×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Neoton - Kislemezek 6. 

Megjelent: 2017. május 19. péntek 18:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

1970-ben a Neoton együttes zenét komponált Csányi Miklós Holtidő című dokumentumfilmjéhez. Ennek két dala jelent meg egy kislemezen, melyeknek szerzői Pásztor László és S. Nagy István.

A zenekar felállása eddigre a következőképpen változott: Pásztor László gitár, ének, Galácz Lajos gitár, ének, Balázs Fecó orgona, zongora, Debreczeni Ferenc dob és Som Lajos basszusgitár. Som Lajos a Radics Béla vezette Tűzkerékben játszott előzőleg, de a Neotonba - egy rövid kitérő után - az Echo együttesből érkezett...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!Az A-oldalon hallható dal, a Holtidő egy basszusriffre épül, melyet szorosan követ a dob. Balázs Fecó - felvételen talán első ízben - a Hammond-orgona mögött foglal helyet, ennek is köszönhető, hogy a dal - a Neotontól szokatlanul - rockos. Debreczeni és Som pregnánsan vezeti a számot, középtájon hallhatunk egy egész hosszú dobszólót is, ami nem is olyan rossz, felvillantja Debreczeni Ferenc tehetségét.

A Ment az utcán hazafelé című dal a Bee Gees hangzását idézi. Egyszerű kompozíció, jól szólnak az akusztikus gitáron előadott, sorok közötti bejátszások. Szépek a vokálok, hatásos a Hammond-lebegés is. Szembetűnő, hogy a Debreczeni Ferenc - Som Lajos alkotta ritmusszekció milyen határozottan, "keményen" kíséri ezt a kicsit hosszúra nyúlt "slágert". Strukturálisan a Neoton 1972-es Táncdalfesztiválon előadott dalát, az Orgonákat előlegezi meg.

Ez a kislemez már sejtette a Neoton 1971 márciusában megjelent Bolond város című nagylemezének "felemás hangulatát". Az A-oldal ígéretes rockját a B-oldal melodikussága ellensúlyozza. Hamar kiderült azonban, hogy ez a kettős játék sokáig nem működhet, úgyhogy kicsivel később Pásztor László teljes mértékben a dallamos popzene felé vezette az együttest...

Folytatás holnap!
Kiadó:
Qualiton, SP 786, 1970
Honlap:
wikipedia.org
balazsfeco.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Neoton - Kislemezek 16.

2017-05-29 12:00:00

kép

Neoton - Kislemezek 15.

2017-05-28 12:00:00

kép

Neoton - Kislemezek 14.

2017-05-27 12:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Bergendy - kislemezek 63.
A következő kislemezen a Bergendy Katona Klárival adja elő a Savanyú a csokoládé című

Tovább...
Bergendy - kislemezek 67.
A kislemez A-oldalán Bergendy együttes Made In Hungary-ra írott dalát, a Spanyol Izabellát

Tovább...
Bergendy - kislemezek 69.
A következő kislemez a Szurdi Miklós által rendezett Hatásvadászok című film zenéjét tartalmazza. A korongot az együttes Új Bergendy néven

Tovább...
Bergendy - kislemezek 70.
A Mitiők - Tinirandevű című kislemez B-oldalán a Bergendy két dalt ad

Tovább...
Bergendy - kislemezek 68.
A következő A-oldalán Bergendy kislemez a Suli Buli című TV vígjáték zenéjéből tartalmaz

Tovább...
Koncertek 2018. április 23. és 2018. május 09. között: