Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347375
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Juventus - kislemezek 20.

Rockmúzeum

A Juventus tehát a Pápay - Sipos - Csomós - Kékes - Csurgai felállásban kezdett neki Kovács Kati német nyelvű nagylemezének felvételeihez az Amiga stúdióban. Úgy alakult azonban, hogy a lemez dalai közül mindössze hármat vett fel a Juventus 1972 őszén, az albumot 1973 elején már a Hungária együttes fejezte be. A három Juventus dal közül kettő megjelent egy kislemezen, 1973 elején...Az A-oldalon a Wind, Komm, Bring Den Regen Her található, ami nem más, mint az Add már uram az esőt német változata, s a cím magyar fordításban kb. annyit tesz, hogy Szél, hozd az esőt mielőbb. Sokatmondóan kimaradt az uram szó...

A magyar változathoz képest a dal lendületesebb, de kevésbé jönnek elő a finomságok. Kékes gitározása nem rossz, de a hangzása vékonyabb, mint Tátraié. Az Ő Epiphone Casinoja nagyot szakított, Kékes pedig egy Fender Stratocastert használt, melynek inkább magas hangokban gazdag tónusa volt. Az unisonok vastagok, de talán kevésbé hatásosak, a középrészből Koncz Tibor mély zongorariffje teljesen kimaradt. Kovács Kati éneke ugyanúgy csodálatos, mint az itthoni verzióban, legfeljebb a német nyelv furcsa egy kicsit.

Ami viszont mindenképp a dal előnyére válik az az, hogy meghallgatva néhány magyar zenekar Amiga felvételeit, a német stúdióban sokkal jobban tudták rögzíteni a hangzás mély tartományát, mint itthon. Sipos Péter basszusgitárjának hangja sokkal testesebb, így hatásosabban összefogja a dalt, mint a hazai felvételen.

A B-oldal dala a Menjünk világgá német változata, melynek címe: Komm und las uns gehen. A felvétel sokkal levegősebb, mint a magyar változat, a hangszerszólamok érdemben nem változtak. Még Koncz Tibor zongoraszólójának alappillérei is ugyanazok, az impro más egy kicsit. A dalt baloldalon végigkíséri egy nagyon érdekes, Leslie-szekrényen keresztül felvett zongoraszólam, ami nagyon ötletes, nem gyakorta használt megoldás.

Mire ez a kislemez megjelent, addigra a Juventus együttes - ebben a formában - már nem létezett. Pápay-Faragó László és Csomós Péter az A megalkuvó című dal rádiófelvétele (ami sosem jelent meg lemezen) után jelentette be a Rádió pagodájában, hogy a külföldi vendéglátóiparba szegődnek. Pápay a Juventus nevet átruházta volna Siposra, de Ő nem élt a lehetőséggel, inkább felhívta Fenyő Miklóst, s egy beszélgetés után (melyben feloldották két évig tartó mosolyszünetüket) újra egyesítették erejüket - természetesen Hungária néven.

A Juventus tehát "Hungáriává alakult", melynek felállása ekkor a következő volt: Fenyő Miklós, Sipos Péter, Kékes Zoltán, Csurgai Attila és Szűcs Antal Gábor. Mindössze utóbbit hozta a Hungária korábbi felállásából Fenyő Miklós. Csomós és Pápay Juventus néven vendéglátóztak külföldön, majd 1976 körül Pápay átadta a névhasználat jogát Csomós Péternek. Így a zenekar történetéből még maradt egy - lemezkiadás szempontjából - nagyon rövid felvonás...

Folytatás holnap!

Kiadó:
Amiga - 4 55 903 – 1973, Németország
Honlap:
A Juventus együttes: 1. rész, 2. rész.
hu.wikipedia.org
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.41 Seconds