×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pulzus 46 - 1984 szeptember - Háború az ország szívében 

Megjelent: 2017. november 02. csütörtök 12:05
Szerző: Fiery
    Rockmúzeum 

Létezett valaha, a nyolcvanas években egy könnyűzenei műsor, amin felnőtt egy nemzedék. Ez a produkció a Pulzus volt, akkori nyelven Könnyűzenei Panoráma. A TV egyetlen csatornáján keresztül végre mi, fiatalok is kaptunk valamit a hatalomtól. A műsorban nem csak rock muzsika szólt - és ezt utólag belátva nagyon okos húzásnak mondanám -, hiszen így egy tágabb zenei világban nőhettünk fel. A következő hónapokban arra teszek kísérletet, hogy részeként kiemeléssel mutassam meg, mik voltak a legfontosabb témák abban az időben. Aki pedig rendszeresen követi a sorozatot, képet kaphat arról is, hogy kik voltak az állandó vendégek, és kik maradtak ki a médiából... Kellemes olvasást mindenkinek! - FieryHa támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Ilyen a békeharc?

Az 1984 kora őszi műsorral egyszerre kettő nagyobb problémám is van. Az egyik, amiről nincsen szó a műsorban, a másik, pedig amiről van szó. Szerintem ennyi éppen elegendő, de nézzük csak konkrétabban. Ez év augusztusában Pusztavacson hatalmas rockfesztivált rendeztek, ahol egyszer csak elszabadult a pokol. Ugye ekkor már kis hazánkban régen leírták a rockzenét, és talán a szervezők is meglepődtek, hogy több mint százezren utaztak le az ország minden részéből az eldugott településre.

Milyen érdekes, hogy a balhét a bepánikolt és a hasonló esetekre kiképzetlen rendőrök indították el. Rossz parancsok, rossz lépések, és természetes, hogy szinte percek alatt háborús övezet alakult ki. Az, hogy nem történt nagyobb baj, talán annak tudható be, hogy ez az embertömeg sem volt az attackra felkészülve. Ha nehezen is, de minden elképzelhető dolgot bevetve megoldották, és el is simították a helyzetet. A hír ennek ellenére futótűzként terjedt, de akkor még valóban nem volt szabad a sajtó, így az nem táplálhatta a lángot.

Idővel ugyanolyan városi legenda lett a pusztavacsi történet, mint a Nyugati pályaudvaron felgyújtott vonat, és a többi akkor képtelenségnek bélyegzett esemény. 1984-ben természetesen érthető, hogy a hír nem jutott, nem juthatott el a médiába, így pálcát sem törhetek a politikailag szigorúan felügyelt könnyűzenével foglalkozó Pulzus műsora felett. Bele sem akarok képzelni, mi történt volna, ha Módos csak egyetlen szóval is megjegyzést fűzött volna a balhéról.

Bábu vagy?

A második történet már valóban a műsorról szól, melyben Módos Péter éppen a Kft zenekar fele legénységét interjúvolja meg a lemezeladások csökkenésével kapcsolatban. Laárék felé a kérdés már azért is nevetséges, hiszen a '82-ben, majd a '83-ban megjelent albumukból összesen nem fogyott annyi, mint az 1984-es Bál az operában lemezből. Addig soha annyian nem mentek Kft koncertre, mint akkor. Egy sikerei csúcsán levő zenekart arról faggatni, hogy igaz-e a hír, hogy nem járnak az emberek koncertekre, és nem vesznek lemezt, elég nagy butaság.

A zenekar okosan ki is tér a válaszadás elől, de nem megfelelően. A válasz ennyi volt, hogy ők ezt a jelenséget azért nem tapasztalják, mert leginkább külföldre koncentrálnak, ami tulajdonképpen semmit nem jelent. Persze akkoriban az átlag rajongó nem nagyon járhatott az elmondottak után, és ha mégis megtette volna, akkor is mire megy vele?

Közben az igazság az, hogy a Kft rendszeresen, havonta klubozott az Almássy téren, járt az Ifiparkban is, és körbe utazta a Balatont. Az ugyan igaz, hogy októberben nem tudunk fellépéséről, viszont arról már igen, hogy volt bőven Kamara Rock Trio, amely Laár Andris második zenekara. Nem gondolnám, hogy nélküle járták volna a többiek az osztrák falvakat. Decemberben csak öt dokumentált fellépésük volt, mind a fővárosban. Persze, hogyan is farolhattak volna ki másképpen a kérdés elől, a reagálásuk érthető, máskor is szerettek volna még fellépni a tévében...

Valaki hazudik?

Módos Péter: Az utóbbi időben gyakorta találkoztam azzal a jelenséggel, hogy zenészek panaszkodtak, zenekarok panaszkodtak, hogy nem igazán mennek a dolgok, koncerteken, lemezekkel is problémák vannak. Magyarán valami hullámvölgy fenyegeti a magyar könnyűzenét. Két autentikus beszélgető partnerem a Kft együttes fele, Márton András és Laár András. Talán segítségemre lehet ebben a válaszban. Ti például, hogy vagytok ezzel a kérdéssel?

Laár András: Mi nem érezzük közvetlenül a bőrünkön ezt, mert nem koncertezünk túl sokat Magyarországon.

Módos Péter: De van ilyen jelenség?

Laár András: Létezik ez a jelenség biztos, de inkább ez azt hiszem differenciálja csak a zenekarokat. Mi megpróbáltunk egy kicsikét külföld felé nyitni és ott koncertezni többet, és úgy néz ki, hogy be is jön.

Módos Péter: Sikerült a dolog?

Márton András: Hát kötöttünk egy szerződést egy osztrák céggel, akik nekünk többnyire osztrák, Nyugat-Német és svájci avantgárd klubokba szerveznek. Voltunk is kint Linzben egy ilyen fellépésen, most pedig készülünk Bécsbe. Ez van, és hát ide angol nyelvű műsor is kell persze, ehhez nekünk szöveget ír most egy újabb ismerősünk, ő a Twins-nek a szövegírója, Tim Laudner, és ezzel a műsorral kint eléggé sikerünk is volt és hívtak vissza.

Módos Péter: Hát én remélem, hogy ez folytatódik nálatok ez a siker, úgy értem, annál is inkább, mert ha jól hallottam nagylemezzel is készülődtök itthon.

Laár András: Igen, csináltunk egy új műsort, és ennek az előhírnökeként egy kislemezt is készítettünk, ami most nagyon hamar meg fog jelenni, 1-2 hét múlva.

Módos Péter: Kedves nézők, addig is előzetesként, következzék a Kft együttes, saját szerzeményükkel, melynek címe Afrika.


Máté Péter
Dschinghis Khan
Namyslowski
V.M. Band - Európa
R-Go - Szerelmes vagyok, mint egy Nagyágyú
Stevie Wonder - Happy Birthday
KFT - Afrika
Stevie Ray Vaughan - koncertrészlet

készítette: Fiery

rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Nemzeti Kultúrális Alap és a Hangfoglaló Program támogatásával.


Ez is érdekelhet

Syrius, Bergendy @ 1972 - E-klub
Ha Syrius, akkor Bercsényi kollégium, nem pedig E-klub - ez több interjúból is kiderül. A zenekart ki is tiltották a klubból, Orszáczky Jackie szerint azért, mert

Tovább...
Scampolo @ 1964 - Budai Ifjúsági Park
1964-ben csúcson volt a Scampolo. Augusztusban, a Rózsavölgyi Parkszínpadon adott koncertjükön a közönség feltépkedte az ülések huzatát, a Magyar

Tovább...
Kex @ 1970 - Bercsényi kollégium
Tudvalevő, hogy az MHV nem kényeztette el a Kex-et. Egyetlen megjelent kislemezük - Család - Elszállt egy hajó a szélben - is csak a Szépleányok, ne

Tovább...
Koncertek 2018. július 21. és 2018. augusztus 06. között: