×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Candlemass - Ancient Dreams (1988) 

Megjelent: 2017. július 25. kedd 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Az 1984-ben, a svédországi Stockholm-ban - a '82-től működő Nemesis romjain - alakult Candlemass a 2012-es Psalms for the Dead - amiről kétszer is írtunk - turnéja után visszavonult, mivel a doom-metál legenda főnöke, Leif Edling krónikus fáradtsággal küzd... Azóta persze megalapította az Avatarium-ot, ami a női énekhangja miatt "hippisebb" lett, de nemrég ebből is kiszállt, hogy a legfrissebb csapatával, a Doomsday Kingdommal foglalkozzon...

A '88-as Ancient Dreams a harmadik lemeze volt a svéd doom metal legenda Candlemass-nak! Ahogy a '87-es Nightfall-nál, úgy ennek az Ősi Álmok című lemeznek is a borítóján látható képet Thomas Cole készítette, az 1842-ben készült allegorikus festmény címe The Voyage of Life: Youth. Ez volt az első és egyetlen Candlemass kiadvány, ami felkerült a Billboard listájára, igaz csak a 174. helyen... A sikerhez az is hozzájárult, hogy itt szerepel a zenekar egyik emblematikus dala, a Mirror Mirror, amihez klipet is forgattak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A Nightfall-nál teljesen összeállt a zenekar képlete, de a Candlemass klasszikus felállásának hangszerelése, formavilága és dallamvilága itt tovább tudott fejlődni, aminek a következménye volt a Mirror Mirror című mély és epikus dal, a zenekar legnagyobb slágere, ha van egyáltalán ilyen ebben a műfajban! Középtempós menetelés, ritmusváltásokkal fűszerezve, a lényeg így is végtelenül ki van csontozva, de az egyszerűség és hatásvadászat mellett, a fémes alapok és a drámai ének, meg a nagy ívű gitárszóló képes átlépni a minimalizmus határát! Ezzel a dallal egyértelműen megszületett a modern kori Black Sabbath, amit ők is hasonlóan láthattak, hiszen kapunk bónusznak - mintegy stílusgyakorlatként - egy Sabbath Medley-t, aminél jobbat nem igazán készített senki!

A Mirror Mirror igazi mestermunka, igazi sötét misztika, amiben a Hófehérke "Tükröm tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?" kérdése ugyanúgy benne van, mint a tükörhöz kapcsolódó ősi misztika... Talán kevesen tudjátok, hogy a spirituális mítoszokban és különböző vallásokban is a tükröt ablaknak gondolják a túlvilágra... és nem csak a zsidó hagyományban, a magyarban is úgy gondolták, hogy a tükör képes csapdába ejteni a halott lelkét... Nos, valami ilyesmiről szól a Candlemass dala, kellően lassú és misztikus, mégis slágeres köntösben!

Akinek a nyitány tetszik, annak az A Cry from the Crypt is tetszeni fog, gondosan kimódolt és felépített halotti metált kapunk, tempóváltásokkal archaizálva, amire Messiah Marcolin áriáját jól megzengették! Ebből a dalból is kiderül, hogy a Candlemass mennyire megelőzte a korát, ezért is lehetnek a doom metál egyik legfontosabb zenekara, miközben a korabeli megszólalás még nem tette lehetővé a számikra, hogy a kvázi groove-orientált dalaik úgy megdörrenjenek, ahogy manapság hallhatjuk... A hangzásból hiányzó mélység sokat levon a súlyból, amit cipelnek, ráadásul mindent középre kevertek, ami szintén nem ideális, talán ezért is lettek ennyire túlzóan hatásvadászok, de a végeredmény mindennek ellenére is azonnal magával ragadja a hallgatót! A sötét energiák teljesen áthatják ezt az egész lemezt!

A nehézkesebb Darkness in Paradise-t Messiah Marcolin áriája húzza magával, hogy aztán megkapjuk az Incarnation of Evil-t, aminek az eredetijét még a Nemesis nevű előzményzenekar írta Black Messiah címen, amit a csapat egyetlen kiadványán - a '84-es The Day of Retribution EP-n - hallhattunk is. Persze ez az új verzió sokkal nagyvonalúbb és kiforrottabb lett, de így sem vonult be a zenekar klasszikusai közé. Viszont a tempós Bearer of Pain dülöngélése és sikítozása ma is magával ragadja a műfaj szerelmeseit, az archaikus középrésze ráadásul nem csak izgalmas, de akár progresszívnak is mondható...

A címadó Ancient Dreams is maradandó darab, mert az epikus áriája zseniálisan van rászabva a gitártémára, csak végül kissé túlzásba viszik ezt az ötletet... A lendületes The Bells of Acheron érdekes utazást adagol a folyamatosan változó témáival, de talán ennél is érdekesebb az Epistle No. 81 című költőien lehangolt dal, amit Carl Michael Bellman Mark hur var skugga című verse alapján írtak, annak angol nyelvű fordítására... Aztán megkapjuk a Black Sabbath Medley-t, ami egyfajta gyökerei is lehetne a csapatnak... Persze úgy játsszák a Black Sabbath klasszikusainak - jelesül a Symptom of the Universe, Sweet Leaf, Sabbath Bloody Sabbath, Into the Void, Electric Funeral, Supernaut és Black Sabbath - a részleteit, ahogy senki más, ráadásul az átkötéseiket is tanítani lehetne...

A zenekarnak ez az egyik fő műve, aminek a megszólalása sokat levont az értékéből! Ki is akadtak a csapat tagjai a keverésén, viszont kaptak cserébe egy amerikai turnét, és élőben mindig nagyon megdörrentek - ezt a későbbi bónusz cédéken meg is fülelhettük -, így végül a lemez felkerült a Billboard listájára is, ami akkoriban sem volt egyszerű feladat egy európai metál bandának! Így aztán lendületből fogtak neki a folytatásnak, ami '89-ben Tales of Creation címmel jelent meg... és végül sorsfordítónak bizonyult, sajnos negatív irányban!
Track lista:

01. Mirror Mirror - 06:16
02. A Cry from the Crypt - 07:25
03. Darkness in Paradise - 06:46
04. Incarnation of Evil - 07:18
05. Bearer of Pain - 07:22
06. Ancient Dreams - 07:04
07. The Bells of Acheron - 05:20
08. Epistle No. 81 (Carl Michael Bellman, arr. Edling) - 04:37
09. Black Sabbath Medley (Black Sabbath cover) - 6:14

Remastered CD verzió bónusz:
01. Mirror Mirror (live) - 5:20
02. The Bells of Acheron (live) - 5:01
03. Bearer of Pain (live) - 6:12
04. A Cry from the Crypt (live) - 3:36
05. Interview" - 23:51

Közreműködő zenészek:

Messiah Marcolin (Memento Mori, Mercy) - ének
Mats Björkman - gitár
Lars Johansson - gitár
Leif Edling (The Doomsday Kingdom, Avatarium, Krux, Jupiter Society, Abstrakt Algebra) - basszusgitár, zene, szöveg
Jan Lindh - dob

Lemezeik:

1986 - Epicus Doomicus Metallicus
1987 - Nightfall
1988 - Ancient Dreams
1989 - Tales of Creation
1992 - Chapter VI
1998 - Dactylis Glomerata
1999 - From the 13th Sun
2005 - Candlemass (-2-)
2007 - King of the Grey Islands (-2-, -3-, -4-)
2009 - Death Magic Doom
2012 - Psalms for the Dead (-2-)

1990 - 3-Way Thrash - VHS - Split DVD, video
1990 - Candlemass - Live
1992 - Kerrang! Split EP - Split
1993 - Sjunger Sigge Fürst - EP
1994 - The Best Of Candlemass: As It Is, As It Was - válogatás
1998 - Wiz - EP
2002 - The Black Heart of Candlemass - Leif Edling Demo's & Outtakes '83-99 - válogatás
2003 - Documents Of Doom - DVD
2003 - Doomed For Live - Live album
2003 - Diamonds of Doom - válogatás
2004 - Essential Doom - válogatás
2005 - Doom Songs The Singles 1986-1989 - Boxed set
2005 - The Curse of Candlemass - DVD
2007 - 20 Year Anniversary Party - DVD
2008 - Lucifer Rising - EP
2010 - Ashes to Ashes - Live album, DVD
2013 - Introducing Candlemass - válogatás
2013 - Candlemass vs. Entombed - Split
2013 - Epicus Doomicus Metallicus - Live at Roadburn 2011 - Live album
2014 - Gothic Stone - válogatás
2016 - Behind the Wall of Doom - válogatás
2016 - Death Thy Lover (-2-) - EP

Kiadó:
Active Records, Enigma / Metal Blade
Honlap:
candlemass.se
facebook.com/candlemass
candlemass.bandcamp.com
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs (2018)
A '91-ben - eredetileg Resurrection néven - indult Orphaned Land az izraeliek első számű progresszív metálos csapata, akik úgynevezett orientális

Tovább...