×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Robert Plant - Carry Fire (2017, bcs) 

Megjelent: 2017. október 14. szombat 12:05
Szerző: bcsaba
    Lemezismertetők 

Őszintén szólva, nem hittem volna, hogy Plant a 2014-es Lullaby után még új albummal jelentkezik, de ennél nagyobb meglepetés sose érjen. Volt annak a lemeznek valami "hattyúdal" hangulata, hazatért, lenyugodott elmerengett, úgy nézett ki, hogy vége. Aztán sorra járta a kontinenseket, rendesen megturnéztatva az anyagot - és persze a Zep-klasszikusokat. Hozzánk sajnos nem tudott (akart?) eljönni, a cseheknél, vagy az osztrákoknál lehetett elcsípni. Nekem sajnos különböző okok miatt nem sikerült, bootlegekből próbáltam követni a jobb-rosszabb etapokat... - Bollók Csaba írásaHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Most pedig három év után itt a vadonatúj album, a jól bevált régi csapattal és tizenegy dallal. A hivatalos honlap folyó év április 11-én elsötétült és mindössze egy rejtélyes felirat volt olvasható: Any time now... (Most már bármelyik pillanatban). Júliustól pedig a rejtélyes A Way With Words (Játék a szakvakkal) felirat borzolta tovább a kedélyeket. Szokás szerint az összes zenei újság és portál elkezdett fantáziálni, Zeppelin-turnékról és albumokról, de aztán Plant nyilatkozataiból kiderült, hogy "csak" egy új szólóalbum készül. Ez a játék szerintem kicsit hosszú és felesleges volt, nem kellett volna három-négy hónapig húzni a jónépet.

A belejelentés végül augusztus 18-án történt meg, ekkor rögtön ki is jött az első kislemez, a borító, az album számlistája, és az első (brit) koncertdátumok. A borítón sincs semmi csicsázás, csak maga a Mester, vörös-fekete megvilágításban. A csapat az előző albumot készítő felálláshoz képest minimálisan változott, az afro-amerikai nyenyerésző-gajdoló kolléga szerencsére odébb állt, de jött helyette új vonós - ő sokkal harmonikusabban illeszkedik a zenekarba, és nem szerepel annyit, mint elődje. Ezzel együtt úgy látszik, a korábbi bluegrassos, countrys tévelygés nem múlt el nyom nélkül. Plant éneke a lemezen rendben van, itt-ott némi effekttel megvariálva, de jóval alacsonyabban, egy viszonylag biztonságos regiszterben mozog.

A dalok ezúttal kicsit sablonosabbak, nincs meg az a változatosság, mint korábban, mintha régi ötleteket hasznosítanának újra, különféle módon összekutyulva. A szövegek is kicsit behatároltabbak, szerelem, elmúlás-öregedés, "aktuálpolitika". Az első kislemezes dal, a May Queen hasonlít az előző "slágerre", a Rainbow-ra, az afrikai dobok és az akusztikus gitár ismét visszavisz minket az Unledded és a Zeppelin III hangzásvilágához. A New World egy kellemes kis középtempós dal, különösebb izgalmak nélkül, annak idején elfért volna a Page - Plant lemez egyik sarkában. A Season's Song leülős, szenvelgős szerelmes ballada. Ugyanezt variálja a későbbiekben a Way With Words (elektronika-zongora) és a záró Heaven Sent (kézi-dob és gitár).

A Dance With You kicsit visszahozza a Krauss-érát. A Carving Up The World-ben végre megcsillan kicsit az Enchanter-féle Strange Sensation-ös pszichedelikus vonal, a szöveg pedig a Network News-t juttatja eszembe a politikai kérdések kapcsán (ott az iraki háború, itt a migráció). Plant szinte már rappeli a szöveget. A címadó Carry Fire keleties beütésekkel operál - valószínűleg Justin Adams hatására -, ez még a pofásabb számok egyike.

A Bones Of Saints a második kislemezes dal volt a megjelenés előtt, ez is egy tempósabb Band of Joy-szerű darab. Plant itt kicsit jobban kiereszti a hangját, élőben ez nem biztos, hogy menni fog. A Keep It Hid némi elektronikus alappal megvariált nóta, elég sok elektronikával, inkább tudnám elképzelni egy kislemez töltelékszámaként. A harmadik maxis dal, egy feldolgozás, az 1957-es Ersel Hickey által jegyzett Bluebirds Over Mountain. Plant hosszú idő óta először von be vendéget, a számban duettet énekel a Pretenders-es Chrissie Hyndevel. Nem lenne rossz, de itt is kicsit sok a hegedülés, a kicsit torz, kusza hangszerelés távolról sem emlékeztet az eredetire. A csaj mindenesetre az egyik legjobb, aki valaha is mellette énekelt... Leszámítva a néhai Sandy Denny-t.

Plant és bandája novembertől turnéra indul, először Angliában, a jövő év elején Amerikában, a későbbiekben talán Európában is. A megjelenés előtt egy héttel a BBC-nél játszottak egy hatvan perces promó-koncertet, ezek alapján kicsit csökkent a lelkesedésem. Élőben sajnos eléggé erőtlen főhősünk hangja, a számokban élőben több a countryzás, a Zeppelinek - bár van köztük egy-két izgalmas újdonság - lagyamatagok, akár a Band Of Joy korszakban. Ha eljönnek idáig koncertezni, meg lehet nézni őket, de útra kelni nem érdemes miattuk. A lemezanyag nekem tetszett, bár a témái kicsit egysíkúak és sok a leülős, lassú dal, amiket mintha már hallottunk volna máshol. A zenekar viszont még mindig jó, csak ezt a country dolgot nem kellene ennyire erőltetni és kicsit bátrabban lehetett volna ötletelni.


Track lista:

01. The May Queen - 4:13
02. New World... - 3:29
03. Season's Song - 4:19
04. Dance with You Tonight - 4:48
05. Carving up the World Again... A Wall and Not a Fence - 3:55
06. A Way with Words - 5:18
07. Carry Fire - 5:25
08. Bones of Saints - 3:46
09. Keep It Hid - 4:07
10. Bluebirds Over the Mountain (Beach Boys cover, km.: Chrissie Hynde - Pretenders) - 4:58
11. Heaven Sent - 4:39

Közreműködő zenészek:

Robert Plant (Led Zeppelin) - ének, producer

The Sensational Space Shifters
Justin Adams - bendirs, djembe, gitár, tehardant, vokál
Liam "Skin" Tyson – bendzsó, gitár, vokál
John Baggott – billentyűs hangszerek, loopok, moog basszus, zongora, tabal, vokál
Billy Fuller – basszusgitár, dob programok, omnichord, nagybőgő
Dave Smith – dob
Seth Lakeman - hegedű

Lemezeik:

1982 - Pictures at Eleven
1983 - The Principle of Moments
1985 - Shaken 'n' Stirred
1988 - Now and Zen
1990 - Manic Nirvana
1993 - Fate of Nations
2002 - Dreamland
2005 - Mighty ReArranger
2010 - Band of Joy (-2-)
2014 - Lullaby and... The Ceaseless Roar (-2-, info)
2017 - Carry Fire

Együttműködések:
1984 - The Honeydrippers - Volume One - Jimmy Page and Jeff Beck
1994 - No Quarter Unledded - Jimmy Page
1998 - Walking Into Clarksdale - Jimmy Page
2007 - Raising Sand - Alison Krauss

Koncert: 2005 - Soundstage
Koncert: 2012 - Live from the Artists Den
válogatás: 2003 - Sixty Six to Timbuktu (-2-)
Box: 2006 - Nine Lives
Kiadó:
Nonesuch, Warner Bros.
Honlap:
robertplant.com
facebook.com/robertplant
Bollók Csaba (2017.10.13.)rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Robert Plant - Carry Fire (2017)

2017-10-17 00:05:00
 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Motörhead - Another Perfect Day (1983)
A londoni Motörhead a '79-es Overkill és Bomber lemezeivel sztárrá, majd a '80-as Ace of Spades és a '81-es No Sleep 'til Hammersmith élő anyagával listavezető

Tovább...
Trivium - The Sin and the Sentence (2017)
Az Orlando-ban, 1999-ben alakult Trivium elkészítette nyolcadik heavy-thrash-groove metál és metalcore keverék lemezét The Sin and the Sentence címmel, ami a 2015-ös

Tovább...
Motörhead - Orgasmatron (1986)
1986 izgalmas év volt. Geopolitikai szinten, mert az USA áprilisban végigbombázta Líbiát egy nyugat-berlini robbantásos merénylet miatt, majd még ugyanazon hónap végén jött a

Tovább...
Iron Maiden - The Book of Souls: Live Chapter (2017)
Az 1975-ben alakult Iron Maiden jó ideje a heavy metál legnagyobb látványosságának számít! Showműsoruk felül múlja az NWOBHM-generáció minden más

Tovább...
The Dark Element - The Dark Element (2017, Stargazer)
Ha azzal nyitnék be egy Nightwish-topic-ba, hogy szerintem az Imaginaerum a legjobb lemezük, azonnal hideget-meleget kapnék. Pedig az a

Tovább...
Klipmánia