×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Arch Enemy - Live Power (2017) 

Megjelent: 2017. augusztus 30. szerda 18:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A svédországi Halmstad-ban, 1995-ben alakult, melo-death metálos Arch Enemy legutóbb 2014-ben adott ki stúdió lemezt War Eternal címmel. Bemutatták rajta az Angela Gossow helyére az Agonist-ból frissen igazolt Alissa White-Gluz kanadai énekesnőt, illetve a távozó Christopher Amott helyére érkező Nick Cordle is... A rajongói kritikák szerint nem sikerült túl fényesen a lemez, ami Cordle távozásához vezetett... A helyére a Nevermore-ból igazolt Jeff Loomis viszont minden tekintetben jó választásnak tűnik, ami a nemrég kiadott As the Stages Burn! című élő filmből például ki is derült!

A friss felállás 2017. szeptember 08-án fogja első stúdiólemezét kiadni Will to Power címmel, ami a tizedik sorban... és aminek az előzetes marketing kampánya épp' ezerrel dübörög. Aki figyeli a twittert például, az láthatja, hogyan öntik el mindenféle félig-meddig bulvár hírrel az internetet, nemrég például azt mutatták meg, ahogy a kék hajú énekesnő és a gitáros-főnök teljes színpadi menetfelszerelésben bemennek egy áruházba, a külsejükkel alaposan meglepve az alulfizetett dolgozókat... Ezzel együtt kaptunk azért két nagyon bíztató kislemezt és klipet is, a The World Is Yours-t és a The Eagle Flies Alone-t, amiket a rajongók is jól fogadhattak... A "kinti hammer" ezt a két dalt csomagolta össze egy Németországban rögzített koncert műsorával, majd a szeptemberi számuk mellé csomagolták mindezt Live Power címmel. Erről a mellékletről szól most a cikkem...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
"Nem jó az ördögöt a falra festeni, mert megjelenik..." - kontra: "Aki dudás akar lenni - pokolra kell annak menni"...

Az új albumról átvett The World Is Yours és The Eagle Flies Alone tényleg nagyszerű Arch Enemy dalok, mondhatni slágerek, amik a korai időszak dühéből építkeznek, miközben a darálásaik között megvan bennük az a régimódi heavy metálos zenei és dallam-világ is, ami miatt sokan megszerették őket! Vagyis a durva és technikás darálások mellé folyamatosan kapjuk a két gitárostól a brit metál egyik kulcsát jelentő iker-szólókat, olykor teljesen kiemelve az amúgy extrém zene fölé!

Mindehhez a szöveg nem annyira kapcsolódik, hiszen valójában mind a két dal a függetlenségről szól, erősen ateista és egoista szemszögből, de mindez egyáltalán nem meglepő egy többségében extrém-metálos zenekartól! Jeff Loomis természetesen tökéletesen alkalmas erre a nehéz feladatra is, minden tekintetben csúcsra érhetnek vele, hiszen az európai extrém metál elitjébe már amúgy is bekerültek, most már a céljuk csak a Maiden méretű metál-monstrumok közelébe való feljutás, ami már nem is tűnik olyan lehetetlen elképzelésnek, szerintem Loomis-szal minden lehetséges!

Az As the Stages Burn! erőteljesen a látványra törekvő filmanyaga is ennek a célnak volt alárendelve, most pedig itt van az igazi bizonyítás lehetősége is... és a nagyvonalúbbnak és változatosabbnak tűnő Will to Power tényleg jónak ígérkezik! Alissa White-Gluz előadása a milliónyi koncert és vendégszereplés közben sokat fejlődött, már nem csak a szépsége arathat sikert, hanem a változatosabb gyomorgörcs-hörgései is, amikhez amúgy képes lenne tisztán is dallamokat énekelni, csak úgy tűnik, hogy valamiért nem akar... Az eddig bemutatott két dal - meg az interjúk mellé el-el sütött részletek - viszont tényleg szórakoztató vagánykodást ígérnek!

Az újságban a két új stúdiódal mögé nyolc régebbi daluk koncert verzióját csomagolták. Elkezdve a 2014-es War Eternal címadójával, majd a Stolen Life agresszív slágerével és az As The Pages Burn kapkodásaival és masszív súlyaival folytatva... Ezek voltak a legjobban sikerült produkcióik ezen a sokat kritizált lemezükön, de itt azért nagyot szólnak a jól bevált klasszikus-metálos szólóikkal együtt... Később még az egyhangúbb hörgésével szerintem kissé félrecsúszó You Will Know My Name is előkerül ugyaninnen, de ezt a problémát mű-szimfonikusok háttérbe való bedobásával próbálják ellensúlyozni, sikerrel!

Mindenesetre a 2001-es Wages of Sin-ről elővett - időnként Slayer-hatású - Ravenous nekem jobban tetszik a kaszálásaival... A 2011-es Khaos Legions-ról elővett No Gods, No Masters lett mostanra a csapat nagy slágere, nem is vallanak szégyent vele, ahogy az 2003-as Anthems of Rebellion-ról ide kerülő We Will Rise-zal sem, aminek az indusztriális betétjei manapság hiányoznak a csapat eszköztárából... Végül a záró Nemesis a 2005-ös Doomsday Machine-ról került ide, és Loomis-szal ez a bonyolultabb darab is könnyedén csusszan ki belőlük!

A Will to Power továbbra is "várós" maradt! Mert, bár "nem jó az ördögöt a falra festeni, mert megjelenik...", de "aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni"... és ők épp' nagyot készülnek belefújni abban a bizonyos dudába!Track lista:

01. The World Is Yours - 4:53
02. The Eagle Flies Alone - 5:16
03. War Eternal - 4:20
04. Stolen Life - 2:59
05. As The Pages Burn - 4:23
06. Ravenous - 4:02
07. You Will Know My Name - 4:43
08. No Gods, No Masters - 4:28
09. We Will Rise - 5:17
10. Nemesis - 4:31

Közreműködő zenészek:

Alissa White-Gluz (ex-The Agonist) - ének
Michael Amott (Spiritual Beggars) - gitár
Jeff Loomis (Conquering Dystopia, ex-Nevermore) - gitár
Sharlee D'Angelo (Spiritual Beggars, Mercyful Fate, Illwill, King Diamond, stb.) - basszusgitár
Daniel Erlandsson - dob

Lemezeik:

1996 - Black Earth
1998 - Stigmata
1999 - Burning Bridges
2001 - Wages of Sin
2003 - Anthems of Rebellion (-2-)
2005 - Doomsday Machine (-2-)
2007 - Rise of the Tyrant (-2- info)
2011 - Khaos Legions
2014 - War Eternal
2017 - Will to Power

2000 - Burning Japan Live 1999 - Live album
2002 - Burning Angel - EP
2004 - Dead Eyes See No Future - EP
2006 - Live Apocalypse - DVD
2007 - Revolution Begins - EP
2008 - Tyrants of the Rising Sun: Live in Japan - Live album, DVD
2009 - Manifesto of Arch Enemy - válogatás
2009 - The Root of All Evil - válogatás
2011 - Dawn of Khaos - válogatás
2012 - Astro Khaos 2012 - Official Live Bootleg - Live album
2014 - Iron Destiny - Breaking the Law - Split
2015 - Stolen Life - EP
2015 - Original Album Collection - Boxed set
2016 - War Eternal Tour: Tokyo Sacrifice - Video
2017 - As the Stages Burn! - Live album, DVD

Kiadó:
Metal Hammer, Century Media
Honlap:
archenemy.net
facebook.com/archenemyofficial
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Arch Enemy - Will to Power (2017)

2017-09-09 00:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cavalera Conspiracy - Psychosis (2017)
A 2007-ben induló Cavalera Conspiracy elkészítette a 2014-es Pandemonium folytatását Psychosis címmel, ami a negyedik teljes anyaguk. A Sepultura

Tovább...
Cannibal Corpse - Red Before Black (2017)
Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Beth Hart & Joe Bonamassa - Black Coffee (2018)
Beth Hart énekesnő és - a nemrég a Black Country Communion-ba is visszatérő - Joe Bonamassa gitáros harmadik közös stúdió lemezét adja most ki

Tovább...
Koncertek 2018. február 23. és 2018. március 11. között: