Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Vanishing Point @ 2017. szeptember 16. - Dürer Kert

 Látogatottság
Összesen
88246935
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 19. - 1981 október - Megalakul a Start, újra startol a Mobil

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery

Fekete bárány, vagy fekete bakelit?

Lassan kettő éve robog nagy sikerrel a Pulzus című könnyűzenei műsor, és most először kerül szóba a P. Mobil együttes. Örömhír a rockereknek, hogy végre hamarosan megjelenhet az örökmozgók első nagylemeze.

Vikidál kilépése után Lóri is lazított kicsit a hatalommal szembeni ellenállásán, így ha lassan is, de közeledett egymáshoz a zenekar és a hanglemezgyár álláspontja. A cél érdekében a P. Mobil 1980 augusztusában mutatta be az Örökmozgó című dalt a Made in Hungary popfesztiválon. Schuster Lóránt újjászervezte a csapatot, Vikidál helyére Tunyogi Péter, míg Bencsik és Cserháti helyére Sárvári Vilmos és Zeffer András került. 1981 őszén megjelent a P.Mobil első albuma, a Mobilizmo. A rajongóknak így "csak" kilenc évet kellett várniuk, hogy végre otthon is minőségi felvételen hallhassák kedvencüket.

Ehhez persze sok mindenre szükség volt. A Hungarotonra "veszteségtermelő ágazat"-ként csak a cégnél Erdős Péter, majd Wilpert Imre és Boros Lajos által felügyelt magyar pop- és rockzene maradt. Ettől próbáltak szabadulni némi belső piacosítás jegyében, a cégen belül önálló könnyűzenei márkák jöttek létre (Pepita, Start, Bravó, Krém), amik csupán belföldön eladható, szinte kizárólag magyar nyelvű produkciókat tudtak piacra dobni. (wikipédia)

A "kelet" harcai

Az East együttes bemutatkozó koncertjét 1975. november 15-én a szegedi KISZÖV klubban tartották meg, ezek után érthető, hogy nekik sem volt egyszerű kivárni az első önálló nagylemez megjelenését. 1979-ben a Szegedi Ifjúsági Házban megtartott előadáson jelen volt a Magyar Televízió is, a koncertet rögzítették, és le is adták később. Talán kevesen tudják, de a zenekarban játszott Szakcsi Lakatos Béla is. Szóval végre összejött az első lemez, és nem is akármilyen dalokkal. Az East muzsikájára amúgy is a kidolgozott munka volt a jellemző.

Módos Péter: Kezemben egy új nagylemez van, és az új nagylemezen egy új embléma. Start. Mit jelent ez az új embléma, kérdezem Wilpert Imrét, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat szerkesztőjét, talán egy új konkurens hanglemezgyártó cég?

Wilpert Imre: Mondhatjuk úgy is, hogy konkurens, a szónak abban az értelmében, hogy a vevő tetszéséért konkurál immáron a Pepita és a Start. Egészen pontosan ez egy márka, a Hanglemezgyártó Vállalat egyik lemez márkája. A Pepita mellett ugyanis a Start, és majd a jövőben megjelenő Krém lemezek hivatottak arra, hogy a most már nagyon sokszínű palettát képviseljék, amelyet a magyar pop jelent. Tehát új irányzatoknak a márkája a Start, ez egyúttal a start a szó teljes értelmében, új együttesek startolását is jelenti.

Módos Péter: Tehát ez azt jelenti, hogy pályakezdő együttesek?

Wilpert Imre: Hogy a pályakezdő együtteseket bemutassuk, tehetségkutatást végezzünk, egyfelől, más felől pedig az utóbbi idők új irányzatait.

Módos Péter: Most a kezemben lévő lemez, az East együttes első nagylemeze. Én úgy tudom, hogy az East együttes megy, mint hallom a P. Mobil együttes is, hát bizony nem vadonatúj zenekarok, hiszen több éve működnek, nagy sikerrel.

Wilpert Imre: Nem kizárólagos célja a Startnak, hogy csak pályakezdőket juttasson szóhoz, hiszen vannak olyan irányzatok, amelyek egyszerűen az utóbbi években új jelenségnek tekinthetők, de talán azt hiszem, a repertoárunk jobban elmondja, hogy mit takar a Start.

Módos Péter: Halljuk.

Wilpert Imre: Meg fog jelenni tehát a P. Mobil első nagylemeze novemberben, két kislemez jelenik meg decemberben, kimondottan egy tehetségkutató akció eredményeként a KFT és a bajai Fórum együttes első kislemeze. Tervezzük decemberben a KFT első nagylemezének a felvételét, de a már létező P. Box együttes már felvett nagylemeze a jövő évben fog megjelenni.

Módos Péter: Az East együttesnél maradjunk, azt javaslom. Bemutatom az East együttes vezetőjét, Móczán Pétert. A zenekar már, mint hallottam 5-6 éve működik, méghozzá egyre nagyobb sikerrel. A korábbi években ti énekes nélkül, úgynevezett instrumentális, erősen jazz befolyásolta zenét műveltetek. Maradt-e ebből valami, vagy változott azzal, hogy új énekes, pontosabban egy énekes került a zenekarba?

Móczán Péter: Az évek hosszú során, természetesen változott az együttesnek az arculata, azonban elmondhatom, hogy az elejétől kezdve így tervbe volt véve, hogy az énekhang is meg fog szólalni a zenekarban. Az az igazság, hogy hosszú éveken keresztül nem találtunk erre megfelelő embert, szerencsés véletlen volt az, hogy Zareczky Miklóssal összehozott bennünket a sors tavaly nyáron. És, hát ezen a nagylemezen már ő énekel.

Módos Péter: És úgy tudom, nem csak énekel, hanem szerzőtárs is.

Móczán Péter: Igen zenét is szerez és szöveget is ír.

Módos Péter: Mit fogunk most hallani?

Móczán Péter: Szállj most fel című számunkat.Solaris - Ellenpont
Poór Péter - Te meg én
Hungária - Hotel Menthol
Wilpert Imre - Start
Móczán Péter
East - Szállj most fel
Soltész Rezső
Big Miller
Ács Enikő - Magasföldszint
Mind The Will


Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.47 Seconds