Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246828
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Edda Művek - Edda Művek 13. (1992)

Lemezismertetők

25 évvel ezelőtt ezen a napon - április 13-án - jelent meg hivatalosan az Edda 13. albuma, ami az első volt a Kun Péter - Kicska László párossal, és az első olyan kiadvány, amit a Warner - Magneoton gondozott.

Cseppet sem túlzok, ha azt állítom, hogy az Edda tábor részéről hatalmas várakozás előzte meg a lemez megjelenését, hiszen bár az előző év májusától együtt volt ez a felállás, de csak koncerteken bizonyítottak az új zenészek, az 1991-es Szélvihart még Alapi István és Pethő Gábor játszotta fel... - írta Horváth Roland
A helyzet kísértetiesen hasonló volt az Edda 6-os és a Szaga van lemezek előtt, mindkét korábbi esetben egy élőben összekovácsolódott zenekarnak kellett új dalokat írni, és mindkétszer sikerült megugrani a lécet az új felállásnak. (Tudom, hogy már a Változó időket is az a felállás játszotta fel, amelyik a Szaga van-t, de azok a dalok már nagyjából készen álltak, mire kialakult az a felállás, és tudtommal a lemez felvételéig nem is adott koncertet a 7-es lemezt feljátszó ötösfogat.)

Igazából inkább kíváncsiság volt bennem, mint félelem, hogy merre tereli az Edda hangzást a Pokolgép-től elcsábított Kun Peti, Alapi-étől jócskán különböző gitárjátéka, mert Kunos egy jóval fémesebben megszólaló zenei irányból érkezett az Eddába, mint Alapi Steve.

A '90-es évek elején Magyarországon megjelent multi kiadók közül Patakyék a Warner-Magneotonnál kötöttek ki, miután lejárt a szerződésük a független Proton kiadónál. A Warner aztán nem sajnálta a promóciót, gyakorlatilag minden felületen megjelentek, ami akkoriban létezett, hogy elmondják, a 13-ik lemez stílszerűen április 13-án jelenik meg... és a szokásos "életünk egyik legjobb lemeze" dumát.

Ez utóbbit még azzal is kiegészítették minden lehetséges alkalommal, hogy az Edda I. - II. óta a "legeddásabb" anyagot hozták össze, ami egyébként nettó hülyeség. Mert igaz, hogy "eddás" az album, de úgy, ahogy az volt az Edda 6.-hoz viszonyítva a Szaga van, csak a Hammond-orgona kapott nagyobb szerepet ezekhez képest. És ez az Edda hangzás nyomokban sem emlékeztet arra, amit Slamóék csináltak.

Az elején azt írtam, hogy a hivatalos megjelenés évfordulója van, de gyakorlatilag a kazetta valahogy kicsúszott 1 héttel korábban, igaz akkor még nem az internetre, hanem a székesfehérvári Skála Áruház lemezosztályára, akik valamilyen úton-módon már akkor megkapták a kiadótól. Az első meglepetést, amikor éppen az orrom előtt pakolták ki a friss megjelenések között a kazettát, mindjárt egy másik is követte, ugyanis akkoriban találta ki a Magneoton, hogy nem a jól megszokott csomagolásban tálalja a kiadványait, hanem egy annál kisebb tokba lehetett belecsúsztatni a kazettát, amire ráhúzták a borítót.

Azt nem tudom, hogy nekik ez költségkímélőbb volt-e, vagy csak valami újat akartak nyújtani, mindenesetre nem létezett kazettatartó, amibe roncsolás nélkül be lehetett tenni a papírtokkal együtt, anélkül pedig jóval kisebb volt az új műanyag tok, így meglehetősen hülyén mutatott a többi között, ha valaki mégis ezt a megoldást választotta. (Egyébként ennél a kiadónál mintha direkt rámentek volna erre, elég ha arra gondolok, milyen csomagolást kapott bő fél évvel később Az Edda két arca, illetve 1995-ben a 15. születésnap című dupla koncert kiadvány. Gyakorlatilag lehetetlen volt normálisan, egy helyen úgy tárolni az Edda sort, hogy ne nézzen ki hülyén.) Mindenesetre azonnal lecsaptam az egyik példányra, és a drótot is leadtam, amikor április 10-én a dunaújvárosi Kiscsillag sörözőben tartott koncert előtt többen is írattuk alá, Kicska csodálkozva mondta, hogy ez még neki sem volt a kezében.

A lemez 10 tételt tartalmaz, amiből 8 hagyományos dal, 1 rövidebb átkötés és egy intró, amiből az első verzió még a '86-os, miskolci LKM-ben tartott koncert felvételén maradt fenn. A stúdióban persze alaposan kidíszítették, a'la Bon Jovi Lay Your Hands on Me. Erre a Bon Jovi-hatásra csak ráerősít a mára az egyik legnagyobb klasszikussá vált Szellemvilág eleje, a "nánázással", de azért ilyenek miatt még nem szoktak jogdíjért perelni.

Pataky által akkoriban emlegetett Edda I-II, mint viszonyítási alap már csak az ilyen részek miatt sem állják meg a helyüket, de az is lényeges különbség, hogy olyan tempós dalokat, mint a már-már heavy metalos Sír a kopjafa sír és Utolsó szó jogán, vagy A vas fia, nem nagyon írt a bakancsos brigád, talán Az ítélet kivételével, ami aztán ki is készítette Zsöci kezét.

A lemezt záró Munkanélküi blues pedig inkább rokona - finoman fogalmaztam - Alannah Myles Black Velvet című dalának, mint az Elhagyom a várost-nak, vagy a Szólítsd a bluest-nak. És biztos, hogy sokan felszisszennek, talán még egy-két kellemetlen megjegyzést is kapnak a felmenőim, de amit ezen a lemezen Kunos és Donászy összemuzsikált, az köröket ver az első két lemezre, elég csak a Ki van velünk? című dalt meghallgatni hozzá.

Igaz, pont Kun Peti játékáról írt valami olyasmit az Ifjúsági Magazin szakírója a lemez recenziójában, hogy őt kiveri a víz, ha valakit meglát-meghall egy Stratocaster formájú gitáron úgy tekerni, mint Blackmore, de akkor őt valószínűleg nagyon sokszor kiverte a víz, ahány gitárosra hatással volt a Deep Purple és a Rainbow atyja...

Gömöry is nagyokat Hammondozik (és persze a zenék nagy része is tőle jött), A vas fiában egy szólót is megereszt Kunos helyett. Kicska játékára is érdemes odafigyelni, nem véletlenül ragadt meg most már 26 éve a zenekarban. Pataky pedig Pataky, se nem több, se nem kevesebb. Speciel nekem mindig jobban tetszett a hangja, miután elhagyta a rekesztést, ami a korai időszakban jellemezte. Ezen a lemezen is tisztán cseng a hangja, a dallamai pedig ragadnak.

Érdemes még megemlíteni, hogy A vas fia című dal szövegét Pataky a tatabányai születésű Juhász István-ról írta, aki emberfeletti sportteljesítményével ihlette meg őt. Juhász Pista több koncerten is vendégük volt a színpadon egy-egy strófa erejéig, hozzá kapcsolódik a kecskédi kápolna felújításának története is. Az ő ötlete volt, hogy a sitkei fesztivál mintájára lépjen fel az Edda a kápolna melletti völgyben, a bevételt pedig a renoválásra használták fel. Szomorú tény, hogy mire a kápolna megszépült, az Edda Kun Peti emlékére játszotta ott első koncertjét a tragikus baleset után, tavaly ősszel pedig István is életét vesztette, szintén egy balesetben.

A lemezhez három klip is készült, de ez akkoriban még szokás volt, ahogy az is, hogy a tv-k játszották is őket, pedig még zenecsatorna sem volt. Mondjuk A büszke sas-t olyan ritkán lehetett látni, mint a fehér hollót, hogy némi képzavarral éljek, de a másik kettőt (Szellemvilág, Ma minden más) szinte minden nap beszúrták valamelyik zenés műsorba.

A lemezbemutatót rögzítette a Magyar Televízió is, amiből egy 50 perces kivonatot le is adtak, a Pecsa-koncert után pedig elrepültek New York-ba, hogy ott is felmérjék a terepet, és egy koncertet is adtak. Akkoriban adta Pataky azt az elhíresült interjút, amiben azt mondta, hogy "Amerikában van 15.000 rockzenekar, ebből mi 14.900-nál jobbak vagyunk." És lehet, hogy ez első hallásra óriási blődségnek tűnik, de ha belegondol az ember, milyen kvalitású zenekarok futottak be az MTV segítségével, mégis van benne valami. És ez persze nem csak az Eddára igaz, hanem sok-sok más magyar zenekarra is, akik lehetőség hiányában beszorultak az országba, jobb esetben a keleti blokk országaiba, mert a hatalom nem engedte a kitörést.

Itthon viszont a sokadik csúcsra értek '92-ben, nem is csoda, hogy Agárdon a II. Edda tábor első koncertjét rögzítették egy koncertlemez számára, amit siófoki felvételekkel kiegészítve adtak ki az év végén Az Edda két arca részeként. Még ha bizonyos részei stúdióban javítva is lettek, és a hangzása is lehetne jobb, de tanúsíthatom, hogy visszaadja a kor Edda-koncertjeinek hangulatát.

Valamikor jó 8-10 éve a Warner újra kiadta cd-n, ezt a lemezt is a többi stúdióalbummal együtt, de nem nagyon foglalkoztak vele, elég hitványra sikeredett, viszont legalább beszerezhető volt egy ideig megint. A Hammer Records pár éve sokkal többet figyelmet fordított az általa gondozott Edda-újrakiadásokhoz. Ha kérhetnék tőlük hármat, ez lenne az egyik, jól felturbózva, hozzácsapva a teljes agárdi és siófoki koncertet, esetleg még a második agárdi estén készült bootleget is, hogy méltó formában kerülhessen a rajongók kezébe.


Track lista:

01. Nyitány - 1:28
02. Szellemvilág - 4:19
03. Ki van velünk? - 4:23
04. A büszke sas - 3:52
05. Ezer könny - 0:43
06. Sír a kopjafa sír - 4:15
07. Ma minden más - 3:37
08. A vas fia - 4:01
09. Az utolsó szó jogán - 4:35
10. Munkanélküli blues - 6:28

Közreműködő zenészek:

Pataky Attila - ének
Kun Péter - gitár, vokál
Kicska László - basszusgitár
Gömöry Zsolt - billentyűs hangszerek, vokál
Donászy Tibor - dob

Lemezeik:

1980 - Edda Művek 1.
1981 - Edda Művek 2.
1983 - Edda Művek 3.
1984 - Viszlát Edda!
1985 - Edda Művek 5.
1986 - Edda Művek 6.
1988 - Változó idők
1988 - Pataky - Slamovits
1989 - Szaga van!
1990 - Győzni fogunk!
1990 - Best of Edda
1991 - Szélvihar
1992 - 13.
1992 - Az Edda két arca
1993 - Elveszett illúziók
1993 - Lelkünkből
1994 - Karaoke
1994 - Sziklaszív
1995 - 15. születésnap
1995 - Edda blues
1997 - Edda 20.
1997 - Lírák II.
1998 - Fire & Rain (Edda works - angol nyelvű)
1998 - A legjobbak '88-'98
1999 - Nekem nem kell más
2003 - Örökség
2005 - Isten az úton
2006 - A szerelem hullámhosszán
2009 - Átok és áldás
2012 - Inog a világ
2015 - A sólyom népe

Egyéb kiadványok:

1979 - Minden sarkon álltam már - Álom (SP)
1981 - Kölyköd voltam - Néma völgy (SP)
1982 - A hűtlen - Rossz állapot (SP - angol nyelvű)
1986 - Veled vagyok - Gyere őrült (SP - D.Nagy Lajossal)
1987 - Fohász - Megmondtam (SP)
1995 - Hazatérsz (EP - Mester és tanítványaival közös)
1996 - Elvarázsolt Edda dalok
2005 - Platina sorozat
2008 - Amíg él el nem felejti (DVD)
2011 - Turné 2010 – 30 év együtt Veletek (DVD)


Kiadó:
Warner - Magneoton
Honlap:
edda.hu
facebook.com/eddamuvek 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.51 Seconds