rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Stargazer - Tui La (2017)

 Látogatottság
Összesen
88246768
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Majnik László - Barázdák között (2017, könyv)

Kultúra

A napokban jelent meg Majnik László, elsőkötetes szerző rocktörténeti könyve Barázdák között - Az Illés zenekar története hanglemezeik tükrében címmel. Laci ismert lehet már a passzio.hu olvasóinak, százas nagyságrendű kislemezkritikája után olvasóink tudhatják, hogy minőségre számíthatnak.

A Metro és az Omega kislemezkritikák alapján tudható, hogy végre egy olyan zenekritikus ragadott billentyűzetet - és jelent meg nyomtatásban is -, aki egyszerre rajongó és ért a zeneelmélethez is. Több, mint 200 oldalon elemzi az Illés összes kislemezét, nagylemezét, illetve olyan dalokat is, melyek hivatalos hanghordozókon nem jelentek meg.


Képen a szerző és Szörényi Levente.

Teszi ezt nem annyira tudományos, mint inkább közérthető módon, a zenei alapfogalmakat külön magyarázva úgy, hogy aztán azokat az olvasók már evidenciaként értelmezhetik.

Sokat lehet belőle tanulni, sok összefüggést megérthet a zenét, zeneelméletet nem tanult olvasó is. Sokkal több ez a könyv, mintha csak egy szakdolgozat lenne, bár annak minden ismérvét hordozza. Megállapításaihoz lábjegyzeteket is használ, a forrásokat pontosan megjelöli. Mindeközben emberi, olvasmányos.

Az Illés életművét belehelyezni a kor kontextusába, a dalok nyugati és magyar vonatkozásait, sőt hatását is vizsgálja. A kötet nem csak az 1965-1973 közti időszakot elemzi, az Illés teljes történetét kutatja.

A könyvhöz egy alapos diszkográfia is tartozik. Remélem, hogy ez a könyv egy sorozat kezdete lesz, szívesen olvasnám nyomtatásban is a Barázdák között II, III és további köteteit, mondjuk a Metro, az Omega, vagy éppen - ha a most megjelent kötetet továbbgondoljuk - a Fonográf életművének ilyen igényű feldolgozását.

A könyv 2520 forintos áron kapható a Rockmúzeumban, illetve megrendelhető a László és Tsa Kiadónál a laszlonyomda@gmail.com email címen.


Bálint Csaba (2017.04.14.)
rockcsarnok.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Kultúra
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Kultúra:
Walk The Line - Johnny Cash életrajzi filmje


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds