×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Három az egyben - Below, In Evil Hour, Soulrot (2017) 

Megjelent: 2017. augusztus 24. csütörtök 18:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Az embert próbáló nyári hőség ugyan - szerencsére - már kezd lohadni, a zenei dömping viszont nem. Ezúttal is olyan korongok kerültek terítékre, amelyek akár önállóan is megérnének egy alaposabb kivesézést, azonban az időhiány és pár, számomra fontosabb kiadvány miatt kénytelen voltam rövidíteni. Ettől függetlenül azonban nem hiszem, hogy a lentebbi anyagok csalódást okoznának az epikus doom, vagy az old school death metal fanoknak, de punk rock rajongók is találnak itt maguknak valót...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Below - Upon a Pale Horse

A külcsín sokat sejtető, ugyanis a borító és a zenekari fotó alapján simán valami black, vagy blackened death metal zenét vártam látatlanban a svéd ötös kapcsán, akiknek a cikk tárgyát képező korong már a második nagylemeze. De nem, sikerült árnyékra vetődnöm: a két Malison Rogue tagot is soraiban tudó csapat az epikus doom metal mellett kötelezte el magát, a Messiah nevével fémjelezett Candlemass és a Solitude Aeturnus nyomdokain haladva. Újító szándéknak ugyan nyoma sincs, de legalább a korábbi receptek felhasználásával nem hibáztak akkorát, mint egynémely pályatársuk, a mai világban már ez is nagy szó.

Ugyanis rendre belefutok olyan csapatokba, akik ugyan nagyon szeretnének hasonló anyagot kiadni kezeik közül, mégse sikerül. Erőtlen, görcsölős lemezek tucatjai látnak napvilágot, ezúttal viszont olyan kiadványt hozott utamba a véletlen, ami egyrészről jó dalírói képességről tesz tanúbizonyságot, másrészről az énekhang hallatán sem szaladok ki a világból, végezetül pedig nem vágja haza a hangzás az egészet. Nem mondom, a Zeb művésznévre hallgató énekes magasabb tónusú orgánumát picit szokni kell, de egyáltalán nem rossz, szépen forr egységbe a szomorkás melódiákban gazdag zakatolással. Közel sem egydimenziós anyag, mi több, igazán hangulatos utazást kínál a bő háromnegyed órányi játékidővel bíró korong, tiszta őszi feeling a majd' negyven fok közepette is. Korrektül összerakott cucc, bár az egyéniséggel hadilábon állnak, mégis sikerült annyit magukra szedniük az ősök hagyatékából, hogy nem véreznek el a dömpingben. (8/10)

Track lista:
01. The Plague Within
02. Disappearing into Nothing
03. The Coven
04. Upon a Pale Horse
05. Suffer in Silence
06. Hours of Darkness
07. 1000 Broken Bones
08. We Are All Slaves

Kiadó:
Metal Blade
Honlap:
facebook.com/belowmetal


In Evil Hour - Ligths Down

A 2003-ban alakult angol négyes először csak egy klip formájában jött szembe a neten, egy vörös hajú, tetovált csaj rázza magát és ordít... mint ha a Walls of Jericho-t látnám. Na jó, Candace-ék azért jóval durvábban űzik a dolgot, ez a kvartett inkább olyan előadókkal mutat zenei rokonságot, mint az AFI, a Bad Religion, vagy a Rise Against (netán a Graves-korszakos Misfits), itt-ott némi ska feelinggel fűszerezve. Korábbról csupán egy nagylemezt és két EP-t tudnak a tarsolyban, amelyek mindegyike elkerült, de ez az alig 33 percnyi játékidejű anyag bizony nem rossz. Nem tudom mások mit várnak egy punk rock korongtól, én csupán néhány, jó dallamérzékkel összerakott és szívből jövő kórusokkal vértezett dalokat, ezt pedig túlnyomórészt szállítják is.

Egy dolgot tisztázzunk: aki lórúgásszerű düh-bombákat akar, az rossz helyen jár. Semmi d-beat darálás és apokaliptikus hangulat, ez a csapat a könnyedebb (de nem a kalipunk) oldalról közelít a műfajhoz. Korrekt hangzásba ágyazott pörgős dalok, egyszerűen, de érthetően megfogalmazva, jóféle melódiákkal vértezve, összességében meg sem próbálnak túlnyújtózni a műfaj keretein. Az Al névre hallgató énekes hölgy rekesztése ugyan elég egydimenziós, de ide kétségkívül passzol, ráadásul az előadásmódja is elég szuggesztív pár koncertfelvétel alapján, így tényleg nem tudnék rosszat mondani rájuk. Ha csak azt nem, hogy hosszú távon nem feltétlenül lesz maradandó a barátság, de ezt majd az idő eldönti. Lehet többen értetlenkednek majd, hogyan került ide ez a korong és egyébként is kit érdekel, én viszont azt mondom, nem a stílus számít, hanem a végeredmény. (7,5/10)

Track lista:
01. Binding Ropes
02. Enemy Within
03. Modern Detachment
04. Bitter
05. Paveway IV
06. My Excuse
07. Don't Wake Up
08. Build It Up
09. Revolution
10. We Are the Lost

Kiadó:
Snayle Records
Honlap:
facebook.com/InEvilHour
inevilhour.bandcamp.com


Soulrot - Nameless Hideous Manifestations

Chile jóindulattal sem nevezhető metal nagyhatalomnak - már ami a komolyan jegyzett "nagy" zenekarokat illeti, noha az underground pörög rendesen -, de úgy látszik rákapcsoltak az ottani csapatok, a Condenados év elejei doomolása után újabb honfitársuk lép ki nemzetközi porondra, bár ez a csupán négy éve alakult trió merőben más vizeken evez. Annyira, hogy simán lehetnének tiszteletbeli svédek, ugyanis a Soulrot a nyolcvanas évek legvégén, kilencvenes évek legelején regnáló skandináv death metal irányzatot tette magáévá, amúgy a legendás Nihilist demói és az egyes Entombed lemez nyomán, totálisan korhű Sunlight hangzással, pedig az anyagot teljes egészében hazájukban rögzítették és keverték, csupán a maszterizálás zajlott az USÁ-ban.

Mélyre hangolt, láncfűrész-szerű gitárok, L-G-t idéző dörmögés... le sem tagadhatnák fő hatásukat. Hogy ennyire plágiumszámba menő zenére szükség van-e, avagy sem, azt mindenki döntse el maga, viszont kétségtelen, hogy a srácok abszolút hűen nyúlnak ehhez a zenei világhoz. Így pedig nincs más hátra, mint hogy lejátszóba csattintsa a rajongó a külcsínben is pofás korongot és kényelmesen hátradőlve áldozzon a svensk dödsmetall oltárán. Szennyes és nyirkos rothadás lengi körbe a túlbonyolítástól, cicomától mentes tíz szerzeményt, áradozni felesleges, aki ismeri, úgy is tudja. Megértem azokat, akik lelkesednek ezért az anyagért, hiszen nekem is tetszik, mégis úgy vagyok vele, hogy valami innen azért hiányzik a maradandó élményhez (mondjuk egy Nicke Andersson, vagy Fred Estby). Amúgy még most sem késő olyan kevésbé ismert, valóban svéd csapatot felfedezni, mint például a sorozat egyik korai részében szereplő Interment. (7/10)

Track lista:
01. Desde el arrecife del diablo...
02. Those Who Dwell in the Abyss
03. From My Grave
04. Ectoplasmic Revelations
05. Infertile Anti-Womb
06. This Putrid Canvas
07. Majestic Rot
08. Incorporeal Autopsy
09. Blackstone
10. Transfigured Through the Void

Kiadó:
Memento Mori
Honlap:
facebook.com/soulrotchile
soulrot.bandcamp.com
rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
Trivium - The Sin and the Sentence (2017)
Az Orlando-ban, 1999-ben alakult Trivium elkészítette nyolcadik heavy-thrash-groove metál és metalcore keverék lemezét The Sin and the Sentence címmel, ami a 2015-ös

Tovább...
Motörhead - Orgasmatron (1986)
1986 izgalmas év volt. Geopolitikai szinten, mert az USA áprilisban végigbombázta Líbiát egy nyugat-berlini robbantásos merénylet miatt, majd még ugyanazon hónap végén jött a

Tovább...
Iron Maiden - The Book of Souls: Live Chapter (2017)
Az 1975-ben alakult Iron Maiden jó ideje a heavy metál legnagyobb látványosságának számít! Showműsoruk felül múlja az NWOBHM-generáció minden más

Tovább...
The Dark Element - The Dark Element (2017, Stargazer)
Ha azzal nyitnék be egy Nightwish-topic-ba, hogy szerintem az Imaginaerum a legjobb lemezük, azonnal hideget-meleget kapnék. Pedig az a

Tovább...
Klipmánia