rockmuzeum.ini.hu

 Menü
· Főoldal
· Archívum
· Enciklopédia
· Hard.Fplanet.hu
· Hosszabb írások
· Impresszum
· Kereső
· MHW dbSearch
· Rovatok
· Szavazógép

 Nap cikke
A legolvasottabb cikk ma:

Candlemass - Epicus Doomicus Metallicus (1986)

 Látogatottság
Összesen
87354177
találatot kaptunk az oldal indítása óta: 2003. július

 Hang-Súly


 Vásárolj!
Bálint Csaba - Beatinterjúk I.

Majnik László - Barázdák között


 Pink Floyd - TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)

Lemezismertetők

A Pink Floyd harminchárom lemezes The Early Years 1965-1972 díszdobozával egy időben, annak kistestvéreként a boltok polcaira került egy kétlemezes kivonat is. A 2016. november 11-én megjelent Cre/ation (Teremtés), vagy más néven The Early Years 1967-1972 című válogatás két CD-ből áll, és az Early Years sorozat mind a hét kötetéből (Cambridge St/ation, Germin/ation, Dramatis/ation, Devi/ation, Reverber/ation, Obfusc/ation, Continu/ation), illetve a kislemezes bónusz box-ból (Early Singles) is tartalmaz felvételeket...

A címben foglalt időszak ezúttal fedi a valóságot. A Cre/ation, a Cambridge St/ation 1965-ös szekciójából egy dalt sem szerepeltet, (a '66-os év meg ugye en bloc kimaradt az Early Years anyagából,) viszont 1967-től 1972-ig egyetlen esztendő Pink Floyd termése sem marad ki. Bár a dupla CD-n messze nem egyforma súllyal szerepelnek a különböző évek, illetve kötetek.

A Cre/ation az Early Years sorozat kilencedik kiadványa, a kiadói kód mégis nyolcadikként (PFREY8 - Pink Floyd Records Early Years No. 8) hivatkozik rá. Az ellentmondás feloldása annyi, hogy a kiegészítő dobozban szereplő kislemezek önálló kódon futnak (PFREYS1-től 5-ig - PFR Early Years Singles), miközben - az évfolyamtár jellegű digibookokkal ellentétben - a fekvő doboz valamiért nem kapott önálló azonosítót.

A borító hozza a sorozat "pacás" design-ját, bár alkalmazkodva a címhez, akár valamiféle életformát, például mikroszkóp alatt megfigyelt sejteket is sejthetünk a zenekarra vetítendő fényshow egyik nonfiguratív mintájába. A Nick Mason által favorizált Bedfordos fekete-fehér csík is többszörösen megjelentik, illetve újra van a címben is /-jel.

Az 1967-es esztendőt, a Syd Barrett-es korszakot hét track képviseli. A Cambridge St/ation hat stúdiófelvétele mellett Flaming BBC-s, rádiós változata hallható még, a Continu/ation ráadás CD-jéről.

1968-ból a Point Me At The Sky kislemez két dalát kapjuk a Germin/ation CD-ről. Továbbá az Embryo egy korai demo-verzióját, melyet a sorozat szerkesztői valamiért '69-esnek véltek, így az a Dramatis/ation digibookban kapott helyet.

Az 1969-es blokkot a Grantchester Meadows rövid részletét felhasználó USA rádiós reklámszpot nyitja, ismét a Continu/ation CD-ről. Majd ezt követi a Dramatis/ation anyagából öt felvétel. A The Man & The Journey négy tételének BBC-s trackje közé ékelődik be az Interstellar Overdrive amszterdami koncertfelvétele David Gilmour gitárjátékával. Sajnos a dupla art rock szvit számcímeivel ezúttal is bűvészkedtek. A tracklistában itt is csak a végleges, albumokon szereplő nevek szerepelnek, így a ködösítés áldozatául estek az eredeti, szvites címváltozatok.A második CD-t nyitó, szintén Dramatis/ation kötetes Zabriskie Point törmelék ezúttal is bosszantó, de öt rövid részlet az 1969-es demókból még így, szétbarmolva is működik. Főleg, hogy a válogatás szerkesztői az ismertebb dallamokat favorizálták. A maszatolás sajnos itt is megmaradt, mert a névváltozatokat ezúttal sem közölték. A Zabriskie Point remix alcímmel pedig a vágás, szerkesztés, átnevezés időpontja mellett a felvételek eredeti évjáratát is igyekeztek elfedni a filmzenés blokkban.

1970-ből két koncertfelvételt kapunk, mindkettőt a Devi/ation gyűjteményből. Az Embryo kiforrott londoni előadása jó vezeti át a hatvanas évekből a hetvenesbe a kollekciót. A hattételes Atom Heart Mother, ezúttal csak a Floydok által eljátszott verziója (band version), pedig a Cre/ation koronagyémántja. Jól tették, hogy a 18 perces Montreux-i felvételt ide is feltették, így dupla esély van rá, hogy a szélesebb közönséghez is eljut a szvit nagyzenekar nélküli, rockosabb változata. 1971-ből egyedüliként az Echoes egy részletének korai verzióját hallhatjuk. A Nothing part 14 című demófelvétel az évfolyamtáras kiszerelésben a Reverber/ation CD-t gazdagítja.

Végül az 1972-es Obscured By Clouds soundtrack album három száma zárja a sort, melyek közül a Stay című Wright-szerzemény 2016-os remixe a legutolsó track. Érdekes a kontraszt. Mert ami a nagy dobozban (és ritkaság-gyűjteményben) totális baklövésnek tűnik, ez esetben viszont nagyon is életképes. A három újrakevert dal zárásnak is kitűnő, ráadásul jól prezentálja, hova jutottak el Roger Waters-ék az 1967-es kislemez-slágerektől az azt követő, igen termékenynek bizonyuló őt esztendőben.

A Cre/ation egyik korongja sem tartalmaz részletet a Live At Pompeii koncertből, így nyitva marad a kérdés, hogy az eredetileg valóban az Obfusc/ation része volt-e, vagy sem? Valószínűleg inkább egy önálló, az egész Early Years sorozathoz tartozó bónusz CD lehetett, amivel a kivonat készítésekor még nem számoltak a válogatás szerkesztői.

A dupla CD-n szereplő ismétlések (Grandchester Meadows, Careful With That Axe, Eugene, Embryo) igen jól működnek, hiszen az eltérő változatok valóban eltérőek, és így nem öncélúak, inkább kitűnően prezentálják a művészi fejlődés ívét. Ezen kívül az amúgy is rendkívül hallgatható dupla válogatás szerkesztettségére, szerkesztettség érzetére is ráerősítenek. Míg az egyben gyakorlatilag végighallgathatatlan Continu/ation CD esetében koncepciótlan a rádiós reklámszpot, itt kifejezetten jól sül el a Grandchester Meadows stúdiófelvételének egy emblematikus része - kvázi intróként való szerepeltetése - a szvites változat rádiófelvétele előtt.

A helyzet az, hogy ezt a színvonalat joggal el is várhatják a rajongók, az olyan remekül szerkesztett Pink Floyd kompilációk után, mint az 1971-es Relics, vagy az 1983-as Works. A 2016-os Cre/ation végre ismét hozza azt a zenei, szerkesztési, koncepcióbeli színvonalat, amit a progresszív rock nagyágyúitól megszokhattunk, ami méltó a Pink Floyd hírnevéhez. Nyilván lehet ennél fifikásabb összeállításokat is az asztalra tenni. Robert Fripp, mint szerkesztő-producer például verhetetlen a Elements című, évente kiadott King Crimson turnéboxok lemezanyagainak agyas összerakása terén. De a Cre/ation sem szégyenkezhet, mert eléri kitűzött célját: alaposan bemutatja az Early Years díszdobozt és egyben a korai Pink Floyd-ot.

A kiadvány minősége minden tekintetben kitűnő, így meglehetősen durva kontrasztot képez az Early Years teljes évfolyamainak igénytelen digibookjaihoz képest. Mind a hárompaneles Cre/ation pakk, mind a húszoldalas booklet, jó minőségű nyomdai termék; melyek gyönyörű reprókkal, fotókkal, és ami a legfontosabb egy ilyen archív kiadvány esetében: megfelelő mennyiségű információval támogatják meg a hallgatók többsége számára kevésbé ismert zenei anyagot.

A gazdagon illusztrált, informatív booklet lakkozott lapjait öröm kézbe fogni. Mert bár, a tipográfián ezúttal is lehetett volna még csiszolni, de a Cre/ation lapjain nem találhatunk zavaró hibákat. Ellenben felsorolt tényanyagában, képanyagában, és az ismertető szövegében pont olyan alapos, amennyire az szükséges, de még pont nem zavaróan száraz vagy túlzsúfolt.

Egyetlen apró hibaként a softpak kivitelt lehetne felróni. Igazán érthetetlen, hogy miért akarnak a kiadók a digipak CD-tálca pár filléres tételén is spórolni, amikor a komoly vásárlóerővel rendelkező gyűjtők és valódi rajongók egyre inkább prémium termékek irányába orientálódnak. Miközben a(z illegál) letöltögető tömegnek teljesen mindegy mivel próbálkoznak "odafenn" az illetékesek.

Összességében a Pink Floyd Cre/ation The Early Years 1967-1972 dupla válogatása egy vádirat, mely nem csak az Early Years sorozat első hét részét, de az elmúlt tíz év archív Pink Floyd kiadványait is erős zárójelbe helyezi. Itt a kézzelfogható bizonyíték: lám-lám, mégiscsak meg lehet egy ilyet normálisan is csinálni.Pink Floyd – 1965-1967 Cambridge St/ation

CD 1:

1967:
01. Arnold Layne (single 1967) – Cambridge St/ation - Early Singles
02. See Emily Play (single 1967) – Cambridge St/ation - Early Singles
03. Matilda Mother (2010 mix) – Cambridge St/ation
04. Jugband Blues (2010 mix) – Cambridge St/ation
05. Paint Box (B-side 1967) – Cambridge St/ation - Early Singles
06. Flaming (BBC session 1967) – Continu/ation
07. In The Beechwoods (2010 mix) – Cambridge St/ation
1968:
08. Point Me At The Sky (single 1968) – Germin/ation - Early Singles
09. Careful With That Axe, Eugene (B-side 1968) – Germin/ation - Early Singles
10. Embryo (demo 1968) – Dramatis/ation
1969:
11. Grantchester Meadows (excerpt - radio ad 1969) – Continu/ation
12. Daybreak (Grantchester Meadows - BBC session 1969) – Dramatis/ation
13. Nightmare (Cymbaline) (BBC session 1969) – Dramatis/ation
14. Interstellar Overdrive (live 1969) – Dramatis/ation
15. The Beginning (Green Is The Colour - BBC session 1969) – Dramatis/ation
16. Beset By Creatures Of The Deep (Careful With That Axe, Eugene) – Dramatis/ation

CD 2:

01. On The Highway (excerpt - demo 1969) – Devi/ation
02. Auto Scene version 2 (excerpt - demo 1969) – Devi/ation
03. The Riot Scene (excerpt - demo 1969) – Devi/ation
04. Looking At Map (excerpt - demo 1969) – Devi/ation
05. Take Off (excerpt - demo 1969) – Devi/ation
1970:
06. Embryo (live 1970) – Devi/ation
07. Atom Heart Mother (live 1970) – Devi/ation
1971:
08. Nothing part 14 (demo 1971) – Reverber/ation
1972:
09. Childhood's End (2016 remix) – Obfusc/ation
10. Free Four (2016 remix) – Obfusc/ation
11. Stay (2016 remix) – Obfusc/ation

Közreműködő zenészek:

Syd Barrett - gitár, ének, vokál
David Gilmour - gitár, slide-gitár, ének, vokál
Richard Wright - billentyűs hangszerek, fúvós hangszerek, vibrafon, ének, vokál
Roger Waters - basszusgitár, gitár, percussion, ének, beszéd
Nick Mason - dob, percussion, ének
The Salvation Army Band - révfúvósok

A sorozat részei:

TEY 00 - Bevezető az Early Years-ről szóló sorozathoz (2017)
TEY 01 - Az Early Years 1965-1972 kiszerelése (2017)
TEY 02 - Az Early Years 1965-1972 hibái (2017)
TEY 03 - Cambridge St/ation 1965-1967 audio (2017)
TEY 04 - Cambridge St/ation 1966-67 video (2017)
TEY 05 - Cambridge St/ation 1965-1967 konklúzió (2017)
TEY 06 - 1968 Germin/ation - audio (2017)
TEY 07 - 1968 Germin/ation - video (2017)
TEY 08 - 1968 Germin/ation - konklúzió (2017)
TEY 09 - 1969 Dramatis/ation - audio (2017)
TEY 10 - 1969 Dramatis/ation - video (2017)
TEY 11 - 1969 Dramatis/ation - konklúzió (2017)
TEY 12 - 1970 Devi/ation - audio (2017)
TEY 13 - 1970 Devi/ation - video (2017)
TEY 14 - 1970 Devi/ation - konklúzió (2017)
TEY 15 - 1971 Reverber/ation - audio (2017)
TEY 16 - 1971 Reverber/ation - video (2017)
TEY 17 - 1971 Reverber/ation - konklúzió (2017)
TEY 18 - 1972 Obfusc/ation - audio (2017)
TEY 19 - 1972 Obfusc/ation - video (2017)
TEY 20 - 1972 Obfusc/ation - konklúzió (2017)
TEY 21 - 1972 Obfusc/ation - újrakiadás (2017)
TEY 22 - 1967-1974 Continu/ation - audio (2017)
TEY 23 - 1967-1972 Continu/ation I. video (2017)
TEY 24 - 1969-1972 Continu/ation II. video (2017)
TEY 25 - 1967-1972 Continu/ation - konklúzió (2017)
TEY 26 - Early Singles 1967-1968 - audio (2017)
TEY 27 - Early Singles 1967-1968 - konklúzió (2017)
TEY 28 - Cre/ation 1967-1972 (2016)


Jozé - A szerző rockszakíró, a Hungarian Pink Floyd Club tagja, melynek 2005-óta elnöke is. A cikksorozat a készülő új Pink Floyd könyvből tartalmaz kivonatos részleteket.
 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Lemezismertetők
· Szerkesztette: Joze


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Lemezismertetők:
Epica - The Divine Conspiracy (2007)


Beállítások

 Nyomtatható változat Nyomtatható változat


Impresszum! E-mail: nekünk


A Rock Klub weboldalai PHP4 nyelven íródtak, PHP-Nuke szabadon felhasználható
Web portál rendszer segítségével, amely a GNU/GPL licence alatt áll.


PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.63 Seconds