rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87354004
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pulzus 30 - 1983 január - Ez itt az én hazám

Rockmúzeum

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - Fiery

Harcok egy érzés miatt

Vajon miért ez a dal került a Pulzus műsorába, mert Módos Péter átérezte a jelentőségét vagy, mert Vágó István a kamerák előtt akarta ezért keresztre feszíteni Máté Pétert? Mindenesetre a zenész intelligensen reagált, és az én nézőpontom szerint a pingpong meccset ő nyerte meg. Az viszont biztos, hogy a Hazám című szerzemény a hazai könnyűzenében úttörőnek számított, és minden hasonló érzelmű a mai napig ellenérzésekbe ütközik. Vajon miért?

A kenyér hangját hallom én, az apám szavát vallom én.
Bárki vessen követ rám: Ez itt az én hazám.
A mezők útját járom én, a gyárak súlyát hordom én.
Bárki vessen követ rám: Ez itt az én hazám.

Széles a Föld, magas az ég, mérföldes csizma sem elég.
De egy csepp föld vár mindig rám: Ez itt az én hazám.
Az utcák ívfény gyöngysorát, a mezők szorgos illatát,
A jövő szabad, szép szavát jelented, ó, hazám.

Széles a Föld, magas az ég, mérföldes csizma sem elég.
De egy csepp föld vár mindig rám:Ez itt az én hazám.
A múltam bölcső-melegét, a létem ezer fűszerét,
A vigaszt a száz kudarc után te nyújtod, ó, hazám.

Hitem a szerény büszkeség, békétlen, békés nemzedék,
Múlt, jelen, s jövő szól hozzám:Ez itt az én hazám,
Ez itt az én hazám.

Ünnepek a gyarmaton

Kétség kívül a magyar könnyűzene koronázatlan királya Máté Péter volt. Minden egyes szerzeménye az igényességet tükrözte, minőségben nem tűrt megalkuvást. Ő volt az, aki még a szerelmes dalokból is ki tudta hagyni a nyálat, és mégis jó volt. A szakma is fejet hajtott profizmusa előtt, mint ahogy a közönség is rajongott érte. Mégis három lemez kiadása kellett, hogy a negyedikre felkerülhessen egy dal, ami a magyar szívről, a magyar érzésről szól. Nekünk pedig kellett ez a 35 év, hogy megértsük a dal üzenetét, hiszen Magyarországon "megmagyarázhatatlan okokból" sosem volt divat magyarnak lenni. Érdemes átnézni, milyen nemzeti ünnepeink voltak 1983-ban.

Tehát kaptunk egy napot a másnaposságra január 01-én, megtarthattuk évezredes hagyományként húsvét hétfőt, és karácsonyt december 25-26-án. Mégis a kiemelt ünnep április 04. - mint a felszabadításunk napja -, május 01. - mint a munka ünnepe -, de augusztus 20-a sem Szent Istvánról szólt, hanem az 1949-es Alkotmányról. A legviccesebb, amit sosem értettünk meg, a Nagy Októberi Szocialista Forradalomról való megemlékezés november 07-én! Ami igazán meglepő, hogy ezek közül egyetlen valódi saját nemzeti ünnepünk, március 15. már nem volt munkaszüneti nap.

Az a bizonyos balsors

Amennyiben tudatosul bennünk, hogy negyven éven keresztül nem mutathattuk ki hazánk iránti érzéseinket, egyre jobban megértjük, milyen terhet vett vállára Máté Péter. De mielőtt jobban belemennénk... Joga volt - és van a mai napig - nacionalistának lennie az összes 1945-ös győztesnek, elsősorban a Szovjetuniónak, és természetesen az Usá-nak. Mellettük azért nem voltak kispályások a Britek sem. Amikor csak tehették, lengették világszerte lobogóikat, propagandafilmjeikben nem kevésszer vitték túlzásba dicső tetteiket. Talán a franciák képeztek némi kivételt, de ők már akkor is előrehaladott liberálisok voltak.

