×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Mobilmánia - Vándorvér (2017) 

Megjelent: 2017. október 13. péntek 22:13:26
Szerző: pjuan
    Lemezismertetők 

A Mobilmánia közel egy évtizede halad a Zeffer András által kijelölt úton. A P. Mobil rajongói komoly ellendrukkerei, és maga Schuster Lóri is osztja őket rendesen, amikor csak alkalma van rá. Jogosan, vagy sem, azt nem az én feladatom eldönteni, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy bizonyos szempontból zseniálisan vezeti a zenekart. Ez alatt nyilván nem arra gondolok, hogy a 2008-as megalakulás óta kilépett zenészekből két zenekart is össze lehetne hozni, csak a régi harcostárs, Kékesi "Bajnok" tartott ki végig a főnök mellett. Viszont ami promóciós munkát végez, ahogy életben tartja és egyre újabb és újabb szintre viszi a Mobilmániát, az megsüvegelendő. Persze a szakma egyik legjobbjától tanulhatott éveken keresztül... - Horváth Roland írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Ahogy eddig minden alkalommal, úgy ismét új felállással készült az új stúdióalbum. Ha szigorúan veszem, akkor "csak" két poszton történt változás, de bő másfél évig Donászy Tibor sem volt tag, csak év elején tért vissza a Mobilmánia dobszékére. Az őt váltó Csintalan György távozásával egyidejűleg, szolidaritásból lelépett testvére, a gitáros Csintalan Márk is, helyére Nusser Ernő érkezett az Időgép-ből, ő az utolsó Tunyogi Rock Band felállásban is helyettesítette néha Fischer Lászlót, és a Bajnok Rock Team-nek is tagja volt, vagyis bizonyos szempontból kézenfekvő választás volt.

A legnagyobb dobás viszont Gamsz Árpád leigazolása a legkényesebb posztra, a kurtán-furcsán kilépett Molnár Péter helyére. Zefi az utóbbi évek egyik legjobb "torkát" szerezte meg vele. Aki ismeri Árpi youtube csatornáját, már pár éve meggyőződhetett kivételes képességeiről.

Szinte sajnálom, hogy kibékíthetetlennek tűnő ellentét van Lóri és Zefi között, mert szinte adja magát, hogy Baranyi Lászlóval duettezzenek egy közös koncerten. (Ugyanakkor, mint egy rockszakíró kolléga nagyon helyesen felvilágosított, Árpi már volt vendég P. Mobil koncerten, és szerinte azt hallva döntött úgy Zeffer, hogy "ellopja" őt. Igaz, ennek az információ átadásnak jobb formája lett volna, ha nem a facebook-on teszi, nyilvánosan, úgy, hogy mástól tudom meg, hanem megkeres privátban, hogy javítsam a hibáimat, - amibe bevallom, billentyű elütés is belecsúszott -, akkor megköszönöm és javítok. Ha már ugyanabban a hajóban evezünk, nem hiszem, hogy nem lehet kollegiálisan megoldani. Ezúton is köszönöm a segítségét!)

Árpi a zeneszerzésből is alaposan kivette a részét. Nyolc dalban van benne a keze, amiből négyet egyedül követett el. Zefi helyében 10 körömmel kapaszkodnék belé, és gondolom ő sem véletlenül hagyott ekkora teret neki.

A Vándorvér a szolnoki Denevér stúdióban készült, 14 új dalt tartalmaz, a szövegeket ezúttal is Horváth Attila jegyzi, illetve egyet Vikidál Gyula hozott a lemezre. És persze "ez életük legjobb anyaga", amit azért nem írnék alá, de tény, hogy a jobbak közé tartozik, nem kell szégyenkezniük miatta. Ugyan még csak az előzetes mp3 jutott el hozzám a kiadótól, de már az is nagyon szépen szól, alig várom, hogy az eredeti korongot rakhassam a hi-fi-be és rendesen hallgathassam! Azt pedig szerintem ilyen múltú zenészeknél, mint a főkolomposok, nem hiszem, hogy ecsetelnem kellene, hogy milyen zenei teljesítményt nyújtanak, a fiatalok pedig nem lehetnének itt, ha nem nőnének fel a feladathoz.

A nyitó Megvagyunk még teljesen gyanútlanul ért. Ahhoz képest, hogy azt a fajta hard rockot vártam, amit megszoktam tőlük - vagy, ahogy az emlékezetemben éltek -, majdnem leszedte a fejem. Az Elveszett hajók már inkább a málházós Mobil - TRB dalok stílusát viszi tovább, az énektéma pedig jöhetett volna akár Tunyótól is, de Árpit hallgatva, itt-ott Vikidál is eszembe jut. Ő egyébként nem csak szövegíróként tette tiszteletét, hanem énekesként is, akárcsak az előző, Fénypokol című albumon.

