×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Stanley Jordan @ 2017. szeptember 30. - Fertőrákosi Barlangszínház  

Megjelent: 2017. augusztus 13. vasárnap 00:00
Szerző: jazz
    Koncertmenü 

Stanley Jordan a nemzetközi jazzélet sztárgitárosa, zeneszerzője koncertezik szeptember 30-án a Fertőrákosi Barlangszínházban. Világpremierként játszik együtt a műfaj egyik legnagyobb basszusgitáros csillagával, a virtuóz Christian Galvezzel és két magyar zenészlegendával, Horváth Kornél ütőssel, valamint Dörnyei Gábor dobossal.Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Stanley Jordan amerikai jazzgitáros és zeneszerző, különleges tapping technikájáról is világhírű. Hatévesen kezdett zongorázni, majd tizenegy évesen váltott gitárra. Még csak középiskolás, amikor a Reno International Jazz Festival-on Quincy Jones-szal megosztott első helyen végez, holtversenyben. Tanult a Princeton egyetemen, ahol zeneelméletből és zeneszerzésből diplomázott.

Az 1985-ben megjelent Magic Touch forradalmian újnak számító lemezének kritikai visszhangja és népszerűsége pillanatok alatt a csúcsra repíti a 26 éves Stanley Jordant. Ez az az album, mely a rekord döntögető 51 hétig vezette a Billboard magazin jazzlistáját, és ami az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 500 ezer példányban kelt el.

A mások által is használt speciális érintő technikát Stanley Jordan zsenialitása és virtuozitása magasabb szintre tökéletesítette. Első hangszere, a zongora billentéses módszerét ültette át gitárra, a független futamokból és dallamokból álló kompozícióit a zongorajátékot idéző módon adja elő: egyszerre két kézzel játszik a gitár nyaki részén - szerepe elvitathatatlan a szólógitározás történetében, amelyet új szintre emelt az általa kifejlesztett tapping technikával.

Nála ez a lenyűgöző technikai tudás ugyanolyan szintű művészi kvalitással és kreativitással párosul, párhuzamosan tud dallamot és akkordokat játszani - ami a függetlenítésnek egy hihetetlen szintű birtoklását mutatja nála. Sokszor játszik egyszerre két különböző gitáron, vagy akár gitáron és zongorán. Hat kontinens több, mint hatvan országában lépett már fel, olyan nagyszerű zenészekkel játszott, mint Art Blakey, Richie Cole, Stanley Clarke, Kenny Rogers, Kevin Eubanks és Dizzy Gillespie.

Leonard Feather, a Los Angeles Times kritikusa írta egyszer: "A géniusz szóval gyakran dobálózunk zenei körökben, de ez eddig valójában csak Stanley Jordan-re igaz." Kifejezésmódjának összetettsége és zenéjének mély gondolati háttere mára felülemelkedett a puszta technikai brillírozáson, zenéjéből melegség és érzékenység árad, mely a világ bármely pontján magával ragadja a közönséget.

A Fertőrákosi Barlangszínház 2017-es évadának különleges záróestjén Stanley Jordan mellett a világ egyik legjobb dobosának tartott, lövői születésű Horváth Kornél, valamint a szintén világ klasszis basszusgitáros Christian Galvez, és Dörnyei Gábor dobos lép színpadra. Jegyár: 6.000 Ft.

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Stanley Jordan!

kép

Jazz legendái: HANS REICHEL

2010-02-20 18:00:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Little G. Weevil - Something Poppin' (2017)
Nagybetűs dög kacsint reánk, "feka" hetvenes évek, blues, soul, funky, minden, mi szemszájnak ingere... - Szilágyi Norbert, riff.hu!

Tovább...
Judas Priest - Firepower (2018)
Az 1969-ben, Birmingham-ben alakult Judas Priest a brit heavy-metal egyik legfontosabb legendája, a műfaj legnagyobb hatású zenekarainak egyike! A csapat legutóbb 2014-ben

Tovább...
Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Corrodal - Liquidators (2017)
Óév utolsó napja, készülődés az esti mókához... közben szakad kint az eső, köd van és egyáltalán olyan nyomorúságosnak tűnik minden. Világvége hangulathoz márpedig hasonló zene dukál

Tovább...
Circus Of Power - Four (2017)
A Circus Of Power 1986-ban alakult, New York-ban. Gyorsan a sleaze rock egyik élcsapata lettek, miközben '95-ig tartó működésük alatt három mocskos-motoros albumot

Tovább...
Koncertek 2018. március 23. és 2018. április 08. között: