Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88359174
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Evocation - The Shadow Archetype (2017)

Lemezismertetők

Régi ismerősként köszönthetem a svéd old school death metal zenekart, hiszen majd' minden lemezükről írtunk eddig, utoljára öt évvel ezelőtt, az Evoked from Demonic Depths - The Early Years című gyűjteményes kiadvány kapcsán. Azonban az ugyanabban az évben érkező Illusions of Grandeour személyes nyavalygás miatt csúnyán kimaradt, a polcról meg le, mivel véleményem szerint a jóval alatta maradt a korábbi nívónak, utána pár évre fel is szívódott a zenekar...

Nem az első alkalom, hiszen anno az első nekifutás is az 1991-1993 közötti időszakra datálható, az ezredforduló utáni években indult csak be ismét a gépezet. Végül is jobb későn, mint soha, ráadásul az első három lemezük óriási kedvencem, amelyeket csak ajánlani tudok mindazoknak, akik kedvelik a régi sulis svéd halálfémet a jó öreg Sunlight-vonalon. Az utolsó nagylemez - ami után még egy EP is érkezett 2013-ban, csak a történeti hűség kedvéért - azonban nem csak nekem nem tetszett, a neten visszakereshető különféle recenziók többsége sem volt elájulva tőle, és akkor még finoman fogalmaztam. Valami tévútra futott ott nagyon, hiába volt együtt a kelléktár, mégsem sikerült meggyőzni a tábort.

Az igazat megvallva szép lassan ráfelejtettem a csapatra, hogy aztán pár héttel ezelőtt mondhatni a semmiből landoljon nálam az aktuális, sorban ötödik nagylemez (nem ideszámolva a bevezetőben hivatkozott kiadványt). Nosza, kesernyés szájíz ide vagy oda, azért többségében mégis nekem tetsző muzsikával örvendeztettek meg, nehogy már hallgatás nélkül engedjem útjára a 11 számos anyagot. És az igazat megvallva cseppet sem bántam meg. Ugyan már hallhatóan nem a bizonyítási vágy fűti a srácokat, sokkal inkább van egyfajta biztonsági játék íze a dolognak, de azért nem felejtették el, hogyan kell szívhez szólóan játszani kedvenc műfaju(n)kat.

Már csak azért sem történhetett meg ilyen csúfság, mert bár akadt pár tagcsere a csapat magjának számító Tjompe (alias Thomas Joseffson) és Marko Palmén duó körül, rosszabbul nem jártak. Hiszen csak ránézve a tagok nevére... hah, Gustaf Jorde, a néhai Defleshed brutális torkú bőgőse, bár itt csak a négy húrt szaggatja. Ő például biztosan nem próbálta kommerszebb irányba terelni a két őstagot. Ahogy az ex-The Haunted (Konkhra, Invocator, stb.) ütős Per Moller Jensen sem, bár ő csak session zenészként dobolta fel az anyagot (azóta bevettek egy Janne Jaloma nevű srácot).

Talán ez az oka, talán nem, de az Illusions... modernebb hangvételű témái immár a múlt ködébe vesznek, semmi eltévelyedés, csak mélyre hangolt őrlés, gyors szaggatásokkal és súlyos belassulásokkal egyaránt tarkítva, természetesen combos basszusgitár-sounddal vértezve. Picit talán túlzásba is estek, mert bár minden a helyén van, a jellegzetes hangzástól kezdve a gitárharmóniákon át a véráztatta énekhangig, azért némi hiányérzet van bennem. Meglehetősen homogén receptről árulkodnak a nóták, sokadik hallgatás után kezdenek csak elkülönülni, és újfent látszik, hiába hiteles egy csapat és alkotják profi zenészek, azért a jó dalok nem jönnek csak úgy maguktól.

Sokszor lepörgött ez a korong nálam - amúgy nem gyenge felhozatal bugyog fel a death metal jelzésű forrásból az utóbbi hónapokban - és tetszik is, de valahogy mégsem taglóz le annyira, mint az első három nagylemez. Hithű rajongóknak azért a csalódás kizárt.

8/10


Track lista:

01. Into Ruins
02. Condemned to the Grave
03. Modus Operandi
04. Children of Stone
05. The Coroner
06. The Shadow Archetype
07. Blind Obedience
08. Survival of the Sickest
09. Sulphur and Blood
10. Imperium Fall
11. Dark Day Sunrise

Közreműködő zenészek:

Tjompe - ének
Marko Palmén - gitár
Simon Exner - gitár
Gustaf Jorde - basszusgitár
Per Moller Jensen - dob

Lemezeik:

1992 - The Ancient Gate demo
1992 - Promo 1992
2004 - Evocation
2007 - Tales from the Tomb
2008 - Dead Calm Chaos
2010 - Apocalyptic
2102 - Evoked from Demonic Depths - The Early Years
2012 - Illusions of Grandeur
2013 - Excised and Anatomised EP
2017 - The Shadow Archetype


Kiadó:
Metal Blade
Hazai terjesztő:
HMP
Honlap:
evocation.se
facebook.com/EvocationSwe
evocationswe.bandcamp.com 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: palszabolcs


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.45 Seconds