Rajtuk kívül énekel persze Zefi is, az Ez a nap másképp legyen pedig Bajnoké. Ez a dal zeneileg a Simli-show folytatása is lehetne, ami viszont érdekesebb, hogy az ezt követő Ez még nem a pokol akár a legújabb kori P. Mobil lemezekről sem lógna ki. És itt most megint csak nem ítélkeznék, hogy melyik zenekar a jobb, egészen egyszerűen adja magát az összehasonlítás, pláne, hogy az új Mobil is mostanában jelent meg. Lehet mutogatni a másikra, de azt nem lehet megtagadni, hogy a gyökerek közösek, és azt sem, hogy a dalok és a zenészek mindkét oldalon jók.

A lemez gyengébb pillanatai közé szerintem a lassúak sorolhatók. A Segíts, hogy úgy legyen és az Egy új szerelmes dal is lefelé lóg ki a dalok közül. Ugyanakkor igazságtalan lennék, ha nem emelném ki a lemezt záró Nincs szivárvány-t, ami egy tökéletesen megírt power ballada. Ez talán a lemez legjobbja, egy kifejezetten ízes gitárszólóval, a végén pedig Donászy mester kétlábdobja, Árpi sikolyai és egy újabb nyúlfarknyi gitárszóló teszi fel rá a koronát. Az már csak az én kötözködésem, hogy a szólók lehetnének hosszabbak, akár valamelyik fentebb említett lassú dal kárára is. Különösen a második gyors lekeverése fáj, talán koncerten jobban elengedhetik majd a kezüket a gitárosok is, ha bekerül a programba.

Azok után, hogy a korábbi lemezek - be kell vallanom - nem feltétlenül ragadtak bele hosszabb időre a lejátszómba, igazán nem vártam, hogy ennyire tetszeni fog a Vándorvér. És ha szerintem nem is a legjobb album, amit hosszú pályafutásuk alatt megírtak, de az eddigi legjobb Mobilmánia albumot rakták le az asztalra.

10/08Track lista:

01. Megvagyunk még - 3:25
02. Elveszett hajók - 4:06
03. Segíts, hogy úgy legyen - 4:00
04. Rajtam csak szeretet győz - 4:13
05. Engedd, hogy én is jöjjek - 3:48
06. Szárnyad voltam - 4:01
07. Ha éppen ez a dal volna - 4:01
08. Ez a nap másképp legyen - 3:46
09. Ez még nem a pokol - 3:43
10. Egy új szerelmes dal - 4:42
11. Egy sose hallott dalban - 4:03
12. Angyal vagy démon - 4:05
13. Mindig lesz még egy rock'n'roll - 3:18
14. Nincs szivárvány - 4:57

Közreműködő zenészek:

Gamsz Árpád - ének
Kispál Balázs - gitár
Nusser Ernő - gitár
Kékesi László - basszusgitár, ének
Zeffer András - billentyűs hangszerek, ének
Donászy Tibor - dob

Vendég: Vikidál Gyula - ének

Lemezeik:

2008 - Ez a mánia
2009 - Mobilmánia - Budapest, Petőfi Csarnok 2009. április 30. Koncert DVD + CD
2010 - Az út legyen veled
2013 - Vagyunk és maradunk még - 2012. május 26. koncert DVD + 2CD
2014 - Fénypokol (-2-)
2016 - Fénypokol koncert DVD + CD
2017 - Vándorvér

Kiadó:
Hammer Records
Honlap:
mobilmania.rockband.hu
facebook.com/mobilmaniaofficial
Horváth Roland
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Al Di Meola - Opus (2018)
A 63 éves Al Laurence Di Meola nem csak New Jersey, de az egész világ egyik legfontosabb gitárhőse. '74-től futó - a Return to Forever-ben kezdődő - latin-orientált fúziós jazz

Tovább...
Royal Hunt - Cast In Stone (2018)
A dániai Koppenhágában, '89-ben alakult Royal Hunt legutóbb 2015-ben adta ki a Devil's Dozen című sorlemezét, amiről kétszer is írtunk annak idején. (Azóta a 2017-ben

Tovább...
Marco Mendoza - Viva La Rock (2018)
Az 54 éves mexikói-amerikai Dead Daisies basszusgitáros, Marco Mendoza Dániában készítette régóta várt harmadik szólólemezét, a Viva La Rock-ot, amit március 04-én

Tovább...
Dizzy Reed - Rock 'N Roll Ain't Easy (2018)
Az 54 éves Darren Arthur Reed - vagyis művésznevén Dizzy Reed - az 1991-es Use Your Illusion megjelenése óta számít a Guns N' Roses egyik legfontosabb

Tovább...
Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia