Dionysosrising Blog

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Essence of Datum - Nevermore (2017)

 Látogatottság
Összesen
88347383
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 kislemezek: Juventus - kislemezek 21.

Rockmúzeum

Mint már említettem, Pápay-Faragó László és Csomós Péter a külföldi vendéglátóiparba szegődtek. Mivel a Juventus névre Sipos Péter nem tartott igényt, ezért ezen a néven alakították meg új zenekarukat.

Pápay-Faragó László 1976-ban úgy döntött, hogy végleg külföldön marad - egyes források szerint a zenélést is abbahagyta -, így átadta a Juventus név használati jogát Csomós Péternek. Csomós hazajött, s Csurgai Attilával karöltve megpróbálta feléleszteni itthon is a Juventus nevet. Póka Egon basszusgitáros és Szénich János gitáros csatlakozott hozzájuk, ebben a felállásban készítettek egy TV-felvételt a Mondd, hova sietsz című dalból.
Beneveztek az 1977-es popdal-fesztiválra is, ami Metronóm '77 néven futott, itt a Kapaszkodj című számot adták elő, mely Pataki László és Miklós Tibor szerzeménye volt. A zenekarban ekkor már nem játszott Szénich János, helyére Fogarasi János érkezett billentyűsként.

A dal néhány szaftos akkordra épül, amit Fogarasi szólaltat meg a Fender-Rhodes elektromos zongorán. A fesztivál TV-felvételén és a hanglemezen is Deseő Csaba működik közre hegedűn, ami különleges ízt kölcsönöz a dalnak. Csomós és Póka énekelnek, Póka helyenként a felső szólamot viszi - ötletes az ironikus dalszöveg is.

A szám túl sok vizet nem zavart, csakúgy, mint a Juventus újraegyesülése sem. Csomós visszament a nyugati vendéglátóiparba, Póka és Szénich neve az 1978-ban alakult Hobo Blues Band-ben tűnt fel. (Csomós Péter visszaemlékezéseit a korszakról lásd itt!)

A Metronóm '77 fesztiválon való szerepléssel (és ezzel a kislemezzel) a Juventus magyarországi története végleg lezárult. Összességében elmondható, hogy a Juventus (a Sipos Péter nevével fémjelzett 1971-'72 közötti korszak révén) egy sokkal többre érdemes zenekar lett volna, viszont az, hogy nevük fent maradt, egy kétes értékű slágernek, a Véget ért egy fejezetnek köszönhető. Eme ellentmondásos helyzet kapcsán - majd' ötven év távlatából - talán jobban megérthetjük a beat-rock értékek - szinte teljes - eltűnésének miértjeit.

Kiadó:
Pepita, SPS 70263, 1977
Honlap:
A Juventus együttes: 1. rész, 2. rész.
hu.wikipedia.org
Majnik László
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: MajnikLaci


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.59 Seconds