemezre is. A Vantablack misztikus örvénylése könnyedén beszippantja a hallgatót hipnotikus lüktetésével, csak a szellősebbnek tűnő Golden Serpents hallatán eszmélek, hogy a The Gathering és a Blue Öyster Cult egyaránt a hatások között lehet, félelmetesen jó érzékkel vegyítik a különféle témákat. Ami önmagában is szép teljesítmény, úgy meg még inkább, hogy Ryanne fantasztikus orgánuma elsőre rabul ejti az embert: semmi felesleges modorosság, nyerseség és valami punkos vadócság annál inkább, mégis megmarad nőiesnek, mi több, karakteresnek.

Egyszerre felemelő, mégis szomorkás ez a majd' ötven perc, és nem lövik el a puskaport az első félidőben. A tempósabb Oweynagat (ennek van egy akusztikusba ültetett klipje is a neten, talán még hangulatosabb), vagy a She-Goat semmiben sem maradnak el az előbb említett nótáktól. Egyszóval végig tartják a nívót (talán csak a csöpögős The Death of Love kivétel), a dalok mellett pedig a teljes produkció, úgy, mint a hangzás - ez Pieter Kloos (The Devil's Blood, Motorpsycho) szakértelmét dicséri - és a booklet is módfelett igényes.

A gyűjtők meg válogathatnak, hogy a hagyományos digipak CD-n túl a 700 példányra limitált 18x18 cm hardcover borítású CD, vagy a 300 darabra limitált box-set izgatja jobban őket (utóbbiban ott az exkluzív fehér vinyl LP és a limitált CD is), de a kiadótól már megszokhattuk, hogy rendre különlegességekkel kedveskednek a telhetetlen gyűjtőkedvvel megáldott rajongóknak, csak bírja a pénztárca.

Sokszori végighallgatást követően határozott meggyőződésem, hogy felesleges az idejekorán sírba szállt nagy nevű elődöt emlegetni, ez a produkció bőven megáll a saját lábán. Talán rögösebb lesz az út és elkerülhetetlen a hasonlítgatás, mégis érdemes a hallgatónak felülemelkedni ezen, máris gazdagabb lesz egy hangulatos élménnyel.

9/10
Track lista:

1. Vantablack
2. Golden Serpents
3. Words On Paper
4. In Her Darkest Hour
5. Oweynagat
6. The Alpha
7. The Death of Love
8. She-Goat

Közreműködő zenészek:

Ryanne van Dorst - ének
Nick Polak - gitár
Reinier Vermeulen - gitár
Job van de Zande - basszusgitár
Micha Haring - dob

Kiadó:
Prophecy Productions
Honlap:
facebook.com/allthosewhowanderaredool
dool-nl.bandcamp.com


rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Dool!

kép

Stargazer - Tui La (2017)

2017-08-20 00:05:00

kép

Vexillum - The Bivouac (2012)

2012-10-28 12:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

U2 - Songs Of Experience (2017)
A '76-ban, az írországi Dublin-ban alakult U2 a tizennegyedik stúdió lemezét adja most ki Songs Of Experience címmel, ami egyértelműen a 2014-es Songs of Innocence folytatásának készült! Az új

Tovább...
Communic - Where Echoes Gather (2017)
A heavy-power-prog metál zenében utazó Communic zenekar 2003-ban alakult a norvégiai Kristiansand-ban, Oddleif Stensland énekes-gitáros vezetésével. A 2011-es The Bottom Deep

Tovább...
Kid Rock - Sweet Southern Sugar (2017)
A 46 éves Robert James Ritchie, művésznevén Kid Rock legutóbb 2015-ben adott ki dalokat a First Kiss lemezén, amin tovább vitte a délieknek szánt country-rock-os ömlengést.

Tovább...
The Dark Element - The Dark Element (2017)
A Frontiers bemutatja a Dark Element nevű friss szimfonikus metálos projektjét, amiben Anette Olzon tér vissza a Nightwish világába... Az énekesnő mögött

Tovább...
Steve Walsh - Black Butterfly (2017)
Az idén 66 éves Steve Walsh a Kansas énekes-billentyűseként lett a műfajának szupersztárja, ahol 1973–'81 és '85-2014 között dolgozott. Énekhangja és stílusa

Tovább...
Klipmánia