×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Három az egyben - Arcadea, Dead Head, Rotten Breath (2017) 

Megjelent: 2017. szeptember 22. péntek 18:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Megleptés a köbön. Pozitív is, meg negatív is. A Mastodon dobos Brann Dailor nem mastodonos cimboráival együtt ugyanis olyan produkcióval rukkolt elő, ami egészen biztosan sokat hallgatott lesz még nálam - jobban, mint fő elfoglaltságának munkái -, a visszatérő Dead Head pedig sikerrel múlta alul önmagát. Ráadásként egy old school svéd death metal anyag is becsúszott, de hát ezekből minden hónapra jut vagy fél tucat, hála az elkötelezett underground harcosoknak...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Arcadea - Arcadea (2017)

Na, ez aztán figyelemfelkeltő kép! Mindig mondom, hogy egy lemezzel kapcsolatban az első komolyabb ingert a borító adja, és már ez a furcsa színkavalkád elég (talán még sok is) ahhoz, hogy az ember vagy belehallgasson, vagy eleve ignorálja a korongot, ami némi meglepetésre a Mastodon dobos Brann Dailor "gyerekének" bemutatkozása. Ha viszont valaki Mastodon módjára tekergő zaklatott súlyosságot vár ettől az anyagtól, az bizony rossz útra tévedt, itt ugyanis elektronikával vastagon tűzdelt pszichedelikus víziók elevenednek meg az ember szeme előtt, ami talán joggal tarthat érdeklődésre számot a Perturbator iránt rajongók részéről is.

Bevallom, elsőre én is csak kíváncsiságból adtam neki esélyt - a borító láttán -, vajon mi ez az őrület? Brann személyéről csak később szereztem tudomást, ráadásul a szokatlannak tűnő magas tónusú éneket is ő hozza többnyire, de igazából vajmi keveset számít, mert bár a dobképletek itt sem kevésbé komplexek, igazából a mindent uraló szintetizátor és egyéb gépi kütyük adják a savát-borsát ennek a negyven perces korongnak. Izgalmas, érdekes, ahogy a fémesebb riffekkel egybe olvasztja ezeket a trió (helyenként a Ministry árnya is felsejlik), ami dalonként hallgatva és egyben is kiválóan működőképes. Mit mondhatnék, ez nálam nagyon betalált, több hét elteltével is napi rendszerességgel hallgatom. Ugyan nem az a tipikus fémorgia, ettől függetlenül minőségi munka, ha egy pici lebegésre vágysz. (9/10)

Track lista:
01. Army Of Electrons
02. Gas Giant
03. Rings Of Saturn
04. Neptune Moons
05. Infinite End
06. Electromagnetic
07. Motion Of Planets
08. The Pull Of Invisible Strings
09. Through The Eye Of Pisces
10. Worlds Can Go On
11. Magnificent Façade

Kiadó:
Relapse
Honlap:
arcadearocks.com
facebook.com/arcadearocks
arcadea.bandcamp.comDead Head - Swine Plague (2017)

A holland thrash kvartett régi motoros az európai színtéren, hiszen még 1989-ben alakultak. Mivel relatíve későn érkeztek és a debütáló lemez megjelenése is 1991-ig váratott magára (amikor már bőven a death hordáktól volt hangos minden), így sem a világot, sem a műfajt nem sikerült megváltaniuk, viszont egészen korrekt anyagokat tettek le az asztalra, a Kill Division 2008-as újrakiadásáról mi is írtunk. Azóta megjelent egy újabb lemezük is, de az utóbbi nyolc évben néma csönd vette körül őket. Akár ennek köszönhető, akár nem, most újra csatasorba állt a teljes alapító gárda, aminek eredménye ez a rettentően béna borítóba csomagolt korong, tucatnyi új dallal.

Mint ha el sem telt volna ennyi idő, ugyanaz a korábban megismert durva és nem túl bonyolultra vett thrash metal, intenzív, pörgős előadással társítva. A többnyire tremolókar-ráncigálós szólókkal díszített mániákus riffek és Tom van Dijk énekes-bőgős Millé-t idéző éneke okán leginkább a német színtér csapataival mutatnak közelebbi rokonságot, ugyanakkor helyenként death-es, másutt meg crossover hatások is felsejlenek, de simán megfér ez együtt. Mint ilyen, progresszív megközelítésről nem beszélhetünk, viszont düh levezetésére kétségkívül alkalmas, ami leginkább a stílust nagykanállal fogyasztóknak lesz ínyére. Old school zene, old school arcoknak, ha ilyennek érzed magad, Neked szól, ha nem, kerüld el. Elmegy kategóriás anyag, néhány jobban sikerült dallal, de amúgy semmi kiemelkedő momentum. (5/10)

Track lista:
01. Helhuizen
02. Dühr
03. Palfium
04. Fortress of Greed
05. The Awakening
06. 13 Close
07. The Day of the Devil
08. Spanish Horse
09. The Reformation
10. The Gates Beyond
11. Eternity Destroyed
12. The Battle of Europe

Kiadó:
Hammerheart Records
Honlap:
deadhead.nl
facebook.com/DeadheadthrashRotten Breath - Psalms of Eradication (2017)

Ismét egy ígéretes svéd formáció a kimeríthetetlen e-világból, ugyanis a tavaly alakult csapat saját kiadású debütlemezét a cybertérből vadásztam össze. Azt ugyan nem értem, hogy ehhez a néhai Carnage, Dismember, vagy korai Entombed hagyatékából testet öltő halálfémhez minek van szükség hat tagra, de ha két dobos kell, akkor két dobos kell. Persze szó sincs afféle slipknotos multiperkás zajolásról, gyanítom, hogy a két ütős felváltva nyomta fel a nyolc, saját meghatározásuk szerint rot'n'roll nótát. Vagy egyikük a lemezen dobol, a másik meg élőben. De igazából felesleges ezt a kérdést boncolgatni, a srácok kezében benne van őseik hagyatéka, éppen csak a ketchupos műtermi fotót nem csatolták (lásd első Dismember lemez csoportképe).

Ezt leszámítva szinte ugyanaz a csikorgó Sunlight hangzás köszön vissza, izomból csépelve, mégis egész kellemes, pláne, hogy a hangszerkezelés több helyütt is túlmutat a standard reszelésen. Például Jonas Andersson hajlamos elengedni az ujjait a bőgőn, így pl. a Possessed-ben is egész érdekes futamokat hoz, ahogy egész ízes gitárszólók is felbukkannak a vérhányás közepette, ugyanakkor fekete pontot kell kiosztani valamelyik vagy mindkét dobosnak, mert a dobtémák alig mutatnak túl az ötlettelen alapozáson. Ezek fényében talán nem meglepő, hogy a záró Entombed feldolgozás, bár némileg lassabb és jóval zordabban csikorog az eredetinél, mégis elhalványítja a saját szerzemények érdemeit. Régisulis death metal fanoknak messzemenőkig ajánlott korong. De csak nekik. (7/10)

Track lista:
01. Possessed
02. Wolves
03. They
04. Rotten Breath
05. Bringer of Light
06. Parasite
07. The Hunt
08. Wolverine Blues (Entombed cover)

Honlap:
facebook.com/Rotten-Breath-907992722596772
rottenbreath.bandcamp.com
rovat lapozó


Még, még, még...
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Septicflesh - Codex Omega (2017)
Az eredetileg 1990-ben alakult csapat a görög black metal színtér egyik legrégebb óta aktív, egyben legsajátosabb zenekara. Noha az új évezred elején egy rövid időre

Tovább...
Trivium - The Sin and the Sentence (2017)
Az Orlando-ban, 1999-ben alakult Trivium elkészítette nyolcadik heavy-thrash-groove metál és metalcore keverék lemezét The Sin and the Sentence címmel, ami a 2015-ös

Tovább...
Motörhead - Orgasmatron (1986)
1986 izgalmas év volt. Geopolitikai szinten, mert az USA áprilisban végigbombázta Líbiát egy nyugat-berlini robbantásos merénylet miatt, majd még ugyanazon hónap végén jött a

Tovább...
Iron Maiden - The Book of Souls: Live Chapter (2017)
Az 1975-ben alakult Iron Maiden jó ideje a heavy metál legnagyobb látványosságának számít! Showműsoruk felül múlja az NWOBHM-generáció minden más

Tovább...
The Dark Element - The Dark Element (2017, Stargazer)
Ha azzal nyitnék be egy Nightwish-topic-ba, hogy szerintem az Imaginaerum a legjobb lemezük, azonnal hideget-meleget kapnék. Pedig az a

Tovább...
Klipmánia