×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Europe - The Final Countdown - 30th Anniversary Show (2017) 

Megjelent: 2017. július 29. szombat 00:05
Szerző: pjuan
    DVD ajánló 

Az 1979-ben, a svédországi Upplands Vasby-ban alakult Europe '86 környékén lett egész Európa Bon Jovi-ja, még a sarki fűszeres is velük fütyülte a végső visszaszámolást, de mindez a cicanacis bohóckodás gyorsan eltűnt a színről, a glam-metal korszaknak is gyorsan vége lett, ők pedig ezzel együtt tűntek a süllyesztőbe '92-környékén... Aztán visszatértek John Norummal a fedélzeten és manapság már régimódi hangszerelésű hard rock zenével próbálják utolérni magukat... és a 2015-ös War of Kings lemez nem csak szerethető lett, hanem stílusos és dallamos is egyben!

Időnként viszont érdemes megemlékezni a régi szupersztárságról is, ráadásul 2016-ban alkalom is adódott rá, hiszen a The Final Countdown kereken harminc éves lett... 2016. november 12-én tartottak is egy ünnepet a londoni Roundhouse-ban, ahol teljes egészében eljátszották a War of Kings-et, majd a '86-os The Final Countdown-t, Rock the Night-al, Carrie-vel és persze Final Countdown-nal - kétszer is -, hogy mindenki lássa és hallja, hogy honnan-hová fejlődtek mostanra...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Hogy mi a különbség a 2015-ös War of Kings és a '86-os Final Countdown között? Hát minden más lett, kezdve az egykori glam metálos bulizás helyére álló keménykedő, régimódi hard rockos hangzástól és riffektől, folytatva a szintetizátor helyére lépő harapós orgonával, meg a magasban szárnyaló dallamok és kórusok helyett az éjszakába hasító karcos énekkel... Lelkük rajta, de mind a két arcát megmutatja nekünk a csapat!

A War of Kings műsora egyáltalán nem volt rossz, élőben is működnek a dalai, igaz a sűrű Hole in My Pocket után kicsit laposnak tűnik a The Second Day menetelése, de a gospel-blues ballada Prasie You-ban is van remény, a keményen kígyózó Nothin' To Ya meg egyenesen kiváló nosztalgia-slágernek tűnik! A Deep Purple teljes fegyverzete csap le ránk a lötyögős California 405-ben, hogy aztán az Angels (With Broken Hearts) visszahozza a gospeles blues balladák nagyvonalú terjengését...

Az élénken vonatozó Days of Rock 'n' Roll, a Sabbath-felé is elmerülő Children of the Mind, majd a keleties Rainbow Bridge és a stúdió lemez instrumentális bónuszának használt Vasastan Pink Floydos lebegése sem rossz, ahogy a Hendrixesen füstölgő blues gitárt megvillantó Light It Up és a Deep Purple méretű hard rock himnusz War of Kings is remekül hozza elénk a modern kori Europe minden tisztességes iparos képességét! Mindez működik, de össze sem mérhető a Final Countdown fiatalos, jó kedvű rágógumi-metálos slágereivel, amik mai is első osztályúan röpködik körbe a hallgatókat!

Nincs mese, a srácok annak idején megvalósították, amit csak az Abba tudott náluk! Ahogy a szintetizátor belekezd a Final Countdown ismerős futamába, a közönség is felébred a szunyókálásából! Rögtön kiderül, hogy miért adtak el annak idején a lemezükből 6 milliónyit, miért lett a címadó nóta a '80-as évek egyik legnagyobb himnusza, miért vezették vele 25 országban a slágerlistát. Igaz, ma már nincs meg Joey Tempest énekhangjában a régi szárnyalás, de ma is képes elénekelni a lényeget, a többiek meg a régi hangszereléssel hozzáteszik a többit... És aki azt hiszi, hogy a csapatban csak ennyi volt, annak jön a Rock the Night, ami olyan megjegyezhető dallamra és dülöngélésre képes, amire nagyon kevés példa volt az egyetemes európai rockzenében! És nincs megállás, a Carrie romantikus balladájára is mindenki emlkészik, de a Danger on the Track fogós gitár-szinti csatáit is érdemes újra felidézni!

A játékos Ninja kicsit poros ma már, de a Cherokee-nál például a Bon Jovi sem tudott sok jobbat írni! A nosztalgia a Time Has Come kora-Bon Jovis karcos gitárjával és szintetikus hátterével folytatódik, ami itt inkább helykitöltőnek tűnik... A Heart of Stone viszont rendesen megvakarja a technikás gitárokra is éhes glam metál rajongók fejét, amit aztán a keményen nyomuló On the Loose és az epikus Love Chaser is folytat, nagyszerűen lezárva a svéd zenekar legfontosabb lemezét! A koncertet viszont nem így zárják, hanem a végső hősi eposzuk, a Final Countdown visszahozásával, ami persze teljesen érthető!

Az európai hajmetál a végső visszaszámlálással indult és végződött, az meg senkit sem érdekelt, hogy a Final Countdown bugyuta szövegét David Bowie inspirálta a Space Oddity-val... Egy biztos, ha most is ilyen butácska pop-slágereket tudnának írni, akkor ma is a legnagyobbak között emlegetnék őket! Persze jó ez a War of Kings is, de összességében mégis rosszabb, mint a Kee Marcello-val összehozott Out of This World és Prisoners in Paradise volt annak idején, amikbe lépésről-lépésre, de végül is belebuktak...

Szóval "Együtt indulunk - De ez még mindig búcsú - És talán vissza fogunk jönni - A földre, ki mondhatja biztosra? - Kitalálom, senkit sem lehet hibáztatni - Elhagyjuk a talajt - A dolgok lesznek-e valaha még ugyanazok? - Ez a végső visszaszámlálás - A végső visszaszámlálás - Ó - A Vénuszra tartunk és magasan állunk - Mivel láttak és üdvözölnek minket, igen - Milliónyi bejárható fényév és megannyi megtalálható dolog (Megtalálható dolog) - Biztos vagyok benne, hogy mindannyian hiányolni fogjuk - Ez a végső visszaszámlálás - A végső visszaszámlálás - Ez a végső visszaszámlálás - Együtt indulunk - A végső visszaszámlálás - Mindannyiunknak hiányozni fog - Ez a végső visszaszámlálás - (A végső visszaszámlálás) - Ó, a végső visszaszámlálás - Igen!"
Track lista:

Disc 1:
01. Hole in My Pocket
02. The Second Day
03. Prasie You
04. Nothin' To Ya
05. California 405
06. Angels (With Broken Hearts)
07. Days of Rock 'n' Roll
08. Children of the Mind
09. Rainbow Bridge
10. Vasastan
11. Light It Up
12. War of Kings

Disc 2:
01. The Final Countdown
02. Rock the Night
03. Carrie
04. Danger on the Track
05. Ninja
06. Cherokee
07. Time Has Come
08. Heart of Stone
09. On the Loose
10. Love Chaser
11. The Final Countdown (Reprise)

Disc 3:
The Final Countdown 30th Anniversary Show: Live at the Roundhouse

Közreműködő zenészek:

Joey Tempest – ének
John Norum (Don Dokken) – gitár
John Levén – basszusgitár
Mic Michaeli – billentyűs hangszerek
Ian Haugland – dob

Lemezeik:

1983 - Europe
1984 - Wings of Tomorrow
1985 - On the Loose (EP)
1986 - The Final Countdown
1988 - Out of This World
1991 - Prisoners in Paradise
2004 - Start from the Dark
2006 - Secret Society
2009 - Last Look at Eden (-2-, -3-)
2012 - Bag Of Bones (-2-)
2015 - War of Kings

élő albumok:
2004 - The Final Countdown Tour 1986
2007 - Extended Versions
2008 - Almost Unplugged
2011 - Live at Shepherd's Bush, London
2011 - Live Look at Eden
2013 - Live at Sweden Rock – 30th Anniversary Show
2017 - The Final Countdown - 30th Anniversary Show - Live at the Roundhouse

Kiadó:
Ada (Warner)
Honlap:
europetheband.com
facebook.com/europetheband
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Europe - Walk the Earth (2017)

2017-10-27 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet