Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88359438
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 18. - 1981 szeptember - Az egyeduralkodó Omega

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery
A hosszú élet ritka

Egy zenekarnál vajon mi a hosszú élet - az évtizedekig tartó siker - titka? Amikor példákat keresek, hogy kik tudtak ilyen hosszú ideig új a csúcson maradni, akkor eszembe jut a Queen, a ZZ Top, a Rolling Stones, és nálunk természetesen az Omega. Mindegyikük képes volt folyamatosan megújulni. Nagyon okosan - ez persze nézőpont kérdése - az éppen trendi köntöst szabták magukra, és bejött.

Az 1968-as Trombitás Frédi még a beat jegyében született. Ekkor volt a hazai hármas, az Illés-Metro-Omega a csúcson. Aztán, amikor hazánkba is betört a rock úgy '75-ben, a Nem tudom a neved már ezt a stílust képviselte, mint az 1977-ben minden idők talán legjobb Omega albuma, az Időrabló. Lassan felszámolta magát a Metro és elveszett az Illés együttes is. Nekik már csak a nosztalgia maradt meg, és jó néhány búcsúkoncert. Ebben az időben a csúcson már a frissen berobbant Piramissal kellett osztozni. 1978-ban ismét húzott egy okosat a csapat, a Csillagok háborúja és a sci-fi köztudatba kerülésével beindult az Omega űr-rock program. A Csillagok útján, vagy a Gammapolis sikere nem is volt kérdéses, de ettől még a Som csapatot nem lehetett lerázni.

Amikor már nincs ellenfél

Elérkeztünk 1981-hez, a Piramis kifulladt, míg az Omega ismét képes volt a teljes arculatváltásra. A csíkos harisnyás - sortos sci-fi időszakot felváltotta az új hullám, ami itthon még azért ismeretlennek számított, hiszen ebben az évben alakulgattak az első new wave bandák. 1982-ben ugyan a Piramis is kihozott egy piszkosul igényes új hullámos albumot, de az eleve sikertelenségre volt ítélve, hiszen a Piramis nevű "csodalény" csak az arcától és a hangjától szabadult meg. Ekkor már nem kellett osztozkodni senkivel a trónon, az Omega együttes egyeduralkodóvá vált, és ez már így marad örökre, bárki-bármit mondjon, akárhogy is forduljon a szél...

Tovább, a jelenbe nem megyek, de aki követi a zenekar pályaútját, az biztosan látja, hogy a változás azóta is folyamatos. Az Omega mindig elsőként mutatta az új utat, miközben nem fordított hátat a hagyományoknak. Épp ilyen utat tettek meg a cikk elején említett külföldi sztár zenekarok is. Az eredmény: azóta is mind a csúcson!

Ha már külföld...

Az Omega mindig is jó úton járt a kinti sikerek tekintetében, ahogy minden logikusan gondolkodó, úgy Benkőék is nyugat felé kacsingattak, miközben letarolták szinte teljes Kelet-Európát, az NSZK-t is ideértve. Az Omega mindig is világsztár zenekar volt, csak ők nem így képzelték a sztárságot. Gondolom, jobb lett volna Londonban, vagy New Yorkban telt házas fellépéseket csinálni, e helyett csak Moszkva hevert a lábuk előtt, meg Berlin és Varsó...

Ha így nézzük, az angol nyelvű lemezek nem tették világsztárrá a csapatot, ha úgy nézzük, az angol nyelvű lemezek nagymértékben hozzásegítették a zenekart a világhírnévhez. Én úgy gondolom, amit ki lehetett hozni egy magyar együttesből, azt az Omega kihozta. Őket nem kellett tolni mindenen és mindenkin keresztül, hogy negyven év és vagy nyolc búcsúkoncert után elmondhassák magukról, hogy ők igazi legendák. Ha van, akik elmondhatják magukról, hogy igazi legendák, az az Omega együttes.

A mindig megújulók

A Working az Omega Az arc című albumának angol nyelvű változata, helyenként eltérő zenei anyaggal és a magyartól függetlenül írt szövegekkel. Az együttes nyolc év után kiadót váltott azzal a céllal, hogy a kontinentális Európa után az angolszász világban is sikereket érjenek el, ezeket a reményeket azonban a lemez nem váltotta be. (wikipédia)

Módos Péter: Ez a lemez, amelyet a kezemben tartok az Omega együttes legújabb nagylemeze. Nem itthon készült, hanem a WEA lemeztársaság gondozásában. Mit jelent ez a WEA?

Benkő László: A WEA az három cég összefoglalt három betűje. A Warner, az Electric és az Atlantic közös világvállalat.

Módos Péter: Ez egy új lemezkiadó a ti életetekben, valahogy mindig úgy képzeltem, hogy ha az ember egy lemeztársaságot változtat az olyan, mintha munkahelyet változtatna. Ti, hogy látjátok ezt?

Benkő László: Valójában így van, most már hét év után, a Bellaphone-nál voltunk 7 éven keresztül, eljutottunk oda, hogy egy igazán a világ első, legnagyobb lemeztársasága közül az egyik, amelyik elvállalt bennünket a következő három évre, lemezprodukció, lemezkiadásra.

Módos Péter: Mielőtt ez a lemez elkészült, illetve, hát úgy tudom, most már a boltokban van külföldön, milyen változást jelentett a munkastílusotokban?

Benkő László: Hát sok változás volt, ezt most nincs idő részletezni.

Módos Péter: Talán az eltéréseket.

Benkő László: Hát az, hogy idáig az volt, hogy kaptunk egy határidőt, egy terminust és egy költségvetést, amin belül el kellett készíteni a lemezeinket. Ennél az első WEA-nál kiadott lemezünknél nem a határidő volt megszabva, hanem a teljesítmény.

Módos Péter: Amit hallunk a lemezről, a barázdákról, mennyiben tér el a korábbi Omega stílustól, ha egyáltalán eltér?

Benkő László: Azt hiszem közös elhatározás volt a producer és az együttes tagjai, közösen elhatározták, hogy valami újat csinálnak, valami újjal próbálkoznak. Úgy fogalmaznék, hogy a '80-as évek zenéibe és stílusába bekapcsolódtunk.

Módos Péter: És a magyar lemezrajongók, hallgatók mikor ismerhetik meg ezt az anyagot, magyar nyelven természetesen?

Benkő László: Hát november végén bizakodunk, hogy megjelenik a magyar nyelvű felvétel is.

Módos Péter: Addig is - bár ez a műsorunkban teljesen szokatlan dolog, nem szoktunk előre konferálni a következő adásra -, most adjatok egy kis ízelítőt ebből az anyagból, és azzal fejezném be ezt a beszélgetést, hogy a viszontlátásra az októberi Pulzusban, ahol egy magyar változatú dalt fogunk meghallgatni, most azonban mit javasolsz, mit hallgassunk meg?

Benkő László: Szeretnénk bemutatni erről a lemezről a Rocket - magyarul Rakéta - című felvételünket, amit szeretünk.

Módos Péter: Úgy legyen.
Várkonyi Miklós - Lépcsők
Szűcs Judit
Express - Hadd játsszak egy dalt
Videoton bemutató
Orion bemutató
Pori jazz
Korda György - Reptér
KFT - Macska az úton
Omega - Rocket
Koncz Zsuzsa - Az első 80 év


Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.40 Seconds