×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Eluveitie - Evocation II: Pantheon (2017) 

Megjelent: 2017. október 20. péntek 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Nem mondhatni, hogy naprakészek vagyunk a svájci folk metalos csapat munkásságát illetően, visszakeresve a 2010-es Everything Remains as It Never Was volt az utolsó albumuk, amelyről ismertető született nálunk. Pedig annak idején nagyon nagy reménységnek indultak - legalábbis nálam - a debütáló Spirit mai napig óriási kedvencem erről a vonalról, és ugyan a Slania kiteljesedése hozta meg számukra az igazi sikert, utána egyre nehezebben tudtam azonosulni a zenei világgal. Persze sokaknak akkor jött meg az étvágy, Paganfest, Heidenfest, illetve társaik, nem volt olyan tematikus turné, amin ne szerepeltek volna, szépen hízott is a rajongótábor...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az igazat megvallva, a Slania után elvesztettem az érdeklődésem, a következő lemeznek még nekifutottam, de nem tudtunk tartós barátságot kötni. Valahogy kiveszni látszott az a tűz, amivel a Spirit rabul ejtett - nem a Korpiklaani-féle csujjogatós marhaság, hanem sokkal mélyebb, ősibb gyökerekből táplálkozó érték -, ráadásul a Kirder-tesók is kikerültek a csapatból, holott élőben kifejezetten jól mutatott a két torzonborz muzsikus, ahogy arról a 2008-as Paganfesten mindenki meggyőződhetett, aki ellátogatott a néhai PeCsába. Persze dőreség lenne az élő látvány és a zene minősége között ennyire direkt ok-okozati összefüggést keresni, de gyanítom, hogy az ikrek a dalszerzésbe is belefolytak. Akárhogy is, a következő lemezek zenei világa már nem igazán volt ínyemre, a Helvetios - Origins párost pedig egyetlen hallgatást követően negligáltam.

Most azonban egy újbóli vérfrissítést követően - amely során hat új tag cserélődött és érkezett - már a cím is visszautal a múltba, nosza, nosztalgiázzunk egyet. Hazudnék, ha azt írnám, hogy nem ezért tettem próbát a lemezzel, pedig de, abban reménykedtem, hogy az utóbbi évek némiképp célt tévesztett próbálkozásit követően talán jobban ínyemre való lesz az új anyag. S lőn. Ugyan egy fémesebb hangvételűnek várt korongnak ezúttal sem örülhetek, mert ez a tizennyolc nóta - köztük öt csak afféle átkötő jellegű instrumentális darab - mélyen a kelta-gall tradíciókban gyökerező folkos szerzemény, viszont roppant hangulatos a végeredmény és valóban egységesnek tűnik. Amíg azonban a nyolc évvel ezelőtti első részen érzésem szerint több volt a "táncba hívó" jellegű darab, ezúttal inkább a borongós elmélkedés érzése járja át a zenét.

Finoman áramlanak a hallgató körül a természet ihlette melódiák, amiben a rengeteg tradicionális hangszer szépen kiegészíti egymást, és a női énekkel válik teljessé (akkor is, ha személy szerint hiányolom Anna Murphy jellegzetes orgánumát). Igen, a főnök Chrigel ezúttal nem vitte túlzásba a kerregést, de nem is baj, mert ezek a nóták igazából nem rá épülnek, bár színesítésként itt-ott ő is feltűnik. De most komolyan, olyan dalok, mint a Lvgvs, vagy az Ogmios, hogyan mutatnának hörgésbe hajló énekkel?

Szóval összességében a súlynak híján van ez a bő ötven percnyi játékidővel bíró korong, inkább pihentető jellegű, afféle otthonülős-fejhallgatós darab, de kétségtelenül minőséget kap a hallgató. Más kérdés, hogy sokan pont nem ezt várják, mert ennyi erővel Loreena McKennitt lemezeit is hallgathatnák, de talán nem olyan nagy baj, ha kedvenceink nem mindig az elvárt lépést teszik meg, hanem valami más irányba indulnak. Hogy a rajongótábor hogyan fogadja majd, az más kérdés, hosszabb távon úgyis az idő dönti majd el, panteonba kívánkozik-e ez az anyag, vagy bukásra ítélteik.

Egyáltalán nem könnyű feladat helyén kezelni ezt a lemezt, mert jelenleg azon az állásponton vagyok, hogy profi módon elkészített hangulatos alkotás (limitált verzióban bónusz CD-vel, amin a dalok instrumentális verziója hallható), amit elődjénél szívesen hallgatok egy zűrösebb nap után. Legalábbis most, de lehet hogy pár hónap múlva már nem lesz így, ellenben a fentebb emlegetett korai anyagokkal. Egy próbát mindenképpen megér, rajongók pedig ki ne hagyják az október 26-i budapesti bulijukat, ahol az Amaranthe és a The Charm the Fury társaságában lépnek fel.

8/10
Track lista:

01. Dureddu
02. Epona
03. Svcellos II (Sequel)
04. Nantosvelta
05. Tovtatis
06. Lvgvs
07. Grannos
08. Cernvnnos
09. Catvrix
10. Artio
11. Aventia
12. Ogmios
13. Esvs
14. Antvmnos
15. Tarvos II (Sequel)
16. Belenos
17. Taranis
18. Nemeton

Közreműködő zenészek:

Chrigel Glanzmann - ének, gitár, duda, síp
Rafael Salzmann - gitár
Jonas Wolf - gitár
Kay Brem - basszusgitár
Fabienne Erni - vokál, mandola, hárfa
Nicole Ansperger - hegedű, vokál
Matteo Sisti - skótduda, síp
Michalina Malisz - tekerőlant
Alain Ackermann - dob, ütős hangszerek

Lemezeik:

2004 – Vén - EP
2006 - Spirit
2008 - Slania
2008 - Live @ Metalcamp 2008 - live
2009 - Evocation I: The Arcane Dominion (-2-)
2010 - Everything Remains as It Never Was
2012 - Helvetios
2012 - Live on Tour - live
2014 - Origins
2014 - Live at Feuertanz - live
2017 - Evocation II: Pantheon

Kiadó:
Nuclear Blast
Hazai terjesztő:
HMP
Honlap:
eluveitie.ch
facebook.com/eluveitie
instagram.com/eluveitie_official
rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Eluveitie - Epona (2017, dal)

2017-06-16 18:00:00

kép

Eluveitie - Slania (2008)

2008-02-24 18:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia