×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Yes - Time And A Word (1970) 

Megjelent: 2017. szeptember 10. vasárnap 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

Ezen a héten a '68-ban, Londonban alakult Yes Time And A Word című második sorlemezével foglalkozom részletesebben, amivel átléptek a szimfonikus rock világába is, miközben megtartották a '69-es bemutatkozó Yes album progresszívabb és pszichedelikusabb beat világát is!

Az első lemez ötletes volt, a hozzá kapcsolódó turné is megkapta a kellő figyelmet, így fejest ugorhattak a komolyabb költségvetésű második albuma! Anderson és Squire egyénisége áthatotta az első és a második produkciót is, a korabeli könnyűzenébe új színt vittek. Lendületes, fiatalos útkeresés volt a nyitány, ez a Time And A Word pedig tovább tudta emelni a téteket azzal a szimfonikus rockzenei betétekkel, amibe sokan szerettek bele, miközben belső vitákhoz és szakadáshoz is vezetett... Még a turné előtt kilépett Peter Banks gitáros, akinek a helyére gyorsan megtalálták a Tomorrow-ban Steve Howe-t... De ne fussunk ennyire előre, hiszen a Time And A Word könnyed fúziója ma is egyedülálló.. és így figyelemre méltó!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
1970 februárjában újra a Royal Albert Hallban léptek fel, ezúttal a szimfonikus fúzióval foglalkozó Nice oldalán, majd az év júniusában meg is jelent a friss lemezük Time and a Word címmel, amin a 30 tagú Royal College of Music students szimfonikus zenekara is szerepelt. Az albumon a sikeres címadó ballada - amit Jon Anderson és David Foster írt - mellett megtalálható a Richie Havens-féle No Opportunity Necessary, No Experience Needed különleges feldolgozása, aminek a bősz Hammond orgonája és a kamarazenekar spirálba forduló lendülete klasszikussá vált, miközben maga a dal egyértelműen az akkoriban divatos beat-slágerként is működhetett! Szellemes az egész, ha akadnak is közben botlások, kirobbanó lett a nyitány...

Szintén nagyszerűen sikerült a lemez másik feldolgozása, a Stephen Stills-féle Everydays, amit eredetileg a Buffalo Springfield vett fel a The Big Country című film swinges betétdalaként. Ez egy tényleg filmszerű, árnyas balladából vad jammelésbe forduló dal, amiben nem csak a zenekar hangszereseinek a képességei derülhettek ki, hanem Jon Anderson is megtalálhatta magában a költőiséget, amivel később sztárrá vált.

A Time and a Word eredeti borítója nagyon érdekesen nézett ki, ebben a korszakban nem voltak hasonlók... Később nem volt példa hasonlóra, főleg nem a Fragile-től, amin rátaláltak Roger Dean zseniális grafikáira... A komolyzenei fúzió nagy kihívás volt a fiatal zenészeknek, ráadásul ez a fajta fúziós erőlködés megosztotta később a hallgatók véleményét is. Persze a Time and a Word útkeresése és kísérletezése így is figyelemre méltó alkotás lett!

A rockzenekari részek a jazzesebb elszállások és - a korszakra jellemző - pszichedelikus beat megoldások között kavarognak, de akadnak itt slágeresebb dalok is, mint például a monumentális Then, vagy a színpadiasabb Sweet Dreams, aminek a nehézkesebb világát a Genesis dolgozta ki akkoriban, szintén klasszikussá téve ezt a zenei sémahalmazt! A misztikus-spirituális The Prophet, vagy a barokkos Clear Days balladája is üde színfolt Jon Anderson költői előadásában... De az űrutazó Astral Traveller pszichedelikus vadsága mellett sem lehetett csak úgy elmenni...

Volt itt minden, száguldás és progresszió, tűnődés, swing, hard rock, jazz, lassú és lágy örömdal, spirituális és pszichedelikus misztika, no és űr-rock is akadt mutatóba... A lemez legismertebb dala végül a címadó lett, aminek a költői balladája egyfajta ars poeticaként is felfogható, így a koncerteken időnként sokkal később is elő-elővették. Mindez az útkereső "vegyesség" mintha Peter Banks felfogóképességét meghaladta volna... Még a lemez megjelenése előtt kilépett, akinek a helyére Steve Howe érkezett... és vele '71-től - The Yes Album-tól, de még inkább az azt ugyanabban az évben követő Fragile-től - új korszak tudtak kezdeni... Előbbiről írok legközelebb!

A Time and a Word lett az első Yes lemez, amivel megjárták az UK Albums Chart-ot, igaz csak a 45. helyen. Akkoriban ez a zene az amerikai piacon még nem volt sikeres, így ott nem értek el vele sikert... A maga korában sokat és sokan kritizálták az album könnyed és felhőtlen hangulatát, de ez a mindent átható légiesség mai füllel inkább előnynek tűnik, mint hátránynak... 2003-ban újrakeverve, sok addig kiadatlan bónusszal adták ki újra az albumot, de nekem az eredeti műsor is teljesen kereknek és egésznek tűnik mai füllel is! Akit nem zavar a régimódi hangszerelés pora a progresszív rockzenén, annak mindenképpen érdemes meghallgatni ezt a kreatív ötletelést és szárnybontogatást, amiből végül a műfaj egyik legfontosabb pillangója is kirepült!Track lista:

1. No Opportunity Necessary, No Experience Needed (Richie Havens) - 4:48
2. Then (Jon Anderson) - 5:44
3. Everydays (Stephen Stills - Buffalo Springfield cover) - 6:08
4. Sweet Dreams (Anderson, David Foster) - 3:51
5. The Prophet (Anderson, Chris Squire) - 6:34
6. Clear Days (Anderson) - 2:06
7. Astral Traveller (Anderson) - 5:53
8. Time and a Word (Anderson, Foster) - 4:31

Közreműködő zenészek:

Jon Anderson (Anderson / Stolt) - ének, ütős hangszerek
Peter Banks (1968-1970, RIP 1947-2013) - gitár, vokál
Chris Squire (Squackett) - basszusgitár, vokál
Tony Kaye (Circa, Yoso) - orgona, zongora
Bill Bruford - dob, vibrafon

közreműködik:
David Foster - vokál: Sweet Dreams, akusztikus gitár: Time and a Word
Tony Cox - nagyzenekari hangszerelés, vezényelt
Royal College of Music students - fúvós és vonós hangszerek

producer: Tony Colton

Lemezeik:

1969 - Yes
1970 - Time and a Word
1971 - The Yes Album
1971 - Fragile
1972 - Close to the Edge
1973 - Tales from Topographic Oceans
1974 - Relayer
1977 - Going for the One
1978 - Tormato
1980 - Drama
1983 - 90125
1987 - Big Generator
1991 - Union
1994 - Talk
1997 - Open Your Eyes
1999 - The Ladder
2001 - Magnification
2011 - Fly from Here (-2-)
2014 - Heaven & Earth (-2-)

Élő:
1973 - Yessongs
1980 - Yesshow
1985 - 9012 Live: The Solos
1996 - Keys to Ascension
1997 - Something's Coming: The BBC Recordings 1969–1970
1997 - Keys to Ascension 2
2000 - House of Yes: Live from House of Blues
2005 - The Word Is Live
2007 - Live at Montreux 2003
2009 - Symphonic Live
2011 - Union Live
2011 - In the Present – Live from Lyon
2014 - Like It Is: Yes at the Bristol Hippodrome 2CD
2015 - Progeny: Seven Shows from Seventy-Two (1972)
2015 - Progeny: Highlights from Seventy-Two
2015 - Like It Is: Yes at the Mesa Arts Center

Anderson Bruford Wakeman Howe:
1989 - Anderson Bruford Wakeman Howe
1993 - An Evening of Yes Music Plus
2012 - Live at the NEC

Kiadó:
Atlantic Records
Honlap:
yesworld.com
facebook.com/yestheband
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Yes - Relayer (1974)

2017-10-22 12:05:00

kép

Yes - Close to the Edge (1972)

2017-09-30 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Cavalera Conspiracy - Psychosis (2017)
A 2007-ben induló Cavalera Conspiracy elkészítette a 2014-es Pandemonium folytatását Psychosis címmel, ami a negyedik teljes anyaguk. A Sepultura

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Beth Hart & Joe Bonamassa - Black Coffee (2018)
Beth Hart énekesnő és - a nemrég a Black Country Communion-ba is visszatérő - Joe Bonamassa gitáros harmadik közös stúdió lemezét adja most ki

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Koncertek 2018. február 25. és 2018. március 13. között: