×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Kalmus József - interjú (2017) 

Megjelent: 2017. augusztus 01. kedd 12:05
Szerző: bcsaba
    Interjúk 

Kalmus József az M7, a Nino és sok más zenekar énekese volt. Nevét s-sel írja, de sok forrás sz-szel hivatkozik rá, tévesen...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Hogy kezdtél zenélni?

Énekelni kezdtem. Még óvodás voltam, amikor a zebegényi üdülés záró ünnepélyén életem első színpadán, egy tőnett széken állva énekeltem egy nagyon szép gyerekdalt. Sajnos a címére már nem emlékszem. A családban apám is muzsikált. Idősebbik bátyám - Expressz, Studió 11 - is, annak gyerekei szintén muzsikálnak.

A nevedet láttam egy 1966-os plakáton, ahol a Sussex zenekar tagja vagy. Regös István szólógitár, Matykó Ferenc ritmusgitár, Limmayer Lajos basszusgitár, Ilosvay Gusztáv dob, Kalmusz (sic!) József ének.

Erre a zenekar névre nem emlékszem, de a tagok neve megegyezik a Polifon együttes tagjainak nevével, ahol játszottam. Talán a zenekar névváltoztatása lehetett az ok... sok helyen rövid ideig megfordultam.

Első zenekarodra emlékszel?

Nem volt országosan ismert, Regös Pista volt ott is a zenekarvezető és gitáros, ez volt a Zambézi. Deme Henrik kísérőgitár, Korponai Ferenc basszusgitár és a dobosra nem emlékszem, többen is voltak. Ebből lett később a Polifon, Beach Boysokat, Rolling Stonesokat, Kinkseket nyomtunk.

Csurgai Attila említette, hogy 1970-ben a Kárpátia tagja voltál, gondolom Harmath Albertet váltottad.

Már nem emlékszem, hogy kit váltottam... Nagyon rövid ideig voltam ott, talán Környei Attila basszusgitározott akkor éppen és utánam talán Éliás Gyula énekelt. A Sakk-Mattba is majdnem bekerültem, csak nem mertem otthagyni a munkahelyemet. Nagy Hendrix, meg Cream rajongó voltam és vagyok. Radics rajongójaként sertepertéltem a zenekar körül, szóba hoztam, hogy szívesen énekelnék velük. Ekkor villanyszerelőként dolgoztam, ő meg elvárta volna, hogy lépjek ki a munkahelyemről, így kerültem sakk helyzetbe és nem vállalhattam a Sakk-Mattot.

Ezután a Futuramában is énekeltem. Nem tudok rendet rakni az emlékeim között, de Kovács Gyuri volt a zenekarvezető és Román Péter dobolt, arra emlékszem. Péter a nagy varázsló... Később is játszottunk együtt a Felkai Blues Brothersben, ott Péter már basszusgitárosként működött.

1969, vagy '70 körül voltam a Volán együttes tagja is, Kiss Ernő volt a zenekarvezető, Baranszky Laci gitározott, Ella Péter billentyűzött. Creameket, Arthur Brown dalokat játszottunk. Legalábbis ez volt az én részem, a populárisabb dalokat más énekelte. Sőt, egy rövid ideig Papp Gyula volt a billentyűs. Nagy Pataki-rajongó volt akkor, ahogy én is. Később volt, hogy Syrius koncerteken jammeken beszálltam én is.

Az 1972-es Táncdalfesztiválon is indultál, dalod, a Féltékenység kislemezre is került.

Először a '72-es Ki Mit Tud?-on indultam, aztán a Táncdalfesztiválon. A Ki Mit Tud?-on szólistaként indultam, de a Virginia együttes kísért Szigeti Edittel. Ott Kováts Lajos volt a billentyűs - ahogy aztán az M7-ben is -, arra emlékszem. Nagyon régen volt. A Régi kép, szobrok című Metro-nótát játszottuk, nagyon jó a szövege, lírai. Sokan lehülyéztek ezért, akkor még nem volt divat, hogy újra feldolgozol valamit. A Táncdalfesztivál idejére sem lettem okosabb, a dal sikere után csak vártam a telefonokat. De ez sem akkor, sem most nem így működik.

A Ki kicsoda a magyar rockzenében című hülyeség-gyűjtemény szerint a Theatrum tagja is voltál.

Valóban tagja voltam, de nem volt hosszú életű kapcsolat... talán egy bulit játszottunk... Gidófalvy volt akkor éppen a billentyűs.

Nemrég Lévay Tibor emlékezett meg arról, hogy 1974 vége felé a Syconor tagja volt, ahol te lettél volna az énekes, majd Környei Attila áthívta őt is és téged is a Fermbe.

A bátyám ismerte az ő bátyját, mindketten kint vendéglátóztak. Volt egy ilyen rövid átmeneti időszak, amikor éppen nem voltam tagja az M7-nek, hanem Környeivel csináltuk a Fermet. Som rövid úton elvitte Lévayt a Piramisba. A Syconoros kitérőre nem emlékszem, bár Rudit jól ismerem gyerekkorom óta, Fenyő az osztálytársam volt, rajta keresztül ismertem Rudit. Azt hiszem, ekkor Losó László és Tarján Pál volt helyettem az M7-ben. Kicsit zavaros ez már nekem, negyven egynéhány év távlatából.

Hogy kerülsz az M7-be?

Rusznák Iván látott a Táncdalfesztiválon, ő hívott 1972-ben. Szegény Tihanyi Gyula is a zenekar tagja volt. Kisfaludy András volt kezdetben a dobos, Kováts Lajos a billentyűs, én énekeltem, Rusznák Iván gitározott, Szalontay Ferenc trombitált, Virágh László szaxofonozott. Elkezdtünk próbálni, a Citadellában játszottunk, és kiléptem a munkahelyemről.

Chichago és egyéb progresszívabb dalokat játszottunk, de nem ment a szekér. Kisfaludyt Kiss András váltotta. Rusznák javaslatára váltottunk, átálltunk a Gemini szisztémájára, vagyis kimondottan slágeres zenét játszunk és - meglepetésünkre - elindult a szekér. Bejártuk az országot. Kezdetben Iván külső szerzőket keresett, akik bent vannak a főcsapásban. Ugyanis Iván hiába adott be saját szerzeményt, nem fogadták el. A Sláger és sanzonbizottság döntött... Így Tardos Péter és Huszár Erika írta a dalokat kezdetben.

Kenguru album?

Amikor az készült, akkor én éppen kiléptem azzal, hogy mást akarok csinálni. Elhívott Iván a stúdiófelvételre vokálozni, de nem voltam a zenekar tagja. Kiléptem, majd visszaléptem, végül '78-ban a diszkó agyonvágta az élőzenés zenekarokat, már nem működött úgy a zenekar, mint előtte.

Mennyire volt sikeres az M7?

Volt, hogy az Ifiparkban a hét két napján is mi játszottunk. Bejártuk az ország nagy részét, volt, hogy egy nap három bulink is volt. Nagyon sikeres bulik voltak ezek.

Aszalós Zoltán említette, hogy voltál a nyugati vendéglátózásra alakult Oxygén tagja is.

Igen. Soltész Rezsőt kísérték, részben a Beton együttes tagjaiból alakultak. Szlovákiában csináltunk lemezt is, Rezsőé volt az Oxygén név, átadta, hogy nyugaton használhassuk, mivel nemzetközi használatban is könnyen kiejthető ez a név. 1981-ben mentünk ki először. 1981 júliusában és augusztusában Dániában kezdtünk. Szeptemberben átmentünk Norvégiába. Major János gitáros ősszel hazajött, nem bírta a vendéglátós zenéléssel járó körülményeket. Patay Mikádó, a Kék csillag, illetve a Kati és a Kerek perec korábbi gitárosa már kint játszott, kint csatlakozott hozzánk.

Nino?

1983 augusztusában hazajöttem nyugatról, Schumeth Pistivel és Windisch Lacival Rusznák Ivánnál találkoztam, beszélgettünk. Ivánnak volt egy stúdiója, ott futottunk össze. Később megkerestek, mikor Kikit elvitte az Emelet. Rávettek, hogy szaxofonozzak és énekeljek velük.

Szimpatikus volt számomra az ötlet és a tagok is. Eleinte az Óceán dalokkal próbálkoztunk, de az nem volt nekem testhezálló, így új repertoárt írtunk. Pisti rendszeres nyomást fejtett ki a Lemezgyárra, végül sikerrel járt. Élőben sokkal jobban szóltunk... talán a felfokozott hangulat miatt. A Roxy Music hangzására emlékeztetett. Emlékszem egyszer a Pokolgép előzenekara is voltunk... nagyon izgultunk, hogy fog elsülni a dolog... egy-két dal után az addig elégedetlenkedve Pokolgépet váró tömeg ovációba tört ki. Nagyon jó buli volt az is.

Talán az is oka volt a nehéz előrehaladásnak, hogy csak mi akartuk megoldani a dalszerzést. Tehát külső embereket nem akartunk a dalszerzésbe és egyebekbe bevonni. Úgy készültek a dalok, hogy Windischék konyhájában Laci egy harmóniamenetet lejátszott akusztikus gitárral, arra kitaláltam a dallamot, azt felvettük kazettára, azt bodorítottuk tovább. A lemezzel sem sikerült befutni, elindultunk nyugatra. Talán kétszer voltunk kint együtt...

Kovács Jocó említette, hogy a Memory Band tagja is voltál.

Hanka Peti, Jocó, Szél András, Sankó Laci, Winwoodokat, Kinkseket, Rolling Stones dalokat, ismert rock and roll sikereket is nyomtunk. Jó hangulatú bulik voltak.

Szerepeltél Csuka Mónika Hé! című 1988-as albumán is.

Jópár lemezen vokáloztam, de nem sokra emlékszem. Elképesztő az internet, hogy ilyenek kiderülnek.

Mit csinálsz mostanság?

Most is működik a Felkai jam, Felkai Mikivel, de nagyon ritkán. Az Icecream nevű együttesben szintén Felkai Mikivel vagyunk együtt. Itt populárisabb dalok feldolgozásait játsszuk. Van egy Roxérum nevű formáció - Szász Ferenc gitár, Vajda Tíbor basszusgitár, Bernáth Tibor dob és én énekelek -, velük Cream, Hendrix, Gary Moore, Stevie Wonder, Blind Faith dalokat játszunk.

A lányod, Kalmus Boglárka ma a Mini Acoustic World tagja.

Ő az unokahúgom, csak hasonlítunk egymásra. A zenészbátyám lánya, kitűnően hegedül... Egy vonósegyüttes tagjaként működik közre a Mini Acoustic World koncerteken. Unokaöcsém - Bogi bátyja - pedig Hrutka Robival játszik, öccsük, Dani pedig zongorázni tanult, nagyon tehetségesek. Remélem, ők sokkal sikeresebbek lesznek nálam! Nem könnyű manapság... de zene nélkül nem tudnám az életemet elképzelni.

Bálint Csaba (2017.08.01.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Kalmus József!

kép

Radics Béla 70

2016-01-23 00:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Katona Imre - interjú 1. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
Little G. Weevil - Új korszak kezdetén - interjú (2017)
Little G. Weevil, vagyis Szűcs Gábor kiváló albummal jelentkezett - ezért hát megkértük, lebbentsen fel fátylakat! - Szilágyi Norbert

Tovább...
Katona Imre - interjú 2. rész (2018)
Katona Imre a Nagy Feró-féle Hamlet rendezője volt az Egyetemi Színpadon, de ennél életműve természetesen sokrétűbb és több ponton találkozik

Tovább...
VálaszÚt - Istenre szomjúzó világ - klip és interjú (2017)
Novemberben jelent meg a Szent László: Lándzsa és Bárd - Szent László öröksége című kiadvány, amely verseskötetet, valamint a VálaszÚt

Tovább...
Csörsz Zoltán - Se többet, se kevesebbet - interjú (2018)
Négy évesen már püfölte a bőröket, kilenc évesen egy ország megismerte, világszerte (el)ismert zenész lett a Flower Kings-ben, most pedig

Tovább...