×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Djabe & Steve Hackett - Life Is A Journey - The Sardinia Tapes (2017) 

Megjelent: 2017. október 02. hétfő 12:05
Szerző: Joze
    Lemezismertetők 

Sokéves hagyományt tört meg tavaly Steve Hackett és a Djabe legénysége Szardínián. A Genesis legendás gitárosa és az egyik -, talán legizgalmasabb hazai fúziós - world-jazz-prog-rock - zenekar kapcsolata 2003-ig nyúlik vissza, amikor is Hackett vendégként játszott a Djabe Táncolnak a kazlak - Sheafs are dancing című koncept-albumán. A lemez világszerte hatalmas sikert aratott, a közös munka kapcsán maga Steve is úgy nyilatkozott, hogy "a legjobb zenekar, akikkel valaha játszottam"...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Nem csoda, hogy folytatódott az együttműködés, melynek eredményeként kialakult az a szokás, hogy Steve és a Djabe tagjai nagyjából egy éves ritmusban újra és újra együtt turnéznak pár napot, évente nagyjából egy hetet közös alkotással és koncertezéssel töltenek. Ezek eredménye - a további vendégszereplések - 15th Anniversary Concert 2DVD, Genesis Revisited II 2CD, Down And Up 2LP, CD, DVD, Forward 2LP, CD, DVD, 20 Dimensions 2LP, CD, 2DVD - mellett, számos sikeres koncertkiadvány - Sipi Emlékkoncert - Sipi Benefit Concert 2CD, 2DVD, In The Footsteps Of Attila And Genghis 2CD, Summer Storms And Rocking Rivers 2LP, CD+DVD, Down And Up - Live In Budapest DVD, Live In Blue LP, 2CD, BD, DVD - lett, melyek mind zeneileg, mind hangminőségükben, mind kivitelükben világszínvonalúak, bármelyik nemzetközi produkcióval felveszik a versenyt.

2016-ban azonban gondoltak egy nagyot, és csavartak egyet a dolgon. Így a szokásos közös turnézás, európai és ázsiai koncerthelyszínek helyett, júniusban elvonultak Szardínia szigetére, ahol a több, mint ezer éves Nostra Signora di Tergu templom szomszédságában alkalmi hangstúdiót rendeztek be. Majd elkezdődött a több napon át tartó stúdiózás, mely során csúcsminőségben, analóg technikával, 24 sávos szalagra rögzítettek mindent. A táj szépsége és Szardínia kultúrája ihlette, helyben született témákat bátor kísérletezéssel, szabad improvizációkkal egészítették ki.

Steve Hackett és a Djabe első közös stúdióalbuma ráadásul nemcsak, hogy rendhagyó módon és rendhagyó helyszínen született, de különleges felállásban is, hiszen az együttes három tagja, Égerházi Attila - gitár, gitárszintetizátor, ütőhangszerek -, Barabás Tamás - basszusgitár, gitár, programok, ütőhangszerek, ének - és Koós-Hutás Áron - trombita - mellett, nem csak Steve Hackett - gitár - vett részt a különleges projektben, hanem a szintén világhírű Gulli Briem - dobok, ütőhangszerek -, a Mezzoforte dobosa is.

Aki többször járt a Mediterráneumban, valószínűleg megtapasztalta már, hogy milyen hangulatokat tud kelteni a tenger, a végtelen égbolt, a sziklás tájak, a színes élővilág és az ókortól fogva egymásra épült, bámulatos kultúremlékek együttes hatása. Mely más a megérkezéskor és az ismételt rácsodálkozáskor. Szintén más a konkrét helyszín felfedezésekor, a nyüzsgéskor, mikor magával ragadja az embert a közeg. És egészen más néhány nap elteltével, mikor mindez már lecsendesedett, leülepedett; és lélek lassan, de biztosan átveszi azt a fajta megmagyarázhatatlan belső nyugalmat, mely a teremtésmű földközi tengeri remekéből árad. Pontosan ezeket adja vissza a tizenegy tételből álló, The Sardinia Tapes alcímű album.

A nyitó Life Is A Journey még az utazás hangulatával, a muzsikusokra jellemző utazó életmód szépségével örvendezteti meg a hallgatót. Ez az egyetlen felvétel, melyen ének, Barabás Tamás hangja hallható. Az ezt követő kilenc szerzemény instrumentális progresszív rock, sok-sok fúziós jazz, funk és persze világzenei elemmel. Ezek néha pörgősebbek, néha meditatívabbak, hol felráznak, hol andalítanak, hol vibrálóan váltakoznak, hol monotonabbak. Pont amilyen változatos az élet és a hangulat Észak Szardínián, a vadregényes, hegyvidéki Nulvi, vagy a tengerparti Castelsardo utcáin, a paradicsomi tájtól igézetten, vagy Limoncellótól jókedvre derülten. Az egyes tételeket konkrét helyszínek, személyek, élmények ihlettek. Ezek közül is kiemelkedik, mint két végpont, a Djabe kiforrott, egyedi stílusában íródott, sajátos hangulatú esti merengős Castelsardo At Night, illetve a jazz-es, latinos, vidám, életigenlő What Is The News Antonio?

Személyes kedvencem az Djabe kezdeti éveit idéző I Will Always Remember, mely egyszerre keresetlen és lényegbe markoló hangulatzene, és egyszerre mesterien felépített kompozíció, a nagybetűs zene. Az albumot záró After Limoncello pedig maga a tökély. Akkor is kiérezhető volna, hogy utoljára született, ha a zenén kívül semmi több információ nem létezne az albumról. Annyira telitalálatként adja vissza, a már pár nap alatt belakott, megszokott helytől való búcsúzást, a hazatérés előtti "ide még biztosan visszatérek" belső fogadkozását, hogy még becsukott szem kell hozzá, a nélkül is a tengernél érezhetjük magunkat a Hi-Fi torony mellett.

Újra és újra rá kell döbbenni, hogy mennyire fontos a spontaneitás, az ihletettség, az időben elkapott inspiráció a valódi művészek életében. Csak és kizárólag nem elégséges a bebiflázott zeneelmélet, a gépies, lyukkártyaszerűen feldolgozott kotta, az automatizmusként rutinból hozott rájátszás a reflexszerűen felismert harmóniamenetekre. Mondanivaló is kell, innováció is kell, egyedi látásmód is kell, de leginkább valódi inspiráció szükségeltetik a remekművek születéséhez. Amit ez esetben az ezeréves kultúra, a szardíniai tájak lenyűgöző szépsége, illetve a világ őrületétől való párnapos jótékony elvonultság volt képes megtermékenyítő erővel hozzáadni a tanult és tehetséges, de leginkább érzékeny művészemberek gondolataihoz, belső rezdüléseihez.

Ennek megfelelően, Steve Hackett közreműködése sem korlátozódik egy-egy, azonos hangszínen előadott tipikus, hackettes szólóra, hanem játszik mindent, amit az adott kompozíció, vagy rögtönzés hangulata megkívánt. Kísér, bontogat, hangokkal játszik, apró torzításokkal járul hozzá a közös alkotás öröméhez. Megkockáztatom, hogy ilyen széles spektrumon, ilyen változatosan, ilyen színesen még nem hallhattuk őt gitáron megnyilvánulni egy albumon belül.

Gulli Briem sem első alkalommal dolgozik együtt a fiúkkal. A Live In Blue koncertfilm után, most stúdiófelvételen is élvezhetjük csodálatos hang drum játékát a Castelsardo At Night című dalban. Szintén kiemelkedő az Around My Mind, vagy a Buzzy Island jó értelemben vett zenei őrülete alatt hallható jelenléte, hol kiemelő, hol ellenpontozó ritmizálása. Az ilyen többféle stílusból összegyúrt, öszvér, - szinte már stílusokon felül álló - egyedi zenéknél érződik igazán zsenialitása. Az, hogy nem csak, hogy bármilyen zenét képes kísérni, de egyenesen meghatározó alakja a rendhagyó hangulati, zenei váltásoknak. A Wake Up pedig ugyanúgy jutalomjáték számára, miként a szólistáknak is.

Elmondható, hogy a Life Is A Journey albumon szereplő mindhárom Djabe tag is maximálisan hozza azt, amiért szeretjük az együttest újra és újra meghallgatni. Égerházi Attila elvontabb, merengősebb, lebegősebb zenei lelkülete is teret nyer az olyan szerzeményekben, mint a Golden Sand, a Beames Over The Nulvi Mountains, vagy a már említett I Will Always Remember. A rá jellemző gitártémákon túl, perkásként a másik alapító, néhai Sipi örökségét is tovább viszi. Például a Castelsardo At Night az Attila által útjára indított klang drum témára épül.

Barabás Tamás is otthonosan mozoghatott, a projekt során a basszusgitár mindenfajta felhasználása bőven volt lehetősége, kísérő szerepben és szólóhangszerként is brillírozik vele. Úgy tűnik az olyan, jazzben és funkban gyökerező kompozíciókban érzi leginkább elemében magát, mint a Buzzy Island, vagy a Wake Up, Jaco Pastorius után szabadon. Ezen kívül őt is sokat hallhatjuk gitáron, például az egyszerre elvont, játékos és vidám Building A Nuraghe tételben.

Koós-Hutás Áron végig magas színvonalú szólómunkát nyújt. Játéka abszolút klisémentes, a helyszín szellemiségéhez alkalmazkodó, telis-tele van mély érzelmi töltettel. A különböző tempójú és hangulatú dalokban a zenei megnyilvánulás széles skáláján mozog, legfőképpen soul, jazz és a balkáni folk stílusok tükröződnek a Földközi-tenger vízén. Míg az egyik dalban játéka minimalista, olykor pszichedelikus, addig a másik, pörgősebb szerzeményben már energikus, bebop és modern jazz trombitálás hallható.

Szólistaként összeköti és szintetizálja a sokféle hatásból építkező, különböző beállítottságú zenészek témáit, improvizációit. Még az olyan kísérletezősebb trackeket is képes - már az első pár hanggal is - legömbölyíteni, mint az előbb említett Building A Nuraghe; ahogy a Golden Sand közepe táján kibontakozó szenvedélyes emelkedettséget is képes további színekkel gazdagítani; de az Around My Mind, vagy a Wake Up is vele, miatta nyeri el végső formáját. Az első és utolsó dalban nyújtott teljesítményük, pedig együttesen is példaértékű, sok év múlva is büszkék lehetnek rá a srácok.

Azon kevesek közé tartozom, akinek volt szerencséje belehallgatni a kicsivel több, mint négyórányi nyersanyagba, hasznos felvételbe. Már akkor is mellbe vert a helyben született improvizált témák, kompozíciók erőteljes jelenléte. De, hogy végül mit hozott ki a fésületlen trackekből Barabás Tamás, mint a végső kompozíciókat összeállító zeneszerző és hangmérnök, arról csak felsőfokban lehet nyilatkozni. Sőt, úgy érzem, hogy egyik ilyenkor szokásos jelző sem fejezné ki a maga teljességében, hogy mennyire erős és egységes lett a 2017 tavaszán szakszerűen kiválogatott, összeállított, majd készre szerkesztett 73 percnyi zene, mint precízen felépített album. A szardíniai első fázisból, az élettel teli improvizációkból egy komplett, kerek lemezanyagot állított össze Tamás a második fázisban.


Égerházi Attila producer ezúttal sem aprózta el a dolgot. A Life Is A Journey - The Sardinia Tapes négyféle formátumban, három kiadványként, két kiadónál látott napvilágot A 2017. október 02-án megjelent dupla LP változat 2 x 180 grammos clear vinyl, vagyis átlátszó audiofil lemezekre került. Igen jó hír, hogy nem csak a felvételek készültek analóg technikával, hanem magukat a nyomólemezeket is analóg mesterszalagokról vágták. A vájt fülűek dupla örömére, - az előző New Dimension Update Live című Djabe albumhoz hasonlóan, - ezúttal is készült 4-track master tape, azaz 4 sávos mesterszalag az anyagból. A felvétel 19 cm/s sebességen, 18 cm-es műanyagorsón, színesen nyomott boxban került elhelyezésre. Igényesség a köbön!

A szokás szerint, rendkívül ízléses, hárompaneles dupla digipakba csomagolt CD+DVD verzió némileg más sorrendben tartalmazza a tizenegy dalt, mint a 2LP-s kiadás. A CD hangminősége kitűnő, még a korábbi Djabe kiadványokhoz képest is kiemelkedő. A DVD-n pedig a teljes album meghallgatható 24 bit / 96 kHz-es felbontásban sztereó, illetve 5.1 DTS surround változatban. Az audio rész alatt csodálatos fényképeket, a zenével egyenértékű művészi fotókat láthatunk, melyek szintén a helyszínen készültek, és sokat emelnek a mű befogadásának élményén.

A videó extrák között előbb a Sardo Moments, egy rövid szardíniai dokumentum-összeállítást láthatunk Gulli Briem és Barabás Tamás videofelvételeiből, melynek talán legérdekesebb és egyben legtanulságosabb része, hogy Steve - sok évtizednyi muzsikálással a háta mögött - még mindig kitörő lelkesedéssel követi figyelemmel a többiek játékát, ez esetben Gulli dobolását. Második videó tartalomként, pedig egy bő húszperces részletet kapunk a Djabe, Steve Hackett és Gulli Briem legutóbbi budapesti koncertjéből. A 2017. június 03-án, a Budapest Jazz Club-ban rögzített felvételeken már a Nagy János billentyűssel kiegészült hatosfogat látható.

A menürendszer, illetve a teljes DVD-authoring szintén egy kiemelkedő szakember, Ray Shulman, a világhírű Gentle Giant egykori muzsikusának munkáját dicséri. Átlátható, használható, szép és jó. Tartalomhoz a forma. Csak és kizárólag így, ezzel a hozzáállással érdemes valaminek nekiállni. Ezúttal is nagyon megközelítette Steve Hackett és a Djabe a jelen világban elérhetetlen tökéletességet. Le a kalappal érte! Kíváncsian várom, mikor veszik már végre észre, odafenn a toronyban, ahol a kitüntetéseket és az állami támogatásokat osztják, hogy komoly nemzeti érték, hungarikum a Djabe...

A minősége alapján akár még "az év albuma" címre is esélyes Life Is A Journey - The Sardinia Tapes két magyarországi lemezbemutatójára 2017. október 03-án, Győrben, a Richter Teremben, illetve október 04-én, Budapesten, a MOMkultban kerül majd sor. Nem érdemes kihagyni!

10/10

2LP - 4 sávos mesterszalag (Gramy - GR1993 Records), 2017
CD + DVD (Esoteric Antenna - Cherry Red Records) 2017
Jozé 2017

Djabe & Steve Hackett: Life Is A Journey – The Sardinia Tapes

2LP:
Side A:
01. Life Is A Journey
02. Golden Sand
Side B:
03. What’s The News Antonio?
04. Around My Mind
Side C:
05. Castelsardo At Night
06. Building A Nuraghe
07. Beams Over The Nulvi Mountains
Side D:
08. Buzzy Island
09. I Will Always Remember
10. Wake Up
11. After Limoncello

Master Tape:
Side A:
01. Life Is A Journey
02. Golden Sand
03. Castelsardo At Night
04. What’s The News Antonio?
Side B:
05. Around My Mind
06. Beams Over The Nulvi Mountains
07. Building A Nuraghe
08. Buzzy Island
09. I Will Always Remember
10. Wake Up
11. After Limoncello

CD:
01. Life Is A Journey
02. Golden Sand
03. Castelsardo At Night
04. What’s The News Antonio?
05. Around My Mind
06. Beams Over The Nulvi Mountains
07. Building A Nuraghe
08. Buzzy Island
09. I Will Always Remember
10. Wake Up
11. After Limoncello

DVD:

Djabe & Steve Hackett:
Life Is A Journey – The Sardinia Tapes (Stereo Mixes)
01. Life Is A Journey
02. Golden Sand
03. Castelsardo At Night
04. What’s The News Antonio?
05. Around My Mind
06. Beams Over The Nulvi Mountains
07. Building A Nuraghe
08. Buzzy Island
09. I Will Always Remember
10. Wake Up
11. After Limoncello

Djabe & Steve Hackett:
Life Is A Journey – The Sardinia Tapes (5.1 Surround Mixes)
12. Life Is A Journey
13. Golden Sand
14. Castelsardo At Night
15. What’s The News Antonio?
16. Around My Mind
17. Beams Over The Nulvi Mountains
18. Building A Nuraghe
19. Buzzy Island
20. I Will Always Remember
21. Wake Up
22. After Limoncello

bonus footage of the recording sessions - shot by Gulli Briem & Tamas Barabas
23. Sardo Moments (documentary)

Djabe with Steve Hackett & Gulli Briem:
Live at Budapest Jazz Club 3rd June 2017
24. Walking Away From Rainbows (live)
25. Fly On A Windshield (live)
26. Please Don’t Touch (live)
27. Budapest Jam (live)
28. Clouds Dance (live)

Life Is A Journey – The Sardinia Tapes:
Steve Hackett – gitár
Gulli Briem – dob, ütőhangszerek
Barabás Tamás – basszusgitár, gitár, programok, ütőhangszerek, ének
Égerházi Attila – gitár, gitárszintetizátor, ütőhangszerek
Koós-Hutás Áron – trombita

Live at Budapest Jazz Club 3rd June 2017:
Steve Hackett – gitár, angklung
Gulli Briem – dob, percussion, angklung
Barabás Tamás – basszusgitár, angklung
Égerházi Attila – gitár, szintetizátor, percussion, angklung
Koós-Hutás Áron – trombita, angklung
Nagy János - billentyűs hangszerek, angklung

Mixing & mastering: Barabás Tamás
DVD-authoring: Ray Shulman
Producer: Égerházi Attila

djabe.hu
facebook.com/djabeworld

rovat lapozó


Még, még, még...Joze írta: 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Machine Head - Catharsis (2018)
Az 1991-ben, a kaliforniai Oakland-ben alakult Machine Head a groove-thrash metal egyik legsikeresebb képviselője, 3 milliónyi lemezt adtak el világszerte. A Robb Flynn

Tovább...
Yardbirds - Yardbirds '68 (2017)
Újabb különlegesség jelent meg Jimmy Page saját kiadójánál, közel ötven év után napvilágot látott a Yardbirds utolsó koncertfelvétele, amit nem sokkal a feloszlásuk

Tovább...
Cannibal Corpse - Red Before Black (2017)
Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze

Tovább...
Whitesnake - The Purple Tour Live (2018)
A 66 éves David Coverdale tavaly abba akarta hagyni a zenélést, de szerencsére nem tette... A 2015-ben kiadott The Purple Album-mal akarta keretbe foglalni a

Tovább...
Jess and the Ancient Ones - The Horse and Other Weird Tales (2017)
A 2010-ben, a finnországi Kuopio-ban alakult Jess and the Ancient Ones a harmadik lemezét adja ki The Horse And

Tovább...
Koncertek 2018. február 18. és 2018. március 06. között:

Klipmánia