×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Gorillaz - pár hét múlva, 2017. november 13-án koncert a Budapest Arénában! 

Megjelent: 2017. október 13. péntek 12:00
Szerző: szimpatic
    Koncertmenü 

Már csak pár hét van a világ legsikeresebb virtuális bandájaként elhíresült Gorillaz koncertjéig a Budapest Arénában, de addig is, amíg végre élőben láthatjuk a zenészeket, nézzünk 10 érdekességet a banda kapcsán!Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Azt bizonyára sokan tudják, hogy a csapatot Damon Albarn, a Blur együttes frontembere, és Jamie Hewlett illusztrátor - többek között a Tank Girl megalkotója - alapította. Azonban a banda fennállása óta rengeteg zenésszel dolgoztak már együtt lemezfelvételeknél, vagy akár fellépéseken - olyan nevekkel is, mint Ice-T, Iggy Pop, Snoop Dogg, Lou Reed, Mos Def, Noel Gallagher, Rag'n'Bone Man, Bobby Womack és Ibrahim Ferrer a Buena Vista Social Clubból, a De La Soul tagjaival, sőt, még a Libanoni Nemzeti Zenekarral is. Igazából soha nem lehet tudni előre, hogy milyen sztárvendég bukkan fel egy-egy koncertjükön.

A csapat legtöbb dalát Dan Nakamura producer és Damon Albarn írta, Hewlett pedig az animációkat készítette. A banda virtuálisan teremtett tagja: Murdoc az ördöggel cimboráló basszusgitáros, 2-D a melankolikus énekes, Noodle az ázsiai gitáros lány, és Russel a rapper-dobos.

Damon és Jamie a kilencvenes évek közepén együtt béreltek lakást Londonban, innen ered a barátságuk.

A zenekar stílusát nem lehet pontosan meghatározni, a legnevesebb kritikusok is folyamatosan a legkülönfélébb jelzőket aggatják rá, mint alternatív rock, trip-hop, alternatív hip-hop, electronika, indie, britpop, dance-rock, rap-rock, dub, vagy reggae pop. Damon többnyire csak zombie hip-hopnak hívja a zenéjüket.

Jamie Hewlett feleségével, a francia Emma de Caunes-nal egy Gorillaz koncerten találkozott. A hölgy egyébként színésznő, itthon talán a Mr Bean nyaral című komédiában láthatták a legtöbben.

Damon és Jamie is óriási rajongója a kínai színháznak. A kétezres években adoptálták is az egyik legnépszerűbb kínai mesét Monkey: Journey to the West címen. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy 2008-as pekingi olimpia előtt felkérték őket, hogy készítsenek reklámfilmet az olimpiának. Sokak szerint ez lett a legkirályabb reklám, amit valaha a játékoknak csináltak.

Nem ez volt az egyetlen kapcsolat a banda és a sport között, 19-2000 című dalukat az EA Sports főcímdalként használta a FIFA Football 2002 videojátékhoz.

2012-ben írtak egy külön dalt is reklámcélra; a Do Ya Thing című szerzeményük a Gorillaz stílusban tervezett Converse cipőket volt hivatott eladni.

A Gorillaz nagy rajongója a zombiknak és a vámpíroknak is. Sok dalukban található utalás olyan klasszikus horrortörténetekre, mint például a Rémálom az Elm utcában, Ragyogás, A kaptár és A rettegés háza.

2003-ban majdnem csináltak egy mozifilmet is, de ahogy később nyilatkozták: "Azonnal minden érdeklődésünket elveszítettük a projekt iránt, ahogy találkoztunk a hollywoodi stúdiók fejeseivel. Egyszerűen nem beszéltük ugyanazt a nyelvet. Inkább ülünk még az ötleten."

A november 13-i, budapesti Gorillaz élő koncertre jegyek korlátozott számban még kaphatók a livenation.hu oldalon és a Ticketpro országos hálózatában.

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Nagy Feró és a Beatrice - Az első 40 év - Live! (2018)
Na b@szki, ez az atombomba, nem a választási kampány: Ricse a nagyítóm alatt, hórukk! Nekem is furcsa a sok hörgő-morgó durvulat közepette, hiszen már

Tovább...
Stula Rock - Őserő (2018, Dionysosrising)
Modernebb és kommerszebb. Hogy jobb-e? Nekem tetszik, de azt is el tudom képzelni, hogy a keményvonalas stílus-rajongóknak egy-egy pillanat már túl popos - már ha ez

Tovább...
Jimi Hendrix - Both Sides Of The Sky (2018)
Az biztos, hogy Jimi Hendrix élete, lemezei - Are You Experienced, Axis: Bold as Love, Electric Ladyland és Band of Gypsys -, no és halála ma is aktuális témát

Tovább...
Agregator - Semmiből - a Semmin át (2017)
"Nem lesz több seb a szíven - A fájdalom vigyáz rád - Lelkedben sötét éden a vágy - A vágy, ami hajt tovább..." üvölti a kis Piros, öcsémmel vagy épp anyuval az

Tovább...
Black Veil Brides - Vale (2018)
A 2006-ban, Cincinnati-ban alakult Black Veil Brides egykor a glam metal nosztalgia jegyében a korai Mötley Crüe-t varázsolta elénk zeneileg és a

Tovább...
Koncertek 2018. április 23. és 2018. május 09. között: