×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 27 - 1982 október - Pataky és a Kék sugár! 

Megjelent: 2017. június 22. csütörtök 18:00
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Kínos egy ének

A kezdetekről csak azért beszélek, mert nem rég történt egy eset egy Edda koncerten, amikor egy ismerősömet Edda rajongó fiatalok akarták megverni, mert azt mondta, hogy a Slamovits-féle csapat volt a legjobb. No, nem azért akarták bántani, mert szerintük a mai banda jobb lenne, pusztán azért, mert szerintük ilyen nevű ember sosem játszott a zenekarban. Szóval bajok vannak az emlékekkel. Persze az erőművészek javára írhatnánk, hogy még tervben sem voltak a nyolcvanas években, de ez sem lehet mentség sem az erőszakra, sem a tudatlanságra. Ha szeretünk valamit, azt ismerjük meg rendesen. Tehát akkor következzen a Wikipédiából néhány mondat arról, hogyan is indult el a zenekar, de még a Slamó előtt, mert a történet ezen részét talán az igazi nagy rajongók sem tudják.

Két miskolci egyetemista, Halász József (zenekarvezető, dobok) és Ferenczi Zoltán (szólógitár) már 1972-ben megkíséreltek létrehozni egy együttest, de erre csak 1973-ban került sor, amikor létrejött a Griff, az Edda elődje. Néhány hónap elteltével úgy tűnt, hogy nem volt szerencsés a zenekar névválasztása. A három tag ekkor sorshúzással kívánt dönteni: a Griff mellett a Falatrax néven gondolkodtak, de Ferenczi Zoltán talált egy könyvet édesapjának a könyvei közt, melynek címe alapján lettek végül Edda. A megalakulást követően számtalan tagcsere volt, melyeket alig lehet nyomon követni. Első énekesük Zsiga Zoltán volt (tőle alkoholproblémái miatt váltak meg), majd Fodor Attila (Foci), kiválásával - bevonult katonának - pedig Pataky Attila...

Sugárnyaláb

A mai rész tartalmában semmi különleges nem lenne, ha csak az nem, hogy eddig valamiért nem igazán szerepelt az Edda a Pulzus adásaiban. Ez talán az egy éves kihagyásnak is köszönhető, esetleg kellett a hely egy kis Lgt promóciónak. A zenészek sorra váltogatják a bandáikat, mindenki igyekszik fennmaradni, túlélni. A zenekarok próbálnak új - újszerűbb dalaikkal megkapaszkodni. Bőven van munka, miközben a divat mindent tönkre tesz. A beszélgetés sem olyan különleges, és ennyi idő távlatából már azt is tudjuk, hogy mi lett a vége.

Mindenesetre volt egy dal - talán elrejtve - az adáshoz viszonyítva, közel egy évvel előtt megjelent második lemezen, amit erre az alkalomra leporoltak a fiuk. Egyébként jó a zene, bár születnének ma is hasonlóak, de ez alkalommal nem ez benne az érdekes. Az elmúlt pár év Blikkes, és Borsos történetek után azonban minden más értelmet nyer. Ezért is gondoltam, hogy ma nem csak a beszélgetést, hanem a dalszöveget is megmutatom.

Élt egy fiú egymagában, a fény szívében, a csendnek élt,
Nálad nem volt jobb, se rosszabb, de érte jött egy nap a fény.
E naptól kezdve kezdett félni, fájó érzés tört reá,
Elragadta, egyre feljebb vitte őt a kék sugár.

A késő őszi fényben feltűnik a vén világ,
Látta ott lenn a viaszszívű emberek hatalmas táborát.
Mért mész tovább, nagy a világ, nem elég, amit látsz,
Mért mész tovább, nem tudod mi vár, hová visz a kék sugár.

Körbezárta, húzta magával a fény,
Látta, amire vágyott, amitől félt,
De egyre feljebb vitte őt a kék sugár,
Zuhanó sorsok, életek, mi vár rád és rám.

Zuhanó sorsok, életek, hova hajszol a remény,
A dolgok árát megfizetted, de ez még nem elég,
Csak egy megvett szerelem, elveszett testedben lehet elég,
Vadul tör rád, meg nem öl, de emlékeztet, míg élsz.

Látott vágyakozót és gyűlölködőt,
Kibontott hajú nőket, forrón ölelkezőt,
És kiket hajt vad kényszer, pénz és ékszer mások után,
Azt ki mindig vár, segítsd őket kék sugár

Na jó, a szöveg tényleg érthetetlen, de talán nem véletlenül. De térjünk a lényegre, miért is Pataky, és miért ez a Kék sugár, és mitől kék? Ha a bulvár nem szajkózza éjjel-nappal, észre sem vesszük. Ha több éve nem kapnánk az arcunkba, hogy Attilának különleges kapcsolata van az idegen lényekkel, fel sem tűnt volna ez a nóta. Természetesen mi egy felületesen olvasó, hallgató és gondolkodó nép vagyunk, nehezen esik le bármi is. Szóval mi együtt éreztünk a fiúval bármit is érez, aki a csendnek élt.

