×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Def Leppard - Euphoria (1999) 

Megjelent: 2017. július 16. vasárnap 00:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Az angliai Sheffield-ben, '77-ben alakult Def Leppard hard rockkal és rágógumis glam metállal teli története valamikor a brit heavy metal új hullámának a nagy ígéreteként indult... Aztán hisztérikusan ránk ugrott '87-ben egy lemez, amiből 32 milliót adtak el... és ilyen eredmény végleg megváltoztatta magát a rockzenét és persze az ő karrierjüket is! Mivel 2017-ben az említett Hysteria album kereken harminc éves lett, ünneplőbe öltözve - az eddig kimaradt sorlemezeikből - hat részes Def Leppard cunamit indítok a tiszteletükre...

Az Euphoria volt a hetedik Def Leppard sorlemez. Az 1996-os Slang-on túl messzire mentek az változással, ezt próbálták helyre hozni a sokkal régimódibb és hard rockosabb albummal, ami 1999. június 08-án jelent meg. A himnuszok és jó kedv, no és a régi, glam-szerű gitárok és kórusok is visszatértek a lemezre... Ezek tetté naggyá a csapatot a nyolcvanas években. A nagy visszatérést producerként ismét Pete Woodroffe segítette, de már Mutt Lange is be-betért hozzájuk a stúdióba segíteni. Végül mindez a 11. helyre volt elég a Billboard-on és 11. helyre kerültek a UK Albums listán... És volt végre ismét nagy slágerük is, a Promises, ami első volt Billboard Mainstream Rock listáján is.... Vagyis az Euphoriával visszatértek a helyes útra, amin ma is járnak!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A Slang kudarván sokat segített a VH1 tévécsatorna Behind the music című háromrészes Def Leppard dokumentumfilmje. Az epizódokat többször is ismételték, amitől a kiugró nézettséget produkált. Egyes epizódokat a Saturday Night Live műsorában is parodizáltak. A dokumentumfilm visszahozta az együttes nevét a köztudatba, ami lendületet kihasználva, a zenekar hozzálátott az új album rögzítésének. A felvételek az énekes Joe's Garage nevű stúdiójában zajlottak, Dublinban. A Mercury kiadásában megjelenő Euphoria a klasszikus, '80-as évekbeli stílust és hangulatot hozta vissza. Ebben nagy szerepe volt Robert John "Mutt" Lange-nak, aki visszatért az együtteshez, mint külsős dalszerző, és vokálozott is három dalban.

Érdekesség, hogy a lemezt nyitó Demolition Manben Rick Savage szomszédja, a Forma 1-es versenyző Damon Hill is szólózik. Az album jó pár dala szerepelhetett volna a '80-as években kiadott albumokon is, amitől a kritikusok és a a rajongók is lelkesen fogadták. Az első héten 98.000 példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, majd végül aranylemez lett Kanadában, Japánban és az Usá-ban is. A lemezről hat kislemezt jelentettek meg. Elsőként a Promises, majd a Promises - Back in Your Face, Paper Sun, Goodbye, Day After Day és 21st Century Sha La La La Girl is kijött külön is... Mindeközben hosszasan turnéztak, 147-szer léptek fel.

A visszatérés azzal végződött, hogy 2000. szeptember 05-én bekerültek a Hollywood Rock Walk Hall of Fame-be (a rock hallhatatlanjai közé), ahol a tenyér lenyomatukat beton őrzi. 2001-ben a VH1 előállított és sugárzott egy Hysteria - The Def Leppard Story című életrajzi filmet, amiben Anthony Michael Hall, Mutt Lange, Amber Valletta és Lorelei Shellist - Steve Clark egykori barátnője - is felbukkant. A film nagyrészt az 1977 és 1986 közti időszakra koncentrál, különös figyelmet fordítva Rick Allen és Steve Clark "küzdelmeire". A film igen magas nézettséget produkált és DVD verzióban is beszerezhető.

2001-ben a tagok nagyrészt projektjeikkel voltak elfoglalva, Collen a Cybernauts-al, Campbell a Clock nevű saját bandájával ténykedett. Azévben számos DVD-t dobtak piacra. Historia - Live: In the Round, in Your Face címmel kiadtak egy klipgyűjteményt és 1987-'88-as Hysteria turnén rögzített koncertet, melyek eredetileg külön-külön jelentek meg 1988-ban VHS formátumban. Ezt a Visualize - Video Archive követte a sorban, klipekkel és koncert felvételekkel, szintén már VHS-en megjelent anyagokból összevágva... és időközben készültek a következő nagylemez stúdiómunkálatai, ami 2001-ben - sok külső helyszín mellett - újra a Joe's Garage-ban zajlottak. Végül az X címet kapta a 2002-ben kijövő album, de arról már akkoriban olvashattatok, most térjünk vissza az Euphoriára, amit megéri közelebbről is megismerni...

De jó is volt, hogy a grunge cipőbámulós korszakának vége lett! Van itt jó pár igazi Def Leppard sláger, amikben a rajongók sem csalódhattak! Rögtön elénk vibrál a Demolition Man, mintegy rendes diszkó-rock sláger, tele vokálokkal és a Def Leppard összes fontossá vált stílusjegyével, némi diszkós ZZ Toppal is feldúsítva... Aki pedig nem hitte el, hogy a Hysteria-Adrenalize pozitív életérzése visszahozható majd tíz évvek később is, annak azonnal lenyomták a torkán azt a slágert, a Promises-t, ami azokra a lemezekre is simán felfért volna! Műanyag ritmus, fogós gitárok, vokálok és füstös sláger, no és a lendület és az érzés ismerős keveréke, mind benne van ebben a dalban... A csapat visszatért... és ezt az arcunkba is üvöltik a Back in Your Face-ben, aminek a régimódi elektronikussága mellé megkapjuk a velük üvölthető kórus-dallamokat is!

A nagy ívű balladák is visszatértek, mert a csilingelő romantika uralja a Goodbye-t... Az All Night funkys pop-rockja nekem annyira nem szívügyem, de az epikus Paper Sun minden tekintetben meg tudja ismételni a Hysteria-Adrenalize páros fontosabb stílusjegyeit, de az It's Only Love lötyögése sem lett rossz... Aki pedig meghallgatja a 21st Century Sha La La La Girl jó kedvű táncikálását, annak a jó kedve is rögtön visszatér!

A merülős és csöpögős To Be Alive után, az instrumentális Disintegrate még azt is megmutatja, hogy a két kiváló képességű gitáros dolgozik náluk... Igaz, némileg elektronikusabb környezetben bravúrkodnak, de a gitárok dallamai és szólói így is működnek! A merengős Guilty, a keményebb riffekkel is nyomuló Day After Day és a karcosan záró Kings of Oblivion is megmutatja: a srácok képesek voltak önmagukat adni a grunge után, ráadásul ez az ultra-kommersz pop-rock ekkor is olyan izgalmas volt, mint korábban... bármennyire is édeskés és teljesen felületes is volt mindezzel együtt, a csapat újra szórakoztató dalokat tudott sorozatban gyártani...


Track lista:

01. Demolition Man - 3:24
02. Promises - 3:59
03. Back in Your Face - 3:20
04. Goodbye - 3:36
05. All Night - 3:38
06. Paper Sun - 5:27
07. It's Only Love - 4:06
08. 21st Century Sha La La La Girl - 4:06
09. To Be Alive - 3:53
10. Disintegrate (instrumentális) - 2:51
11. Guilty - 3:47
12. Day After Day - 4:36
13. Kings of Oblivion - 4:18

Közreműködő zenészek:

Joe Elliott (Down 'n' Outz) - ének
Phil Collen (1982-, Delta Deep, Girl, ManRaze) - gitár
Vivian Campbell (1992-, Last In Line, Shadow King 1990-1991, Dio 1982–1986, Whitesnake 1987–1988) - gitár, vokál
Rick Savage - basszusgitár
Rick Allen - dob

Mutt Lange - vokál: Promises, All Night, gitár: All Night
Damon "Demon" Hill - gitár szóló: Demolition Man
producer: Pete Woodroffe, Def Leppard

Lemezeik:

1980 - On Through the Night
1981 - High 'n' Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah! (feldolgozások)
2008 - Songs from the Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard (-2-)

egyéb:
1979 - The Def Leppard E.P. - EP
1993 - Live: In the Clubs, in Your Face E.P. - EP
1993 - Retro Active - válogatás
1995 - Vault: Def Leppard Greatest Hits (1980–1995) - válogatás
2004 - Best of Def Leppard - válogatás
2005 - Rock of Ages: The Definitive Collection - válogatás
2011 - Mirror Ball - Live & More - élő
2013 - Viva! Hysteria - élő

Kiadó:
Mercury
Honlap:
defleppard.com
facebook.com/defleppard
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Def Leppard - Slang (1996)

2017-07-15 00:05:00

kép

Def Leppard - Adrenalize (1992)

2017-07-11 12:05:00

kép

Def Leppard - Hysteria (1987)

2017-07-10 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Saxon - Thunderbolt (2018)
Az angliai Barnsley-ben, 1970-'76 között Blue Condition, majd '76-'77-ben SOB és '77-'78 között Son of a Bitch néven, végül 1978-óta Saxonként dolgozó NWOBHM zenekar a heavy metál egyik

Tovább...
Therion - Beloved Antichrist (2018)
A svédországi Stockholm-ban, '87-ben death metal bandaként alapított, de később az operázó-szimfonikus metál egyik alapítói közé lépő Therion a 2012-es Les Fleurs Du Mal című

Tovább...
Mangoo - The Heat (2017)
A Mangoo 2005-ben, a finnországi Turku-ban alakult stoner - pszichedelikus hard rock zenekar, akik a 2009-es Neolithic után, második lemezüket 2012-ben adták ki Neverland címmel, de azóta

Tovább...
Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...