×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Sipos Peti 5X @ 2017. augusztus 17. - Barba Negra Track 

Megjelent: 2017. augusztus 15. kedd 18:05
Szerző: Fiery
    Koncertmenü 

Sajnos nagyon szomorú apropóból kell beszélünk egy híres hazai televíziós személyiségről, a Sztárban sztár +1 kicsi, valamint a Nagy duett énekeséről. Keserű egy időszak az, amikor valaki - vagy elfogadja, vagy nem - ilyen durván megöregszik. De mire valók a barátok? Természetesen kihangsúlyozzák ország-világ előtt az elmúlt félszáz évet, és erre augusztus 17-én kerül sor a Barba Track színpadán...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Ötvennek mondanak, de hetvennek látszom,
Félek, hogy nem használ a szemránckrém,
Lassan már félárbocon áll csak a zászló,
Tetovált felkaromon Hendrix kép

Amikor még kissrác voltam

Persze kit érdekel a kor, amikor az Alphaville - németországi szinti-pop zenekar -, puszta tiszteletből írt róla egy dalt. Pedig 1984-ben Magyarországon, a szülein és barátain kívül még senki sem ismerte Sipos Péter művész úr nevét, de a megelőlegezett bizalom híressé tette őt a Forever Young című dal által.

Na jó, ekkor már próbálkozott kisebb, egészen apró zenekarokban, sőt, egyszer még a Petőfi Csarnokban is fellépett a Prognózis együttes előtt, de a közönség már akkor tudta, hogy érdemes spórolni a tapssal, mert lesz még nagyobb dobása is. Persze Pettyes köszönte és élte tovább felhőtlen életét. Tudjuk, nála minden nap rántott hús és orosz krémtorta az ebéd, nevetésből áll minden egyes perce, négy szoba összkomfortos luxusautó áll a külön bejáratú parkolójában, és egy akkora tévé, amit csak a holdról érdemes nézni. Pettyesnek bejött az élet, de ezért keményen meg is kellett dolgoznia.

A dicső múlt

Nála sem volt mindig kolbászkarikákból a kerítés. Cukrászinasként forgatta ördögien a habverőt, majd közel hat éven keresztül dolgozott ruhafestőként és szőnyegtisztítóként. Az alapokat persze akkor teremtette igazán elő, amikor anyagbeszerző lett egy diszkóban, de erről az időszakról nem beszélhetünk. Menet közben egyesek szerint megtanult dobolni is, egyre közelebb került a rockzenéhez, amíg rá nem találtak egymásra a Mirigy tagjaival egy komolytalan házibulin.

Valamilyen különös érzékkel bírva, mindig jókor volt jó helyen. Persze, csak akkor van valaki jó helyen, ha tehetséges, már pedig azzal tisztában van mindenki, hogy Pettyes ott van a szeren, bármit és bárkit tökéletesen utánoz, miközben saját hangjával is tökéletesen megállja a helyét. Zenész társai nagyon jól tudják, hogy ő az aranytojást tojó tyúk, amire ráül, az arannyá válik. Általában kis vízesések felett képes sokáig guggolni, amíg nem születik alatta egy kis aranyér...

Kemény munkával

Szóval a Mirigyben megtalálta számításait és teljesülhettek legmerészebb álmai is, hiszen végre belebújhatott a rockerek, rapperek és egyéb gigantikus sztárok bőrébe. Zenei karikatúrájuk pedig éppen a legjobbkor érkezett, hiszen hol volt már ekkor a Gúnya, vagy Voga és Turnovszky? A zenei paródia pedig igazi hiány volt a piacon.

Persze, amikor paródiát nézünk, vagy hallgatunk, hangosan hahotázunk, vagy látványosan fanyalgunk, eszünkbe sem jut, mennyi izzadtságos, verejtékes munka rejtőzik a produkció mögött. Talán nem véletlen, hogy ez a méltán népszerű műfaj nem közös "játszótér". Jól parodizálni csak az tud igazán, aki érti is a dolgát.

Az Irigy Hónaljmirigy 1990-ben, egy mátyásföldi szilveszteri bulin alakult meg. Az együttes első fellépése a következő év farsangján a Tüzesvíz nevű szórakozóhelyen volt. 1993-ban született meg az együttes demó felvétele, majd 1994 novemberében jelent meg az első lemezük Fetrengés címmel. 1994. december 09-én a csapat már telt házas koncertet adott. A buli után indultak meg a hétvégi fellépések, de ebben az időben több tag még polgári foglalkozását is űzte.

2011-től inkább videoklipeket forgatott, amiket 2010-ben létrehozott csatornájára töltöttek fel. Azért, mert valakinek van egy gitárja és dadogás nélkül elmesél egy viccet, még nem biztos, hogy alkalmas pop-rock parodistának, ehhez több kell. Az Irigy Hónaljmirigy zenekar legénysége pedig bebizonyította, hogy érdemes a posztra.

Kérdések és válaszok

Pettyes nagyon felkapott személyiség lett, állandó műsorokban láthattuk őt a kereskedelmi csatornákon, mégis megmaradt zenésznek. Az biztos, hogy nagyon szereti a hazai muzsikát, hiszen újabb zenekarával, a Triász legénységével sem távolodott el tőle, de ezen az úton már saját hangján, önálló személyiségként lép fel Jankai Bélával és Kálmán Gyurival. A siker azonnal borítékolható volt. A Triász azokat a dalokat karolta fel és gyúrta újra értékelhetővé, amiket szép lassan elfelejtett a közönség és magára hagyott a média. Nem csoda, hogy fellépéseiken is garantált a telt ház.

A Zártosztály nevű Edda-nosztalgia zenekar sem véletlenül vele indult el. Pataky Attilának nem engedték az idegen lények, hogy még egy Edda zenekarban énekeljen, ugyanis a csapat tagjai elég sikeres időszakot töltöttek el annak idején vele. A névsor bizonyára sokaknak ismerős: Mirkovics Gábor "Zserbó", Csillag "Csuka" Endre, Donászy Tibor, Lázár Zsigmond. Elsősorban a nyolcvanas évek Edda dalait nyomja a banda, de puszta tiszteletből koncertjeiken felcsendül néhány nóta a "bakancsos" időszakból is.

Félszáz év

Sipi egy örökmozgó, ha éppen nincs Mirigy buli, akkor Triász, ha valami abszolút véletlen folytán mindkét banda lazít, akkor ő a Zártosztállyal lép fel, és ha akad olyan hétvége, amikor senkivel nincs közös program, akkor csak úgy natúr leszökik egy haver koncertjére, és lazít.

Ezen az estén minden összeáll, lesz Mirigy, lesz Triász, lesz Zártosztály, és ott lesznek a haverok is természetesen. A koncertnek nem kell reklám, hiszen fogynak a jegyek ezerrel, de kényszerű kötelességünk valahogy nekünk is megemlékezni a születésnapról, és a garantált nagy buli után remegő térdekkel várhatjuk a következő jubileumi durranást!

Ezúton is kívánok boldog születésnapot Sipos Péternek, a jó arcnak, a zenésznek, a média sztárnak, a celebnek, annak az embernek, akit megismertem, és mi tagadás, nagyon megkedveltem...

Mikor még nem voltam más, csak szegény, volt egy bérházban egy kis szobám.
Ó, akkor nagyon boldog voltam én, sok átviharzott vad éjszakán.
A dalnak éltem s szerelemnek, oly mindegy volt, ki a babám.
Cuppant a csók, gitárom pengett, s dalolt hozzá sok cimborám.
Boldog voltam akkor nagyon!

Mi muzsikus lelkek, mi bohém fiúk, mi kóborló gazdag szegények,
Az életünk nem holmi vásári lét, az éveink tarka regények!
Mi kacagva sírunk, a könnyünk mosoly, az élettől semmit se várunk,
Mi muzsikus lelkek, mi bohém fiúk, csak hangulat minden minálunk!Írta: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Sipos Peti!

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cavalera Conspiracy - Psychosis (2017)
A 2007-ben induló Cavalera Conspiracy elkészítette a 2014-es Pandemonium folytatását Psychosis címmel, ami a negyedik teljes anyaguk. A Sepultura

Tovább...
Rudán Joe - Még egy tárral (2017, Dionysosrising)
Milyen igazságtalanok vagyunk, mikor az "őszinte, kemény rock" klasszikus képviselői közül rendre kihagyjuk recenzióm képviselőjét, holott talán ő az egyedüli,

Tovább...
Cannibal Corpse - Red Before Black (2017)
Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Koncertek 2018. február 21. és 2018. március 09. között: