×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Rusted Peace - interjú Ragályi Pál énekes-gitárossal (2017) 

Megjelent: 2017. október 15. vasárnap 18:05
Szerző: vassgergely
    Interjúk 

Az egri Rusted Peace zenekar a 2007-ben alakult Panzer Division hamvaiból éledt újjá. Az énekes Ragályi Pállal beszélgettünk, hogy megismerkedjünk az új formációval...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Kezdjük az egyik ilyenkor szokásos kérdéssel, mesélj kicsit a zenekar létrejöttéről!

Kicsivel több, mint két éve fogalmazódott meg bennünk, hogy ideje aktivizálni magunkat és tiszta lappal kezdeni. Ehhez először le kellett zárni a több okból döcögős időszakunkat a Panzer Divisionnel. Fekete Marci érkezésével meg is tettük a szükséges lépéseket, hogy újra aktív és egyben új zenekarként létezhessünk.

A Rusted Peace név honnan ered? Ha jól próbálom lefordítani "rozsdás béke" a jelentése...

Igen, rozsdás béke. Sokszor elgondolkodtam azon, hogy mennyire törékeny dolog a béke, a békesség, a harmónia. Azon, hogy akármennyire is jó valami, néha jönnek sötétebb napok. Másrészt a zenénket is tükrözi: dalonként változunk mi is, hol dühös, hol pedig békésebb irányba.

Bemutatnád a tagokat? Ki milyen zenei előélettel rendelkezik?

Berhés Laci a dobosunk. Róla tudni kell, hogy egy igazi polihisztor! A Rusted Peace mellett a LAD Project nevű formáció dalszerzője, énekese és gitárosa. Már tíz éve zenélünk együtt. Zám Tamás a basszusgitárosunk immáron kilenc éve. Előttünk voltak próbálkozásai, szárnypróbálgatásai, de a Rusted Peace az első komoly bandája. Fekete Marcell a gitárosunk, kicsivel több, mint egy éve lett a zenekar tagja. Előttünk a Csillag kórus nevű bluegrass-gospel gyerekkórus gitárosa volt, de ott nem igazán tudta kiélni magát. Hehe.

Jómagam szólógitárosként és most már énekesként is tevékenykedek. Megjártam pár formációt az elmúlt tizenhét évben, de most érzem úgy, hogy megtaláltam a helyem a Rusteddal.

Hova sorolnád magatokat zenei stílusban?

A stíluskérdést le szoktam tudni azzal, hogy metál és pont. Vannak thrashes elemek, régi sulis, vagy modernebb dolgok, egyszóval bármi, ami akkor kiszalad a kezünkből. De majd valaki ránk húz egy skatulyát, nem akarunk segíteni neki.


A dalszövegeitek milyen témákról szólnak?

Többnyire a mély, vagy szélsőséges érzések foglalkoztatnak. A harag, a fájdalom, a szerelem, az elszántság. De, ahogy a zenénk, úgy szövegtémáink is változóak, illetve változhatnak, hiszen minden rozsdál és alakul, millió rejtett érzés és gondolat van még bennünk.

Vannak példaképeitek idehaza vagy külföldön?

A hazaiak közül a Salvus és a Moby Dick mindenképp az élvonalban van nálunk. Abszolút hiteles zenekarok, valódi tartalommal. Külföldiek közül a Metallica, Machine Head a No.1. Na de nehéz is lenne mindenkit megnevezni, akik hatottak ránk, vagy felnézünk rájuk.

Fellépési lehetőségekkel, hogy álltok? Mi volt eddig a legjelentősebb rendezvény, ahol játszottatok?

Hosszú ideje nem játszottunk sehol az új formációval, teljes erővel az új dalokra koncentráltunk. A régieket meg szeretnénk, ha nem is elfelejteni, de tudod... tiszta lappal kezdeni. Hamarosan azonban néhány klubban megfordulunk, több helyen az országban.

A koncertműsorotok mennyire kialakult? Teljesen saját dalokból áll, vagy játszotok feldolgozásokat is?

Jelenleg egy órányi, saját dalokból álló koncertanyagunk van. Feldolgozáson még gondolkodunk. Persze, megvan az, hogy kell ismert dal a közönségnek és így tovább, és néhány számot nagyon szívesen eljátszanánk mi is a nagyoktól. Viszont kicsit tartózkodunk ettől, mert tudod... más tollával ékeskedni.

A koncertek mellett ejtsünk szót a stúdiófelvételekről. Jelenleg milyen formában lehet hozzájutni a dalaitokhoz?

Egyelőre csak YouTube-on elérhető a legutóbbi négy dalt tartalmazó demónk és egy videoklipünk, amit az Edgar Allan Poe átdolgozásunkhoz forgattunk. Januárban jelentkezni fogunk egy, már stúdióban rögzített kislemezzel. Aztán elérhetőek leszünk az összes digitális felületen is.

További terveitek a közeljövőre?

Szeretnénk, ha a naptárunk hemzsegne a koncertdátumoktól, a dalmegjelenések időpontjaitól, a többi egyelőre titok. Annyit elárulhatunk, hogy nemrég kezdtünk el együtt dolgozni a Verse Grouppal, akik elég formabontóan állnak a szakmához, úgyhogy sok izgalmas dologra számíthattok tőlünk.

Végül tekintsünk ki egy kicsit, milyen a rockélet a környéketeken? Hogyan látod napjainkban egy hozzátok hasonló együttes lehetőségeit?

Ezt boncolgathatnánk egy külön cikkben is, de nem mondtam ezzel újat. Nehéz vidéki zenekarként érvényesülni, de ahogy látom, Budapest sem egy leányálom. Ismertnek lenni sok munka és pénz. De a legnagyobb buktató a közöny, ahogy a közönség áll a zenekarokhoz. Gondolom, láttál már olyat, hogy valaki ötszáz forintot sajnál egy koncertre, de háromezret meg bedob aznap este a zenegépbe. Aztán persze jön a sírás, hogy nincs semmi új, a régiek meg persze eladták magukat.

A másik létező jelenség, hogy zenekar zenekarnak farkasa. Szerencsére vannak kivételek, és igyekszünk őket megtalálni. Nyitottan állunk a dolgokhoz és reméljük, sok jó bandával hoz bennünket össze a sors, és persze hálásak vagyunk mindazoknak, akik mellettünk vannak, a dalainkat hallgatják a buszon vagy a színpad előtt állnak a koncertünkön.

Vass Gergely
2017. október 13.

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Rusted Peace!

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. június 25. és 2018. július 11. között:

Klipmánia