rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87354011
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Def Leppard - Euphoria (1999)

Lemezismertetők

Az angliai Sheffield-ben, '77-ben alakult Def Leppard hard rockkal és rágógumis glam metállal teli története valamikor a brit heavy metal új hullámának a nagy ígéreteként indult... Aztán hisztérikusan ránk ugrott '87-ben egy lemez, amiből 32 milliót adtak el... és ilyen eredmény végleg megváltoztatta magát a rockzenét és persze az ő karrierjüket is! Mivel 2017-ben az említett Hysteria album kereken harminc éves lett, ünneplőbe öltözve - az eddig kimaradt sorlemezeikből - hat részes Def Leppard cunamit indítok a tiszteletükre...

Az Euphoria volt a hetedik Def Leppard sorlemez. Az 1996-os Slang-on túl messzire mentek az változással, ezt próbálták helyre hozni a sokkal régimódibb és hard rockosabb albummal, ami 1999. június 08-án jelent meg. A himnuszok és jó kedv, no és a régi, glam-szerű gitárok és kórusok is visszatértek a lemezre... Ezek tetté naggyá a csapatot a nyolcvanas években. A nagy visszatérést producerként ismét Pete Woodroffe segítette, de már Mutt Lange is be-betért hozzájuk a stúdióba segíteni. Végül mindez a 11. helyre volt elég a Billboard-on és 11. helyre kerültek a UK Albums listán... És volt végre ismét nagy slágerük is, a Promises, ami első volt Billboard Mainstream Rock listáján is.... Vagyis az Euphoriával visszatértek a helyes útra, amin ma is járnak!
A Slang kudarván sokat segített a VH1 tévécsatorna Behind the music című háromrészes Def Leppard dokumentumfilmje. Az epizódokat többször is ismételték, amitől a kiugró nézettséget produkált. Egyes epizódokat a Saturday Night Live műsorában is parodizáltak. A dokumentumfilm visszahozta az együttes nevét a köztudatba, ami lendületet kihasználva, a zenekar hozzálátott az új album rögzítésének. A felvételek az énekes Joe's Garage nevű stúdiójában zajlottak, Dublinban. A Mercury kiadásában megjelenő Euphoria a klasszikus, '80-as évekbeli stílust és hangulatot hozta vissza. Ebben nagy szerepe volt Robert John "Mutt" Lange-nak, aki visszatért az együtteshez, mint külsős dalszerző, és vokálozott is három dalban.

Érdekesség, hogy a lemezt nyitó Demolition Manben Rick Savage szomszédja, a Forma 1-es versenyző Damon Hill is szólózik. Az album jó pár dala szerepelhetett volna a '80-as években kiadott albumokon is, amitől a kritikusok és a a rajongók is lelkesen fogadták. Az első héten 98.000 példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, majd végül aranylemez lett Kanadában, Japánban és az Usá-ban is. A lemezről hat kislemezt jelentettek meg. Elsőként a Promises, majd a Promises - Back in Your Face, Paper Sun, Goodbye, Day After Day és 21st Century Sha La La La Girl is kijött külön is... Mindeközben hosszasan turnéztak, 147-szer léptek fel.

A visszatérés azzal végződött, hogy 2000. szeptember 05-én bekerültek a Hollywood Rock Walk Hall of Fame-be (a rock hallhatatlanjai közé), ahol a tenyér lenyomatukat beton őrzi. 2001-ben a VH1 előállított és sugárzott egy Hysteria - The Def Leppard Story című életrajzi filmet, amiben Anthony Michael Hall, Mutt Lange, Amber Valletta és Lorelei Shellist - Steve Clark egykori barátnője - is felbukkant. A film nagyrészt az 1977 és 1986 közti időszakra koncentrál, különös figyelmet fordítva Rick Allen és Steve Clark "küzdelmeire". A film igen magas nézettséget produkált és DVD verzióban is beszerezhető.

2001-ben a tagok nagyrészt projektjeikkel voltak elfoglalva, Collen a Cybernauts-al, Campbell a Clock nevű saját bandájával ténykedett. Azévben számos DVD-t dobtak piacra. Historia - Live: In the Round, in Your Face címmel kiadtak egy klipgyűjteményt és 1987-'88-as Hysteria turnén rögzített koncertet, melyek eredetileg külön-külön jelentek meg 1988-ban VHS formátumban. Ezt a Visualize - Video Archive követte a sorban, klipekkel és koncert felvételekkel, szintén már VHS-en megjelent anyagokból összevágva... és időközben készültek a következő nagylemez stúdiómunkálatai, ami 2001-ben - sok külső helyszín mellett - újra a Joe's Garage-ban zajlottak. Végül az X címet kapta a 2002-ben kijövő album, de arról már akkoriban olvashattatok, most térjünk vissza az Euphoriára, amit megéri közelebbről is megismerni...

De jó is volt, hogy a grunge cipőbámulós korszakának vége lett! Van itt jó pár igazi Def Leppard sláger, amikben a rajongók sem csalódhattak! Rögtön elénk vibrál a Demolition Man, mintegy rendes diszkó-rock sláger, tele vokálokkal és a Def Leppard összes fontossá vált stílusjegyével, némi diszkós ZZ Toppal is feldúsítva... Aki pedig nem hitte el, hogy a Hysteria-Adrenalize pozitív életérzése visszahozható majd tíz évvek később is, annak azonnal lenyomták a torkán azt a slágert, a Promises-t, ami azokra a lemezekre is simán felfért volna! Műanyag ritmus, fogós gitárok, vokálok és füstös sláger, no és a lendület és az érzés ismerős keveréke, mind benne van ebben a dalban... A csapat visszatért... és ezt az arcunkba is üvöltik a Back in Your Face-ben, aminek a régimódi elektronikussága mellé megkapjuk a velük üvölthető kórus-dallamokat is!

A nagy ívű balladák is visszatértek, mert a csilingelő romantika uralja a Goodbye-t... Az All Night funkys pop-rockja nekem annyira nem szívügyem, de az epikus Paper Sun minden tekintetben meg tudja ismételni a Hysteria-Adrenalize páros fontosabb stílusjegyeit, de az It's Only Love lötyögése sem lett rossz... Aki pedig meghallgatja a 21st Century Sha La La La Girl jó kedvű táncikálását, annak a jó kedve is rögtön visszatér!

A merülős és csöpögős To Be Alive után, az instrumentális Disintegrate még azt is megmutatja, hogy a két kiváló képességű gitáros dolgozik náluk... Igaz, némileg elektronikusabb környezetben bravúrkodnak, de a gitárok dallamai és szólói így is működnek! A merengős Guilty, a keményebb riffekkel is nyomuló Day After Day és a karcosan záró Kings of Oblivion is megmutatja: a srácok képesek voltak önmagukat adni a grunge után, ráadásul ez az ultra-kommersz pop-rock ekkor is olyan izgalmas volt, mint korábban... bármennyire is édeskés és teljesen felületes is volt mindezzel együtt, a csapat újra szórakoztató dalokat tudott sorozatban gyártani...


Track lista:

01. Demolition Man - 3:24
02. Promises - 3:59
03. Back in Your Face - 3:20
04. Goodbye - 3:36
05. All Night - 3:38
06. Paper Sun - 5:27
07. It's Only Love - 4:06
08. 21st Century Sha La La La Girl - 4:06
09. To Be Alive - 3:53
10. Disintegrate (instrumentális) - 2:51
11. Guilty - 3:47
12. Day After Day - 4:36
13. Kings of Oblivion - 4:18

Közreműködő zenészek:

Joe Elliott (Down 'n' Outz) - ének
Phil Collen (1982-, Delta Deep, Girl, ManRaze) - gitár
Vivian Campbell (1992-, Last In Line, Shadow King 1990-1991, Dio 1982–1986, Whitesnake 1987–1988) - gitár, vokál
Rick Savage - basszusgitár
Rick Allen - dob

Mutt Lange - vokál: Promises, All Night, gitár: All Night
Damon "Demon" Hill - gitár szóló: Demolition Man
producer: Pete Woodroffe, Def Leppard

Lemezeik:

1980 - On Through the Night
1981 - High 'n' Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah! (feldolgozások)
2008 - Songs from the Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard (-2-)

egyéb:
1979 - The Def Leppard E.P. - EP
1993 - Live: In the Clubs, in Your Face E.P. - EP
1993 - Retro Active - válogatás
1995 - Vault: Def Leppard Greatest Hits (1980–1995) - válogatás
2004 - Best of Def Leppard - válogatás
2005 - Rock of Ages: The Definitive Collection - válogatás
2011 - Mirror Ball - Live & More - élő
2013 - Viva! Hysteria - élő


Kiadó:
Mercury
Honlap:
defleppard.com
facebook.com/defleppard 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: pjuan


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.62 Seconds