Eközben mi csak az imént felsorolt nemzeti ünnepeinken lehettünk volna büszkék, de ugyan mire? Még 1983-ban is úttörőnek öltöztünk szovjet mintára, bármit is éltettünk, az biztos, hogy két magyar zászló között ott guggolt egy szimpla vörös. Máté Péter pedig húzott egy nagyot, és összerakott egy olyan dalt, amiből a mai napig - eltelt 35 év - sokan megélnek. Az alábbi interjúban Máté Péter bebizonyítja, hogy nem csak a zenében van otthon, hanem a kínos beszélgetést is ügyesen kezeli, és nem futamodik meg a provokatív kérdések elől. A dal végül lement a tévében, és valamit elindított...

Ezért etettünk téged?

Vágó István: Mai adásunkban is beszámolunk Önöknek kedves nézők egy új nagylemezről. Ez pedig nem más, mint Máté Péter negyedik nagylemeze, amelyről Módos Péter, a szerkesztő jogán ki is választott egy dalt, melyiket?

Módos Péter: Ezen a lemezen több a jellemző vonás. Egyik ilyen jellemző, hogy a zeneszerző Máté Péter, már közhely lenne azt mondani, hogy az előadó is, Máté Péter a zenei rendező, azonban bemutatkozik ezen a lemezen egy olyan oldaláról is, amit nem nagyon ismertünk eddig, nevezetesen ő néhány dal szövegírója is. Többek között ezért is kértük ide a stúdióba. Az egyik ilyen dal, melynek címe Hazám.

Vágó István: Igen, meglepő mindenképpen, tudni illik már Petőfi leírta, hogy ne fogjon senki könnyelműen a húrok pengetéséhez, ez pedig egy ilyen téma.

Máté Péter: József Attila viszont írt erről a témáról utánozhatatlan irodalmi magasságokban. Tehát tényleg kényes a dolog.

Vágó István: Hú, de magas röptűek lettünk. Milyen érzés beállni ebbe a sorba?

Máté Péter: Semmi szín alatt nem ebbe a sorba álltam, mert az hallatlan és határtalan nagyképűség lenne, egyszerűen csak az adta az ötletet, hogy nagyon sok mindenről írtak. Már ez is egy lerágott csont, hogy a pop zene, a minden idők pop zenéje az 90%-ban a szerelemről szól. Na, ezt mi azért örökös szövegíró kollégámmal a múltban kivédtünk S. Naggyal, hogy nagyon sok egyébről is szólnak a dalaink, különösen egy ilyen nagylemez vonatkozásában. A haza témáról nem igen írtak és valószínűleg azért nem írtak, pedig hát nálam több ezer jobb szövegíró van. Én nem vagyok szövegíró, csak időnként kap el egy gondolat, és megpróbálom a zenémre saját magam ácsolni a szöveget. Haza témáról nem írtak, azért mert kényes, nagyon könnyen áteshet az ember a megfogalmazásban a demagógiába vagy ömlengésbe.

Módos Péter: Vagy a szentimentalizmus.

Máté Péter: Igen, egy rossz ízű szentimentalizmus. Na, most amit leírtam az őszinte, de attól, hogy őszinte, attól még hathat demagógnak. Nagyon sokat gondolkoztam ezen, egyáltalán megírhatom-e ezt. Azt hiszem, hogy végül sikerült azon a határon maradni a szövegben, hogy nem demagóg, hanem a dolgoknak tényleg csak az őszinteségi oldala marad meg.

Vágó István: Mindarról, amiről most beszéltünk most Önök is meggyőződhetnek kedves nézők, következik tehát Máté Péter szerzeménye, Hazám.Zorán - Ne hagyj el
Szabó Éva - Akarok tovább lépni
Gál Iván (IRI igazgató)
Turán László és fia az ORI büféből, majd játszanak is
Máté Péter - Hazám
Szabó-Beamter - Pege - 1963 TV Presszó
Steve Winwood
Szörényi és Bródy - Kisvirág
Steve Winwood - Still in the game

Készítette: Fiery
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Rockmúzeum
· Szerkesztette: Fiery


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Rockmúzeum:
Edda művek: Ez nem herkentyű, ez Hammond!


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.53 Seconds