×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Obey the Brave - Mad Season (2017) 

Megjelent: 2017. november 09. csütörtök 12:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Többször leírtam már, hogy számomra igenis fontos egy kiadvány külcsíne, az internet előtti korszakban egy jó borító sokat számított marketing szempontból, hogy fogyjon a lemez. Napjainkban néhány kattintással ugyan minden elérhető, viszont ezt az egyszerű módszert ma is alkalmazom a dömpingben, és a kanadai hardcore csapat aktuális lemezének borítója sem tűnt éppen konvencionális alkotásnak. Más kérdés, ha az ember már ismeri őket korábbról, akkor nem éri meglepetésként, hogy az egykori Despised Icon dobos, majd énekes Alex Erian bandájáról van szó...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Mivel a szóban forgó korong a harmadik lemezük, így megspórolnám a múlton rágódós köröket, mert ugye "régen minden jobb volt"... vagy nem. A Despised Icon elévülhetetlen érdemeket szerzett a súlyos hardcore-metal vonalon, az Obey the Brave debütlemeze, a Young Blood viszont ezzel együtt sem alapmű. Sőt, még a második sem nevezhető annak és lehet, pár év múlva erre sem fognak így hivatkozni, de az egészen biztos, hogy óriásit léptek előre a srácok a dalszerzés tekintetében.

Nem csak arról van szó, hogy ezúttal még több a csordavokál, meg a wohóó-s témák, amire ugye nagyon jól lehet élőben óbégatni, hanem egyszerűen zeneileg is kerekebb, izgalmasabb a végeredmény. Az első lemez precízen kiszámítottnak tűnő dühbombái nem múltak el nyomtalanul, viszont sokkal érdekesebb témákból épülnek fel a nóták, és a tempókat is ügyesebben variálják, ami a dinamizmusnak feltétlenül jót tesz, szinte örvénylik az energia a hallgató körül.

Amit mindjárt a nyitó On Thin Ice - Drama - On Our Own trióban levágnak, majdnem hogy slágergyűjtemény, talán nem véletlen, hogy háromból kettőt rögtön klipesítettek. Ugyanakkor van még itt egy lazább, picit melodikusabb szívmelengető darab a '97 Again képében, de a Feed the Fire is gyorsan memorizálható, sajátos kontrasztban a francia nyelvű Les Temps Sont Durs középtempós durvulásával, azonban a későbbiekben sem lesz unalmas a dolog.

Különösen a RIP-nél kapja fel a fejét a hallgató, hiszen ezt a kanadai Loud Lary Ajust nevű rapcsapat közreműködésével rakták össze, nyugisan hömpölygő, félig francia nyelvű darab, egészen sajátos ízt adva így a dalnak, ha a különféle digitális kütyük általi színezés nem lenne elég. Nem várt, de egészen jól megvalósult ötlet. Szóval a srácok nem a levegőbe beszéltek, tényleg változatosabb és kevésbé kiszámítható a zene, mint a korábbi lemezeken. Ráadásul ez Alex érdeme is, hiszen az énektémákban nem csak az üvöltés kontra dallamos refrén váltakozik, az előzetesen ígértekhez hűen valóban van egyfajta old school punkos jellege is helyenként, ami szépen egységbe forr a könnyedebb témákkal.

Nem hiszem, hogy túl bő lére kellene ereszteni az ömlengést, mondhat bárki bármit, ezzel a lemezzel engem kilóra megvettek, ráadásul több hónap után is jól esik lejátszóba tenni. Ezek után viszont röhejesnek tűnik, hogy rendesen benéztem az októberi Düreres koncertjüket és lemaradtam a buliról.

9/10

Track lista:

01. On Thin Ice
02. Drama
03. On Our Own
04. Mad Season
05. '97 Again
06. Les Temps Sont Durs
07. Lowkey
08. Feed the Fire
09. The Distance
10. Way It Goes
11. RIP
12. This is It

Közreműködő zenészek:

Alex Erian - ének
Cory Wilson - basszusgitár
John Campbell - gitár
Terrence McAuley - gitár
Stevie Morotti - dob

Lemezeik:

2012 - Young Blood
2014 - Salvation
2017 - Mad Season

Kiadó:
Epitaph
Honlap:
obeythebrave.com
facebook.com/obeythebrave
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Michael Schenker Fest - Resurrection (2018)
A 63 éves Michael Schenker '69-óta tartó karrierje tele van csodával! Sokat köszönhet neki az Ufo és a Scorpions is, miközben magánemberként

Tovább...
Voodoo Circle - Raised on Rock (2018)
A németországi Brüggen-ben, 2008-ban alakult Voodoo Circle a Whitesnake egyik legjobb klónja. A legutóbb Jorn lemezén szereplő - de a Level 10, a Silent Force, a

Tovább...
Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
Koncertek 2018. május 23. és 2018. június 08. között:

Klipmánia