×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Turbo @ 2017. április 01. - A38 Hajó 

Megjelent: 2017. április 19. szerda 18:05
Szerző: Drpeter
    Koncertbeszámolók 

Másfél év szünet után ismét aktivizálta magát a Turbo, hogy milyen hosszú távon, az még kérdéses. Az előttük fellépő Jónás Vera műsorát sajnos nem tudtam meghallgatni...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A zenekar szinte észrevétlenül lépett pódiumra, egy visszafogott dallal (The tide) kezdett, amit manapság csupán olyan öntörvényű zenekarok engednek meg maguknak, mint pl. a Pearl Jam. Nem véletlenül említem őket, ugyanis Tanka Balázs farmerdzsekijén - többek között - a '90-es évek egyik meghatározó rockbandájának a felvarrója volt látható, a Paradise Lost és a Pokolgép társaságában, hátán pedig Kukovecz Gáborék 1989-es Éjszakai bevetés című albumjának borítója. (És akkor még nem is beszéltem a dzseki alatt viselt piros-fekete flanelingről.)

Generációk, egymással szemben álló zenei színterek békülnek össze? Talán, mindenesetre ma elég valószínűtlen olyan eset, mint amikor 1987-'88-ban egy gyanútlan koncertlátogató Deep Purple felvarróban jelent meg a Pokolgép-koncerten, amelynek következményeként hazafelé súlyos testi fenyítésben részesítették, imigyen tudósítva vele: "Ennek nem itt van a helye!"

Ellentétben a zenekar nevét skandáló kórussal, ami végre életre kelt, bár még zsenge üzemmódban, Öt-hat évvel ezelőtt többen azt jósolták, hogy pár éven belül ezrek fognak tombolni a Turbo koncertjein. Nos, ez sajnos - egyelőre - nem valósult meg, viszont igen, hogy valaki Portugáliából jöjjön el a fellépésükre. Az illető úriember vezetékneve a női nemi szerv vulgáris megnevezése - nem tudom, hogy felvilágosították-e őt erről -, mindenesetre a reakciót, azt hiszem, nem kell ismertetnem, amikor Balázs közölte a fenti információt a publikummal.

Hogy a Turbo két frontemberes zenekar, az ezen az estén is bizonyítást nyert, Jero - akárcsak két évvel ezelőtt - előadta a rövid szólószámát, és - ellentétben Miklóska Lajossal - senki nem akadályozta meg az önmegvalósítását, ahogy azt sem kísérte negatív reakció, hogy terepszemlét végzett a nézőtéren hangszeres játék közben. (Akárcsak két ével ezelőtt a zenekar utolsó hangos koncertjén, az A38 teraszán.)

A két órás koncerten elhangzott két dal az akusztikus lemezről - véleményem szerint érdemes lenne ebben az irányban is továbbhaladni -, a Just be for e dawn és a Kingdom of dust - végre hallhattam élőben ezt a dalt -, Jónás Vera vendégszereplésével -, valamint olyan, ritkábban hallható dalok, mint az Out of my mind. A csúcspontot számomra a Snakes and membranes jelentette. A klasszikus rockbandák dalaihoz méltó szerzemény, mesterien megoldott fezsültséggel teli, és harmonikus részek váltakozásával. Ha csak ezt a dalt írták volna meg, már letettek volna valamit arra a bizonyos asztalra.

Nagyon remélem, hogy ez a bolondok napján adott koncert nem egy alkalmi összeállás, hanem egy új fejezet nyitánya. És ha újabb magyar nyelvű dalok is születnek, talán a fenti jóslat is valóra válhat. Mert szép dolog négy-ötszáz fős lelkes közönség, de a Turbo nagyobb közönségsikert érdemel.Drpeter

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: