×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Pokoli aranykor (2017, könyvkritika) 

Megjelent: 2017. november 02. csütörtök 18:05
Szerző: bcsaba
    Kultúra 

A Kieselbach Galéria kiadásában megjelent egy brutálisan jó magyar rockplakátkönyv Bp.Szabó György és Szőnyei Tamás plakátgyűjteményének felhasználásával. Ez egy vizuális és rocktörténeti orgia, pláne a magamfajta plakátbuzinak. Nehezen fogtam bele ebbe a cikkbe, mert nagyon nehéz megállni, hogy ne legyek túlcsordulóan ömlengős a témával és a kiadvánnyal kapcsolatban. Ez egy csoda...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Szőnyei évek óta lebegteti, hogy tervez egy ilyen művet, már nagyon vártam, hogy végre megjelenjen. Amiben Szőnyei Tamás keze benne van, az garancia a minőségre. Gondoljunk csak a Nyilván tartottak című kötetére. A betűtípus tekintetében is hasonlít, ugyanazt az írógép betűtípust használja, mint a Nyilván tartottak, utalva ezzel a korszak sötét jelentéseire, vagy szamizdat-szövegeire is.

A könyv egy, a Kieselbach Galériában bemutatott plakátkiállításhoz csatlakozott, ahol egy héten keresztül különböző élő programokkal is népszerűsítették az albumot. A plakátművészet megbecsültsége egyre jobb az utóbbi években, lassan aukciós korba ér egy-egy kiemelkedőbb darab státusza. Nem véletlen, hogy a Kieselbach felkarolta ezt az ügyet, és egy olyan kötetet adott ki, ami nyugaton is párját ritkítja. Köszönjük!

Bp.Szabó maga is készített plakátokat, főleg Bp. Service nevű zenekarának, de e mellett más zenekarok plakátjait is szerencsére eltette. Szőnyei rockújságíróként és rajongóként is beszerzett mindent, amit elért. Félelmetes gyűjtemény jött össze. Bp.Szabó és Szőnyei külön-külön gyűjtötték a '80-as években a plakátokat, először csak a falakról, aztán egyre inkább már nyomdai "postatiszta" állapotban a zenekaroktól, koncerthelyektől. A több száz plakát végül helyet kapott ebben a kötetben, nem kellett válogatni, takarékoskodni, ez a mű nem kompromisszumokon alapul. Szinte biztos vagyok benne, hogy gazdaságtalan kiadvány, nem tudja kitermelni az árát, de talán nem is ez volt a fő szempont, és ez csodálatos dolog. 9500 forintból a nyomdaköltség nem jön ki.

Magam is csináltam tavaly egy rockplakátkönyvet, ami aztán nem jelent meg. Kezdetben kétszáz oldalra terveztem, aztán jött egy szponzor, megvadultam, feldagadt ötszáz oldalra, majd eltűnt a szponzor és ott találtam magam egy legyárthatatlan könyvvel, szóval tudom, mi mennyibe kerül. Szőnyeiéknek nem kellett visszafogniuk magukat, tobzódhattak kedvükre.

A mű nem ad teljes áttekintést a magyar rocktörténeti plakátokról, de nem is ez a célja. Nyilvánvalóan csak az utolsó nagy hullámra, a '80-as évek magyar zenekaraira, az alternatív szcénára koncentrál, ezt viszont teszi olyan alapossággal és műgonddal, hogy tulajdonképpen ez egy '80-as alterenciklopédia is. A plakátokon szereplő zenekarokról teljes történeti áttekintést ad, a plakátokhoz az elérhető összes információt szövegesen csatolja. Sőt - és ez nagy ritkaság a magyar rocktörténeti áttekintő kötetek között - nemzetközi, kelet-európai kitekintést is ad, ráláthatunk az NDK, a lengyel és egyéb KGST országok helyzetére is plakátfronton. Le a kalappal!

A könyv kilóra is tekintélyes a maga 400 oldalával, benne van az anyag, olyan papírra nyomták, amit a legigényesebb nyugati ilyen jellegű kiadványoknál megszokhattunk. Magyar rocktörténeti könyvgyűjteményem három folyóméternyi sorának egyik legmegbecsültebb darabja lett ez a darab, érdemes rá azoknak is költeni, akik esetleg nem feltétlenül ezért a korszakért rajonganak. Akik meg igen, annak kötelező darab. Megvásárolható a Kieselbach Galériában.Bálint Csaba (2017.11.02.)
rockmuzeum.ini.hu

rovat lapozó


Még, még, még...

Cikkek szövegében utoljára itt említettük: Pokoli aranykor !

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál @ 2018. május 15. - Országos
A Filharmónia Magyarország 2018-ban ismét különleges koncertekkel várja a zeneszeretőket a negyedik éve megrendezésre kerülő

Tovább...
Varázslatos gyereknap @ 2018. május 26. - Kós Károly Művelődési Ház
2018. május 26-án, szombaton 13:00-tól a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház vár mindenkit, aki egy kicsit is gyereknek érzi

Tovább...
Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia