rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Vanishing Point @ 2017. szeptember 16. - Dürer Kert

 Látogatottság
Összesen
88247005
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Elhunyt Allan Holdsworth (1946-2017)

Aktuális

Allan Holdsworth 1946. augusztus 06-án, a West Yorkshire-i Bradford-ban született brit jazz-rock fúziós gitáros és zeneszerző volt. Több, mint öt évtizedes pályafutása során különféle zenei stílusokban játszott, de munkássága leginkább a fúziós műfajhoz köthető. 2017. április 15-én, a kaliforniai Vistában hunyt el, halálának oka egyenlőre ismeretlen. Holdsworth 70 éves volt.
Az első lemez, amelyen Holdsworth szerepelt az Igginbottom együttes egyetlen albuma, az 1969-ben megjelent Igginbottom's Wrench volt. 1971-ben egy improvizatív zenét játszó együttes, a Sunship tagja lett Alan Gowen, Laurie Baker és a King Crimson későbbi ütőse, Jamie Muir társaságában. Pályafutásának ezt a szakaszát nem örökítette meg lemezfelvétel.

A '70-es évek elején a Tempesthez csatlakozott, a rövid velük töltött idő alatt két lemez, az 1973-as Tempest és az '74-es Living in Fear létrehozásában vett részt. Hallható volt a BBC-nek az együttessel készített koncertfelvételén is, mely később megjelent a Tempest 2005-ben Anthology: Under the Blossom címmel kiadott válogatáslemezén.

Ezt követően Holdsworth különböző, népszerű fúziós jazz együttesekkel és zenészekkel dolgozott. Ezek között megtalálható volt a Gong, a Soft Machine, a The New Tony Williams Lifetime, Jean-Luc Ponty és az évtized végén az UK nevű progresszív rock együttes. Ugyancsak ekkoriban történt, hogy a Velvet Darkness - egy próbafelvétel, amely hivatalos lemezként kapott nyilvánosságot - a szerző és az előadó feltüntetése nélkül jelent meg, Holdsworth legnagyobb bosszúságára, aki sokáig hevesen gyűlölte ezt az albumot.Az évtized végén és a '80-as években a zongorista Gordon Beckkel dolgozott, kiadtak két jazz-irányultságú albumot, Sunbird (1979) és The Things You See (1980) címmel. A Beckkel felvett harmadik lemez, a With a Heart in My Song csak 1988-ban jelent meg (később, 1996-ban ismét közösen játszottak Holdsworth szóló albumán, mely a None Too Soon címet viselte és több népszerű jazz-sztenderd fúziós jellegű feldolgozását tartalmazta).

Az első hivatalos szóló albuma az 1976-os Velvet Darkness volt, de a '82-ben másodikként megjelenő I.O.U. volt az első, ami kimagasló sikert aratott. A nyolcvanas években még öt albumot felölelő szóló karrierbe kezdett - ezt újabb néggyel tetézte a '90-es években. Az I.O.U. megjelenését követően a Van Halen gitárosa, Eddie Van Halen felhívta rá a Warner Bros. Records főnökének, Mo Ostinnak a figyelmét. Ez eredményezte a Road Games című EP hagyományos lemezen való megjelenését 1983-ban - később, 2001-ben CD-n is kiadták. Van Halen később azt állította a Guitar Player magazinnak, hogy Holdsworth komoly befolyással volt a játékára, valamint, hogy "szerintem ő volt a legjobb". 1990-ben volt egy rövid életű kapcsolata a Level 42 nevű pop-együttessel, ugyanis AIDS által okozott tüdőgyulladásban meghalt a gitárosuk, Alan Murphy. A kapcsolat eredményeként Holdsworth részt vett az 1991-es albumuk, a Guaranteed felvételein. Később, még ugyanebben az évtizedben együtt dolgozott a Johansson testvérekkel, Andersszel és Jensszel egy fúziós töltetű albumon, mely 1996-ban jött ki Heavy Machinery címmel.A 2000-es évekre észrevehetően csökkent szólista aktivitása, a Flat Tire: Music for a Non-Existent Movie (2001) volt az egyetlen szóló stúdió albuma, de - két koncert album mellett - vendégként feltűnt más muzsikusok kiadványain. Legfigyelemreméltóbb közreműködései a billentyűs Derek Sherinian-hez kötődnek. Szerepelt a Mythology című 2004-es szóló albumán, valamint Sherinian Planet X nevű együttesének 2007-es, Quantum című lemezén. 2008 és 2010 között a HoBoLeMa nevű szupergrouppal turnézott, a dobos Terry Bozzio és Pat Mastelotto, valamint a basszista Tony Levin társaságában, improvizált experimentális zenét játszva.

Az évek során Holdsworth egyedülállóan magas szintre fejlesztette játékstílusát, amely tökéletesen ötvözte úgy az akkordbontás, mint az akkordjáték technikáját (gyakran kiegészítve ezeket a késleltetéssel, kórus-hangzással és egyéb komplikált gitár-effektekkel), többféle legato technikát - beleértve a pull-off (visszapengetéses) játékmód egy speciális változatát, amely sokkal inkább hasonlít egy fordított hammer-on (kalapács)technikára - és a volume swell (hangerő-növelés) kifinomult használatát, ami egy éteri, másvilági atmoszférát teremt.

1986-os, Atavachron című albumán kezdte alkalmazni a SynthAxe nevű MIDI eszközt a hangerő-változtatásra. Bár az Atavachron-óta minden szóló felvételén használta ezt, azt nyilatkozta róla, hogy a továbbiakban nem szeretné, ha ilyen integráns része lenne játékának, főleg, mert ritkasága miatt bonyolult a javítása és a karbantartása. 1987-es Reaching for the Uncommon Chord című oktató videójáról megtudhatjuk, hogy mennyire távol áll korunk hagyományos gitárjátékától, ezen ugyanis azt állítja, hogy valójában nem is szereti a gitárt, helyette inkább a szaxofon hangja tetszik neki.

Képességeire a legjellemzőbb, hogy John McLaughlin egyszer így nyilatkozott vele kapcsolatban: "Bármit ellopnék abból, amit Allan-től láttam, de ehhez előbb rá kell jönnöm, hogy egyáltalán mit csinál..."

Csodálatosan innovatív játéka a lemezein örökké velünk maradnak!

Forrás: wikipedia.org
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Aktuális
· Szerkesztette: jazz


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Aktuális:
Queen koncert Budapesten! - 2005. április 23.


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.59 Seconds