×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Három az egyben - Condemned, Hellwell, Tormentor (2017) 

Megjelent: 2017. július 27. csütörtök 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Akár tematikus egy fesztivál, akár nem, mindig jó alkalom arra, hogy a régi és új cimborákkal magas röptű eszmecseréket folytassunk mindenféle stílusokról, zenekarokról és lemezekről. A rovat jelen fejezetébe két korong is ennek eredményeként került be, amit lelkesen ajánlottak és bár az én tetszésem nem nyerték el maradéktalanul, de attól másnak még simán lehet új favorit. Brutal death, old school thrash és a heavy-doom rajongók előnyben. Nem mellesleg mindhárom anyag megvásárolható a Hammernél...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Condemned - His Divine Shadow

Condemned néven legalább egy tucat csapat működik világszerte, az Usá-ban is van négy. Szóval a névválasztás nem túl eredeti, de a tizenhárom éve prosperáló brutal death metal alakulat, melynek soraiban ex-Severed, Vile, Divaricate tagokat találunk, már rutinos rókának számít a műfajban. A kiadó neve láttán persze semmi meglepetés sem érheti az embert, a sorban harmadik korong viszont kellemes csalódás, mert a 2011-es Realm of the Ungodly sokmindennek nevezhető, csak éppen időtálló alkotásnak nem. Klasszikusként feltehetően erre a lemezre se hivatkoznak majd sok év múlva, azonban egy kellően combos anyagot rakott össze a kvartett.

Technikás-brutális death metal kiadványokból nincs hiány, ami miatt mégis érdekesebbek számomra a pályatársak többségétől az, hogy az egész anyag tokkal-vonóval kompaktabbnak tűnik a standard technikai villongásnál. Professzionális módon tálalt, változatos tempókból építkező nóták, a hangszeres játékról tényleg csak elismerően lehet szólni és még a sound is bivaly. Igazán újat képtelenség mutatni, de legalább nem tűnik öncélú reszelésnek, korábbi önmagukhoz képest pedig észrevehetően javultak, így mindenképpen jár az elismerés. Mivel nagyjából az új Suffocation koronggal egy időben jelent meg ez a 34 percnyi játékidővel bíró kiadvány, így túl fényes jövőt nem jósolok neki (pedig élvezetesebb, mint a veterán csapat hivatkozott munkája), mindazonáltal méltán tarthat számot a stílus fanatikusainak érdeklődésére. (7/10)

Track lista:
01. Penumbra
02. Dawn
03. Omniscient Perturbations
04. Legion
05. Ascending the Spectral Throne
06. Nefarious Sanguine Decree
07. His Divine Shadow
08. Pestilential Reign
09. The Hive Ablaze
10. World-Reaving Terror

Kiadó:
Unique Leader Records
Honlap:
facebook.com/CondemnedOfficialHellwell - Behind the Demon's Eyes

Számomra totálisan semmitmondó volt az információ, hogy egy 2011-ben alakult amerikai banda második lemezét takarja a fantasztikus érzékkel megalkotott borító. Na de a felszínt megkapargatva... Mark Shelton? Igen, a Manilla Road énekese! Plusz tavaly óta egy volt kollégája, Randy Foxe dobos is a zenekar tagja, valamint harmadikként itt van E.C. Hellwell bőgős-billentyűs is, aki szintén kisegített a Manilla Road-ban, de igazából vele kellett volna kezdeni, hiszen a csapat névválasztásának oka elég egyértelműnek tűnik. A zene pedig a Manilla Road-hoz hasonló forrásból táplálkozó, picit progos hatású, doomos heavy metal, totálisan a '70-es évek bűvöletében vetít furcsa víziókat a hallgató elé.

Igen, határozottan retró hatású a végeredmény, pláne a porosan dohogó hangzás fényében. Ízesen tálalva, remek gitárszólókkal díszítve, az összképben pedig a billentyűs hangszer is komoly szerephez jut, határozottan hangulatos dalokat kalapáltak össze. Mark hangja ugyan most is határeset nálam - egyszer nyávogni próbál, másutt hörögni -, zeneileg viszont nem lehet kötözködni, tényleg a kisujjukban van ez a muzsika, ami a To Serve Man-tól lódul meg igazán. Őszintén szólva, elsőre nem tudtam mit kezdeni a koronggal, de aztán egy éjszakába nyúló zenehallgatás közben megtalált. Személy szerint nem különösebben kultiválom a Manilla Road munkásságát (de természetesen nem elvitatva érdemeiket), így ezt a lemezt inkább csak azoknak ajánlanám, akik a csapat fanatikusának vallják magukat, bár a hasonló jelleg ellenére is más húrokat pedzeget. (8/10)

Track lista:
01. Lightwave
02. Necromantio
03. To Serve Man
04. It's Alive
05. The Galaxy Being
06. The Last Rites of Edward Hawthorn

Kiadó:
High Roller Records
Honlap:
facebook.com/BEHINDTHEDEMONSEYESTormentor - Morbid Realization

Nem, véletlenül sem a legendás magyar black metal zenekar támadt fel hamvaiból, hanem egy német thrash brigád második lemezéről lesz szó a következőkben. Mondjuk a névválasztás elég bénán sikerült, a metal-archives szerint húsz zenekar ténykedik, vagy ténykedett a múltban ezen a néven, Germániában is van-volt rajtuk kívül másik három. Ha viszont onnan nézem a dolgot, hogy a kvartett zenéjére a korai Kreator minden bizonnyal nagy hatással volt (akik szintén Tormentor néven kezdték), akkor máris érthető, miért az Endless Pain lemez egyik emblematikus - és mai napig műsorban tartott - száma után nevezték el csapatukat. Megfejtés és meglepetés kizárva: teuton thrash ez a javából, annak minden kellékével és kliséjével (borító, logó, dalcímek) együtt.

Mondjuk pont ezért nem is lesz csak a die-hard mániákusok kedvence, ők viszont jól járnak ezzel a 40 percet valamivel meghaladó játékidejű koronggal. Picit száraz, de korrekt hangzásba ágyazott húrtépést nyújtanak a srácok ebben a tíz nótában, itt-ott némileg melodikusabb hangokat is megpendítve (pl. Path to the Dark Side), de alapvetően a sarkos germán megközelítés dominál, a kapkodós riffek között pedig néhány ízes szólót is elrejtettek. A gitározás mellett az énekesi teendőket is magára vállaló Max hisztérikus üvöltözése is annyira idézi Millét, hogy helyenként már-már plágiumszámba megy. De ezzel együtt sem gáz a dolog, viszont nem úgy néz ki, hogy ki fognak lépni az alsóház csapatai közül ezzel a teljesítménnyel, bár lehet, nincs is ilyen szándékuk. (7/10)

Track lista:
01. Hope
02. Kill with No Excuse
03. Morbid Realization
04. Comprehension Failed
05. Burning Empire
06. Endless Emptiness
07. Forgotten
08. Lurks in the Dark
09. Walk Past Myself
10. Path to the Dark Side

Kiadó:
Iron Shield Records
Honlap:
tormentor-thrash.jimdo.com
facebook.com/tormentor.gubenrovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia