rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87353946
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Bardóczi Gyula interjú - 2. rész (2017)

Interjúk

Bardóczi Gyula a Gemini, majd a Neoton dobosa volt. Ma az Old Boys dobosa. Nyílt, őszinte ember, értékes interjút csináltunk. Az első részben a Geminiről beszélgettünk, ma a KKP, a Neoton és az Old Boys következik...Hogy kerülsz a Kati és a kerek perecbe?

Azért mentem el a Geminiből, mert Várszegit kirúgtuk. Ugye Mityó énekelte a nyálas dalokat, de jött a Piramis erősen. Korszakváltás volt, jött a kemény műfaj. De azt ki énekelje? Szabó György Balázsnak nem volt magyar hangja. Joe Cocker jól állt neki, de magyarul nem ment. Sokáig Vikidálnak sem ment. Bevitték egy stúdióba, leoltották a villanyt és a kezébe adtak egy mikrofonállványt is. Na, úgy már ment stúdióban is. Balázsból viszont nem lehetett kihozni.

Heilig Gábor benyalta magát Várszegi Gábornál, elhitette vele, hogy ő majd tud rockosat énekelni. Rosszul érezte magát az Apostolban, azért jött át. Felvettük, játszottunk, mozgékony kis srác volt, de Várszegi Gábor rájött, hogy mellényúlt. A Hej cica, eszem azt a csöpp kis szád jobban megy Heilignek, mint a rockos "mikrofonevős" stílus... Heilig fodrász is volt a tévénél. Molnár Gyuri, a rendező, aki az akkori klipeket csinálta, gyerekkori barátja volt.

Ekkor már megvolt a Gemini nagylemez, rajta a Csavargóének, és ez volt az utolsó nyálas nagylemez az országban '76-ban. Várszegi kirúgta Heiliget, aki meg csinált egy puccsot. Mityó is hízott már a piától. Heilig meg: "Ma engem rúg ki, de holnapután téged, meg téged, meg téged." Én e miatt már megkövettem százszor Gábort, hogy gerinctelenül ebbe belementem. Nem álltam mellé. Sőt, annyira gerinctelen voltam, hogy amikor helyzet lett, kimentem inkább WC-re. Gábor egy perc alatt megöregedett erre, de szerintem már benne volt, hogy abbahagyja. Huszár Erikát is azért vette feleségül, hogy bekerüljön a szerzői klikkbe.

Egy másodperc alatt reagált: "Ok, rendben van, a névhasználatért egy kikötésem van, 10%-ot kérek minden buliból és minden televíziós fellépésen ott akarok lenni." Ő kötötte a bulikat egyébként. De ezzel elodázta a véget. És jött a feketeleves, mert ugyan jól ment a dolog, jöttek a haknik, de egyre rangon alulibb lett. Miközben Gábor nem kötött borzasztó haknikat, csak rangos helyeket. Én meg rájöttem, hogy soha többet nem akarok Makkoshotykára menni zenélni.

Ekkor jött Kiss Ernő a KKP-ből. Az elején profibbnak is tűnt a zenekar. Kati együtt tanult Presserrel zeneszerzést. Kiss Ernő meg alacsony ember volt, mindig bizonyítani akart, nagyravágyó volt, és ez jó egy zenekarvezetőnél. Volt motivációja. Sokat játszottunk, akkor már koncertzenekarként. Füst volt, intrózene volt, akkor már ment az ABBA film, volt előkép, hogy kell showt csinálni.

Összesen egy évet voltam a Kati és a kerek perec zenekarban. Az első lemezt együtt vettük fel, a Titanikot. Klipet is csináltunk hozzá. Ugyanabban az évben vették fel Jakabék a Napraforgót a Neotonnal. A Santa Mariát Kőszegi dobolta fel, Babos Gyula gitározott és Dandó Péter basszusozta fel.

Volt egy közös fellépésünk az FMH-ban a Neotonnal, ott figyelt fel rám Erdős. Olyan tekintélye volt, hogy mindenki összeszarta magát. 1979-ben hívatott. "Bahdóci, ha idejön, kap szógálati útlevelet és havi 15.000 forintot." És ez hatott, mert Várszegi elvesztésével elvesztettem a biztonságomat. Úgy éreztem, itt megtaláltam. Ez sokat nyomott a latban. És Végvári Ádámot is áthívták utánam a Neotonba. A Kati és a kerek perecben játszottunk Végvári Ádámmal, de Erdős elsősorban engem hívott. Én csak Jakabot ismertem, ő a mi köreinkben volt korábban is.

Minden zenekarvezető gazdag volt akkoriban, vagy a szülei azok voltak. A Dogsban Králik szülei virágosok voltak, a Generálban Kiselefánt szülei műanyagos fröccsöntők voltak. És, mint a grundon, nem számít, ha nem tudsz játszani, ha tiéd a labda. Amikor megjelent a Titanik 1979 végén, akkor kerültem a Neotonba. Úgy hiszem, hogy jól döntöttem. Sokat utaztam, sok mindent láttam. Kompromisszumot mindig kell kötni. Éva volt a sztár, őt kellett sztárolni, előre tolni.

Közben az Old Boysban is játszottál.

Balázs, meg Szidor folyamatosan hívogatott. '82, '83 körül lejárogattam, de nem voltam a zenekar tagja. Nagy diszkósztár voltam. Hahaha. Elfütyülték a nótát, és beszálltam. Aztán később Kovács Attilát váltottam egy német turnén, de közben még ment a Neoton. De Erdős nem engedett volna, úgyhogy Jobbágy Dezsőt vittem magam helyett. Aztán évek múlva kimentem velük, két dobosos felállással, a helyi szervező meg eztán csak így kérte a zenekart. Erdősről sok rosszat mondtak, de velem rendes volt. Szerelmes volt Évába, Éva meg mindent az Erdősnek köszönhet. Hogy megtanult nyilatkozni, mozogni, mindent.

Hogy éltétek meg Erdős halálát?

Szerveztünk egy összejövetelt, hogy hogyan legyen tovább, de oda már nem jött el Ádám, Éva és Baracs. Már előtte is volt harc az első sor és a hátsó sor között. Fenyő János, a Vico későbbi tulaja volt Erdősnek korábban "jó embere". Ő segített Éváéknak. Felhívott. "Gyula, mondj egy számot, kifizetem, gyere át Ádámékhoz." János, nincs az a pénz. "Jóvan Gyuszika, akkor harcolni fogunk." Harcoljunk b*zd meg. Ígérem, melléd lövök. Pásztor, Jakab és Bardóczi és Joós Pisti kezdtük a Magneotont. Pásztort, mint zenészt nem nagyon ismerték el, de a közgazdász agya az működött. Hat nyelven beszél. Abszolút hallása volt. Végül én is, Gyuri is otthagytuk a Magneotont.

Hogy emlékszel a beatkorszakra?

Régen a zenészek egymás közt intézték a dolgaikat, a mérce is ehhez igazodott. Ha kellett valami, mindenki tudta, kit kell keresni. Te, ott az a srác Kispesten, ő jó lesz. Nem egy Erdős Péter, vagy később Joós Pistiék döntöttek akkor még egy asztal mögött, hogy mi legyen egy zenekarban. Kozsó, meg a többiek, ők okozták azt a rossz szellemet, ami ma pusztít. Lehet, hogy én egy régi vágású öreg fasz vagyok, de vannak dolgok, amiket nem tudok lenyelni.

Tagja vagy egy, a dobosok krémjét összefoglaló társaságnak is, az évi találkozóitok készült fotók mindig eseményszámba mennek.

Az volt a koncepció, hogy azok kerülhessenek bele ebbe a társaságba, akik valamit letettek az asztalra. Sokan háborognak, hogy ők miért nem tagok. De mit csináltál? Hát, semmit. És megsértődnek. Először is: közösen döntünk a tagfelvételről. És amikor egy Laux kiesik... Én mindig neki akartam megfelelni, ő volt a példaképem. Vagy tag a Pinyó, akit tanított Laux Józsi dobolni. Ő annyira Laux tanítvány volt és annyira a példaképe volt, hogy a Non Stopban még úgy is ült, mint a Laux. És most meghalt a Józsi, hát ki fog a helyére jönni? Remélem, idén is meg fogom tudni csinálni az éves összejövetelt.

Fiad, Bardóczi Gábor a Warpigs alapító tagja, dobosa. Volt a Neotones tagja is. Segítettél neki a zenekarozásban?

Megkért gyerekkorában, hogy tanítsam. Hát ennél nincs nagyobb boldogság, persze, hogy tanítottam. Éreztem, hogy benne van. Aztán tanult Kőszegi Iminél, majd Jávori Vilinél is. Ezek megtanították szeretni a dobolást. Nagyon nagyon büszke vagyok rá, megvan benne az a stenker, az a time, az a húzás, amitől jó egy dobos. Most csak Szekeres Andriennél dobol, de volt a Pa-Dö-Dö-ben is. Németországban is játszott sokat rendes zenekarokban. Ő is látványosan dobol, a második buli után mindig előtérbe kerül. Van egy backline cége, mostmár inkább azzal foglalkozik.


Bálint Csaba (2017.05.19.)
rockmuzeum.ini.hu
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Interjúk
· Szerkesztette: bcsaba


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Interjúk:
Interjú Szaszával és Matyival, a Sex Action tagjaival...


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.52 Seconds