Persze volt, aki képes volt belemagyarázni, hogy ez a bizonyos kék sugár maga a kábítószer, amitől kicsit jobban érzi magát szegény külvárosi agyonterhelt proli. De én nem gondolom, hogy ez lenne a téma, hiszen a végén ott van, hogy segítsd őket, és egy tisztán gondolkodó ember nem reklámozza a tudatmódosító szereket. De, ha már extrém ötletek, olyan ember is volt, aki úgy gondolkodott, hogy ez a kék sugár tulajdonképpen Luke Skywalker féle lézerkard. Persze ez is hülyeség, de egy fokkal már közelebb lehet az igazsághoz.

A szerencse forgandó

Mint tudjuk, Pataky Attilának közvetlen kapcsolata van az Ufokal, és talán ez lehetett az első alkalom énekelni a "haverokról". Az igazságot természetesen csak ő tudhatja, nekünk pedig csak gondolkodnunk kell. Mindenesetre az Edda dacolva az új hullám töréseivel, rettenetesen népszerű zenekar volt, és Ufo ide, Ufo oda, ez nem változtat már a múlton.

Módos Péter: Váltsunk egy kicsit keményebbre, az Edda Művek következik, az az Edda Művek, amely néhány évvel ezelőtt bombaként robbant a magyar pop életbe. A nagy sikert két nagylemez is követte, az első azóta már platina lemez várományos lett. Most azonban egy év óta, majdnem egy év óta az együttes körül nagy-nagy csend van. Mi okozta ezt a nagy csendet? Pataky Attilát kérdezem.

Pataky Attila: Kényszerű tagcserék, hat hónap állás és egy nyári turné van a zenekar mögött. A kényszerű tagcsere az betegség miatt következett be, a dobosunknak gyerekkora óta gerinc betegsége volt, gerinc sérve, ez annyira elfajult, hogy orvosi javallatra nem folytathatta a dobolást, a basszusgitárosunk pedig ínhüvelygyulladás miatt szintén orvosi javaslatra 6-8 hónapos leállásra kényszerült.

Módos Péter: Úgy tudom, hogy azonban most már ismét talpon vagytok. Bemutatnád az együttes új tagját? Legalábbis is név szerint.

Pataky Attila: Igen, én a régivel kezdeném, aki Zsöci, a basszusgitárosunk újra visszatért hozzánk, tehát az első sor.

Módos Péter: Ez a jó hír.

Pataky Attila: Igen, és a dobos, akit azt hiszem a nyári turnénk bebizonyította a közönség is elfogadott, Fortuna László, Tüsi Miskolcról.

Módos Péter: Ez a még jobb hír. Nézzük.

Vágó István: Igen, én általam nézzétek, ugye? Nos, hát hallottuk, hogy Fortuna rámosolygott Fortunára, és Fortuna is rámosolygott az Edda Művekre. Utoljára lövöm el, becsületszavamra ezt a nagyon rossz szóviccet a neveddel. Tehát amatőrből profivá lettél. Mivel jár ez egy fiatal dobos életében?

Fortuna László: Hát, örültem ennek a dolognak, hogy rám esett a választás, az Eddába kerülhettem, hivatásommá vált.

Vágó István: Ez elég sok gyakorlással járt, gondolom az első időkben. Mennyit gyakoroltál naponta?

Fortuna László: Állandóan gyakorlok, azt lehet mondani.

Vágó István: Akkor is, ha nincsenek nálad a dobok?

Fortuna László: Akkor is, csak akkor gumilapon gyakorlok.

Vágó István: Mondd, nehéz az Edda számokat megtanulni egy dobosnak, vagy a saját koncepciód alapján dobolsz ilyenkor?

Fortuna László: Hát, nem csak a saját koncepcióm alapján, hanem az elvárásoknak megfelelően. Tehát a zeneszerző, amit kíván azt is megcsinálom.

Vágó István: Fortuna László, köszönöm szépen, sok siker kívánok az Eddában, az Eddával együtt, és most következik a bizonyítás, mindannak amit elmondtál.

Módos Péter: Sok dalt bemutattunk már erről a két nagysikerű lemezről, azonban egy-kettő van, ami lemaradt. Te most mit ajánlanál?

Pataky Attila: A közönség hívta fel a figyelmünket egy azon kevésbé játszott dalra, a Kék sugárra. Én ezt javaslom.


Kim Carnes - Kukucskáló
Komár László - Billiárd
Pataky interjú - Kék sugár
Pori jazz
Kid Creole and the Coconuts
Fábián Tibor PM újságíró a Beatles klubról - Let It Be
Szűcs Judit és Szikora Robi interjú
Mecky interjú
Omega - 10000 lépés show - Régi csibészek
Eric Burdon - Bécs

Készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: