×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Motörhead - Bomber (1979) 

Megjelent: 2017. szeptember 23. szombat 12:05
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A londoni Motörhead 1977. augusztus 21-én adta ki a Motörhead című első lemezét, amin még csak részlegesen mutatta be azt a mocsokban és adrenalinban fürdő hard rock, heavy metál és rock and roll keverék zenéjét, ami az együttes védjegye lett Lemmy 2015-ös haláláig... és így a zenekar megszűnéséig. A csapatot Lemmy '75-ben alapította, miután a space rocker Hawkwind-ból kitették, de a kezdeti viszontagságok nem fejeződtek be akkor sem, amikor megjelent végre saját csapatának a bemutatkozása!

A lemez nem lett sikeres, és újra a feloszlás szélére sodródtak. Lemmy-ék - Jimmy Miller producer segítségével - '79 márciusára rakták össze az Overkill című második korongjukat, a műfaj egyik legnagyobb klasszikusát, a későbbi thrash metál egyik kulcsát! A kitartás és a tehetség meghozta a gyümölcsét, a csapat lendületbe jött! '79. október 27-én már ki is hozták - a szintén klasszikussá váló - Bomber-t, amire már mindenki kíváncsi volt, 12. helyre futottak vele a brit eladási listán! Ezzel a harmadik anyaggal berepült a csapat - és persze Lemmy is - a világhírnév közelébe!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
A Bomber album volt a Motörhead harmadik sorlemeze. A '79 elején kiadott Overkill-hez hasonlóan, ez is klasszikusa a csapatnak. Ezen is a Rolling Stones lemezeken edződött Jimmy Millerrel dolgoztak, miközben a producer heroin-függőségéből adódóan, a kiszámíthatatlan viselkedése sokszor megakasztotta a munkát. A felvételeket meg is szakították azzal, hogy elmentek és játszottak az angliai Reading fesztiválon. Ezek után nyilván nem véletlen, hogy az albumot épp' a heroin ellenes Dead Men Tell No Tales - vagyis A hullák nem mesélnek - nyitja.

Az Overkill-re kialakult az a heavys és mocskos rock and roll formavilág, amit itt újra megtöltöttek tartalommal... Ez az egész album lendületből és ösztönből jött, gyakorlatilag elsöpört minden kétkedést! A nyitó Dead Men Tell No Tales-től a záró Bomber-ig egy spontán és összefüggő jammelésnek tűnik az egész album, mintha közben nem tudtak volna leállni, csak időnként lassítani...

A Dead Men Tell No Tales olyan, mint egy megállíthatatlan vonat, de a nehézkesebb és blues-osabb Lawman, vagy a vontatottan füstölgő Sweet Revenge is olyan egyedi és hiteles alapokon nyugszik, ami - főleg Amerikában - milliók szemét nyitotta fel: a hajbandázás helyett, így is lehet!

Nekem erről a lemezről a Sharpshooter a nagy kedvencem, a vagány dülöngélésével és a füstös rock and rolljával mindent visz nálam, de persze a Poison közkedveltebb... Ebben az önéletrajzi ihletésű menetelésben arról énekel Lemmy, hogy milyen mérgező érzés volt a családja számára, amikor a tábori lelkész apja elhagyta őket. A dühösebb Stone Dead Forever-ben megkapjuk azt a torzított basszus alapot és energikus ritmust, ami máig a főhős nevéhez tapadt, de a show-bizniszről üvöltöző All the Aces is remekül sikerült, mintegy előre vetítették vele a '80-as Ace of Spades csúcsra mászását!

A lötyögős blues alapra nehézkesen lépegető Step Down attól különleges, hogy Eddie Clarke küzd meg vele a nem túl izgalmas énekhangjával, de dinamikai bomba Talking Head sem sikerült sokkal jobban, pedig a lendületét elkapták. Nos... és igen, a záró Bomber végül mindent letapos és elsöpör, kár is volt a későbbi újrakiadásokon mindenféle dolgot mögé pakolni... A lemez ezzel az egyetlen szuszta fogyasztható dühkitöréssel kell, hogy véget érjen, nem mással!

A Bomber szövegének alapja Len Deighton azonos című regénye, ami egy balsikerű légitámadás történetét meséli el Lemmy kedvenc történelmi korszakában, a második világháborúban. A lemezbemutató turnén egy Heinkel He 111 típusú bombázó 13 méter széles mását fel is építették, hogy a zenészek feje fölött mozogjon...

A Bomber album több, mint 250 ezer példányban kelt el csak Angliában, ezzel a megjelenésekor is ezüstlemez lett. A sikerlistán a 12. helyig jutottak vele, a kislemezre kimásolt címadó dal pedig a 34. lett hazájuk eladási listáján. '96-ban a Castle Communications adta ki elsőként újra a Bomber-t, a 37 perces lemez végére pakolva az Over the Top című kislemez B-oldal-as dalt, illetve a '80-as The Golden Years mini-albumon megjelent négy élő felvételt. 2005-ben kétlemezes deluxe verzió jelent meg a Sanctuary-nál. Az első korongon az eredeti album digitálisan feljavított hangzású változata volt, a bónusz CD-n az Over the Top mellett néhány alternatív verziói szerepelt, illetve a Golden Years négy dala mellett egy ráadás is helyet kapott...

'79 nagy éve volt a Motörhead-nek, az Overkill és Bomber is népszerű lett, decemberben pedig kiadták a '75-ben - elsőként - rögzített, de addig még kiadatlan On Parole-t is, mintegy év végi levezetőként... Ezzel együtt, az igazi nagy áttörést a '80-ban, negyedikként megjelent Ace of Spades hozta meg nekik... Ráadásul '81 júniusában kijöttek az első koncertalbummal is, amin igazán az elemükben voltak. A No Sleep 'til Hammersmith nem véletlenül repítette őket az eladási listák csúcsára Angliában! Mindennek köszönhetően, a zenekart azóta is a tágabb értelemben vett rock and roll életérzés legvadabb, legnyersebb, leghangosabb, de ezzel együtt is alapvető képviselőjeként tartják számon! '79-től a Motörhead megkerülhetetlenné vált!


Track lista:

01. Dead Men Tell No Tales - 3:07
02. Lawman - 3:56
03. Sweet Revenge - 4:10
04. Sharpshooter - 3:19
05. Poison - 2:54
06. Stone Dead Forever - 4:54
07. All the Aces - 3:24
08. Step Down - 3:41
09. Talking Head - 3:40
10. Bomber - 3:43

Közreműködő zenészek:

Ian Fraser "Lemmy" Kilmister (1945-2015) - ének, basszusgitár
"Fast" Eddie Clarke (1976-1982, Fastway) - gitár, vokál
Phil "Philthy Animal" Taylor (1975-1984, 1987-1992, RIP 1954-2015) - dob

Producer: Jimmy Miller (Traffic, Rolling Stones)

Lemezeik:

1977 - Motörhead
1979 - Overkill
1979 - Bomber
1980 - Ace of Spades
1982 - Iron Fist
1983 - Another Perfect Day
1986 - Orgasmatron
1987 - Rock 'n' Roll
1991 - 1916
1992 - March ör Die
1993 - Bastards
1995 - Sacrifice
1996 - Overnight Sensation
1998 - Snake Bite Love
2000 - We Are Motörhead
2002 - Hammered
2004 - Inferno (-2-)
2006 - Kiss of Death
2008 - Motörizer
2010 - The Wörld is Yours
2013 - Aftershock (-2-)
2015 - Bad Magic

1979 - On Parole (amerikai bemutatkozó album)
1981 - No Sleep 'til Hammersmith (live)
1984 - No Remorse (válogatás)
1988 - No Sleep at All (live)
1999 - Everything Louder Than Everyone Else (live)
2000 - The Best Of
2003 - Live at Brixton Academy (live)
2005 - BBC Live & In-Session (live)
2007 - Better Motörhead than Dead: Live at Hammersmith (live)
2011 - Lemmy - The Movie - DVD
2011 - The Wörld Is Ours Vol. 1 - Everywhere Further Than Everyplace Else - DVD, Live album
2012 - Complete Early Years - Boxed set
2012 - The Wörld Is Ours Vol. 2: Anyplace Crazy as Anywhere Else - DVD, Live album
2017 - Under Cöver - feldolgozás

Kiadó:
Bronze, Castle Communications, Sanctuary
Honlap:
imotorhead.com
facebook.com/OfficialMotorhead
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Motörhead - Bastards (1993)

2018-03-10 12:05:00

kép

Motörhead - March ör Die (1992)

2018-01-09 00:05:00

kép

Motörhead - 1916 (1991)

2017-11-27 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Fabio Lione - Alessandro Conti - Lione-Conti (2018)
A Rhapsody nagy össze-vissza borulása nem csak egy várva-várt turnéban testesül meg - ami szerencsénkre 2018. március 08-án hozzánk is eljön -, de most

Tovább...
Stula Rock - Őserő (2018, Dionysosrising)
Modernebb és kommerszebb. Hogy jobb-e? Nekem tetszik, de azt is el tudom képzelni, hogy a keményvonalas stílus-rajongóknak egy-egy pillanat már túl popos - már ha ez

Tovább...
Nagy Feró és a Beatrice - Az első 40 év - Live! (2018)
Na b@szki, ez az atombomba, nem a választási kampány: Ricse a nagyítóm alatt, hórukk! Nekem is furcsa a sok hörgő-morgó durvulat közepette, hiszen már

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Koncertek 2018. április 20. és 2018. május 06. között: