×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 24 - 1982 május - Átjutunk a túlsó partra 

Megjelent: 2017. június 01. csütörtök 18:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

A kőkemény puszi-nyuszi

Eredetileg a Korál együttest Koncz Zsuzsa kísérő-zenekarának találták ki, amikor a KITT-egylet felbomlott. Ha belegondolunk, hogy jó pár évvel később mi is lett a zenekarból, hamar rájövünk, hogy Fecó slágereivel vissza is kanyarodtak ezekhez a lágyabb dallamokhoz. Amikor 1977 nyarán egy koncert erejéig összeállt a nagy Taurus, Fecó agyából kipattant az ötlet, hogy alapít egy olyan zenekart, amelyik tovább viheti ezt az örökséget. Ne feledjük, hogy ekkoriban még tombolt a rock, tömegek rajongtak a Taurusért. Megszületett a Korál.

És valóban, a Korál első albuma, főleg az előtte megjelent kislemezek mind hűen követték a Taurus emlékét. A közönség pedig zabálta a produkciót. A második lemez már inkább a saját út megtalálása volt, de szerencsére még ez is belefért a rockosabb vonulatba. Aztán, ahogy kezdett egyre erőtlenebbé válni itthon a rockzene, a többi album már inkább Fecó sanzonjait erőltette tovább. De maradjunk a második Korál lemeznél, hiszen erről beszélgetnek Módos Péterék ebben az adásban.

A Túlsó part valóban nagyon jól sikerült, a zenekar a csúcson volt még, miközben ugye sorra kezdtek összedőlni a rockbandák. Egyre kevesebb lett a rock a médiában - hoppá, most látom, hogy kivételesen megint volt egy kis LGT -, ennek ellenére a Korál szekere még száguldott. A talpig feketébe öltözött csövesek még kísérték vidékre is kedvenceiket. A legnagyobbak abbahagyták, vagy sportcsarnokra, vagy új hullámra váltottak, így megtudtuk magyarázni magunknak, hogy azért nem tíz, csak négyezer (Ifipark) a nézőszám, mert már ezek a bandák sem olyan nagyok. A műsor bevezetőjénél ne lepődjünk meg, a '82-es VB lázban égett még a könnyűzene is...

A "vasálarcos" őszinte rockzene

A másik beszélgetés - amit kiemeltem - egy külön részt is megérdemelt volna, hiszen a zenekarok manipulációjáról szól, arról, hogy mondanivalójukkal befolyásolják a buta közönséget. Ez persze megérne egy misét. Nekünk 2017-ben könnyű visszafelé mosolyogni, ha a mostani manipulatív világra gondolunk. A zenekarok nagy része már leginkább semmiről nem énekel, a nagy megtévesztő mesterek a médiában és a fesztiválokon találhatóak. Egy ültünkben megtölthetnénk róluk és viselt dolgaikról öt vastag könyvet is, de kit érdekel ma már mindez? Az emberek szeretik, ha irányítják őket, szeretik, ha gondolkodnak helyettük, és azt is szeretik, ha otthon ülve tepsi seggükön jutnak el a koncertekre...

Módos Péter: Fecó, neked, hogy tetszett ez a nóta?

Balázs Fecó: Nekem nagyon tetszett, biztos sláger lesz.

Módos Péter: Remélem én is. Sőt még azt is hozzátenném, hogy remélem a magyar csapat is sláger lesz majd a világbajnokságon.

Balázs Fecó: Bízzunk benne.

Módos Péter: Kedves nézőink, hagy mutassam be Önöknek Balázs Ferencet, a Korál együttes vezetőjét. Azon praktikus oknál fogva is, mert legutóbb, mikor a stúdiónk vendége volt, sokkal rövidebb lett a haja, na meg hát az udvariasság is így diktálja. Fecó hagy kérdezzek tőled valami, mondhatnám úgy is, kényeset. Most a második nagylemezetek megjelenése előtt hagy utaljak vissza az elsőre, mikor is az volt az érzésem egy kicsit, hogy az első nagylemezetek inkább a közönségnek készült. Úgy is mondhatnám, hogy egy kicsit lejjebb adtatok a saját képességeiteknél, most a másodiknál viszont pont az ellenkezőjét érzem. Nagyon jól sikerült, nagyon jó az anyag. Mi a véleményed erről?

Balázs Fecó: Hát nem tudom, ellentétben veled, az első lemez nekünk is tetszett és, hogy a Veres doktor úr szavaival éljek, tulajdonképpen ez egy olyan, mint a házasság. Az eltelt 4 év alatt jobban megismertük egymást, talán ezért is kerekedett jobb anyag a második nagylemezen, mint az elsőn.

Módos Péter: Reméljük, hogy a közönséget és a szakmát is eltaláltátok ezzel a második lemez anyaggal. Amellyel mikor és hol ismerkedhet meg a közönség?

Balázs Fecó: Július 20-ától szeptember 04-éig egy országjáró turnén veszünk részt, melynek érdekessége, hogy az East együttessel közösen. Ennek végállomása Budapest, szeptember 04-e, Kisstadion.

Módos Péter: Most viszont kedves nézőink, ismerkedjünk meg egy dallal a lemezről, Balázs Ferenc és Horváth Attila szerzeménye, melynek címe: Mire jó ez a bánatos dal. Előadja a Korál együttes.

Ha valaki odaszól...

Dusán: Gálvölgyi János a manipulációról beszélt, amit magyaríthatnánk úgy is, hogy ügyeskedés, befolyásolás, általában rossz irányba. Aztán beszélt az álságos álmondatokról, amit ugye értünk, és beszélt arról is, hogy a fiatalok bizony könnyen kaphatók sok mindenre. Jutott eszembe ez a néhány kifejezés akkor, amikor összeállítottuk azt a mintegy 12 percnyi filmtudósítást, amit az idény nyitó rock koncertekről készítettünk. Ezeken a koncerteken nagyjából hasonló volt a közönség, és még volt egy közös vonásuk is, hogy a színpad rendszerint magasabbra volt építve, mint ahogy a nézőtér állt.

Ez azért is praktikus, mert ugye a lent állók föl nézve jobban láthatják azokat, akiket szeretnek és csodálnak. Ennek a megoldásnak természetes része az, hogy aki lent áll, az föl néz arra, aki a színpadon szerepel, de meg kell mondanom, hogy nem mindenhol éreztük ezt nagyon természetesnek vagy jónak. Azt szerettük és az tetszett, mikor úgy éreztük a színpadon állók kiérdemlik azt, hogy felnézzenek rájuk. Néha meg azt vettük észre, mintha inkább ők kacsingatnának lefelé a nézőkre. Az első szereplője ennek az összeállításnak a Hobo Blues Band.

Jeff Beck - Eric Clapton - Sting - koncert
Bágya András - Féltékenyséf Trombitára
Játék
Zalatnay - Cinibabák
Bubi Martiny
Tatai edzőtábor - focistakislemez
Fecó interjú
Korál - Mire jó ez a bánatos dal
Svéd lány
Gálvölgyi DJ
HBB - A nap süt rám
Piramis
Skorpió
Mini - Tabán
LGT - Tabán

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 24. és 2018. június 09. között: