×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Cannibal Corpse - Red Before Black (2017) 

Megjelent: 2017. november 16. csütörtök 00:05
Szerző: palszabolcs
    Lemezismertetők 

Majd' három évtized halálfém, mi kell még, külön regény? Nem hiszem, hogy tiszteletköröket kellene futni az egyik legpatinásabb death metal banda új lemeze felvezetéseként, azt viszont muszáj megemlíteni, hogy az általam eddig olvasott, javarészt külföldi ismertetők nagy része eléggé lesajnálta a korongot, én meg lesek ki a fejemből, hogy ó, igen, tudtam, hogy rossz az ízlésem, mert nekem ez tetszik... Erre tessék, megjelenik a novemberi Hammerworld, és mi a hónap lemeze? Igen, A Hónap Lemeze Az Új Cannibal Corpse! Önkéntelenül is eszembe jut az Eaten Back to Life fogadtatása, nulla és mínusz ezer pontok kiosztva, Hangpróba utolsó hely, cinikus hahotázás...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!
Az egykori - talán helyt álló, talán nem - szerkesztőségi véleménytől függetlenül, mai napig nagy becsben tartom a debütlemezt, igazi szörnyeteg, amit mindig szívesen hallgatok, sőt, talán ez az igazi favoritom tőlük. Ugyan mindenkinek megvan a maga kedvence, nekem az első három korong az etalon, utána csak a Vile és a Bloodthirst volt "bejövős", még később pedig csak a Torture iránt tudtam igazából lelkesedni. Meg most ezért, de nagyon. Mivel az Aborym új lemezével sikeresen "felültetett", így gyorsan el is döntöttem, hogy nem hagyom magam többet látatlanban átverni, ezért a Tetemek új albumát már csekkoltam vásárlás előtt. Nos, pénzt nem spóroltam, mert a CD Pincében a kedves eladó megkérdezte, hogy nem vinnék-e esetleg a csak ezressel többe kerülő limitált bónusz CD-s verzióból, amin egy rakás ősi thrash-speed-death klasszikus Kannibálos átgyúrása van? Possessed, Metallica, Kreator, Razor... dehogynem, ide vele!

Az elmúlt hetekben rengetegszer meghallgattam ezt a lemezt, mióta eredetiben is megvan, szövegkönyvvel a kézben is (nem tudom, hogy az előzőben benne voltak-e a szövegek, de a polcon lévő Torture limitált digi verziójában nincsenek). Az igazat megvallva nem értem a fanyalgókat, hogy így gyenge, meg úgy stílusgyakorlat, könyörgöm, valóban újítást várt valaki? Szerintem felesleges ilyen ábrándokat kergetni, az viszont tény, hogy az A Skeletal Domain-hoz képest leheletnyivel egyszerűbb felépítésű dalokat raktak össze. Sokan ugyan nem ezt várták, de szerintem meg pont ezért tűnik jóval izmosabbnak az összkép, nincs felesleges sallang, csak fullon tolt darálás, ami egyrészről igen energikus végeredményben ölt testet, másrészről ezúttal is rögtön felismerhető az elkövető személye.

A jól ismert death metalos formulák váltakoznak tömény slayeres riffekkel - picit talán thrashesebb is az anyag, mint az utóbbi években bármi tőlük -, néhány remek szólóval díszítve, Corpsegrinder szívet-fület melengető vérhányásával kísérve. Ahogy az Only One Will Die elszabadul az első beütéstől, az azért csillagos ötös, pedig a címadó csak rátesz erre, élőben milyen fincsi lesz majd a refrént ordítani... utána jó is, hogy valamelyest visszavesznek a tempóból a Code of the Slashers elején, mert a későbbiekben sincs sok pihenő. Remaimed, Heads Shoveled Off, Scavenger Consuming Death... tömény csontozás, és rég volt már olyan, hogy egy háromnegyed órás játékidejű anyagot jólesően pörgetek akár három-négyszer is egymás után. Márpedig ez ilyen. Nem értem, miért kellene változtatni a jól bevált recepten? AC/DC, Motörhead... nem is sorolom. Jó lemezt csináltak, vagy kevésbé jobbat? Mindenki döntse el maga, én részemről feltétlen bizalmat szavazok ennek a zsigeribb anyagnak, amelyet újra Erik Rutan közreműködésével rögzítettek, meg is dörren cefetül. Ha valamit negatívumként kellene említeni, csupán azt tudnám felhozni, hogy Paul Mazurkiewicz alatta marad korábbi önmagának, bár, ahogy fentebb írtam, ezek a dalok egyszerűbb recept alapján születtek.

Pár szót még a bónusz CD-s feldolgozásokról. Ez ugyan erősen egyénfüggő, van, aki kedveli, az efféle dolgokat, van, aki meg gyűlöli. Szögezzük le: túl sokat hozzátenni nem lehet ezekhez, a Confessions és az Endless Pain eleve nekik való ős-brutalizálás, én azt mondom, hogy a Metallica, a Razor és a Sacrifice (ez a kanadai csapat a sok közül) dalokkal se vallottak különösebben szégyent (bár lehet Hetfield eret vág magán, ha meghallja ezt a dörmögést). Ugyanakkor egy Accept... nem igazán az ő terepük, és a The Accused crossover világát sem érzem az övéknek. Érdekességként mindenképpen megteszi, más kérdés, hogy korábban már mindegyik megjelent: a Sacrifice a Live Cannibalism európai változatán, a Possessed, Metallica és Accept átiratok a Worm Infested EP-n (valamint a Sacrifice és a Possessed külön 7" EP formában is 2000-ben, a Metallica pedig a Gore Obsessed digi változatának bónuszaként), a The Accused, Kreator és Razor pedig a 15-Year Killing Spree box egyik lemezén. Mivel ezek nekem kimaradtak, így nem bánom, de ha valaki már a gyűjteményében tudja mindezt, akkor felesleges most újra megvennie.

Meglepetések kizárva, masszív, de szerethető monolit, amire veszettül lehet headbangelni és hajat pörgetni, talán még Corpsegrinder nyakmérete is utolérhető így. Szerintem nagyon is helyén van ez a cucc, főként ezzel az első pillantásra nem túl sokkoló, másodjára azonban nagyon is kegyetlen grafikával, meg a vörösben pompázó tizenhat oldalas booklettel (Webster és Mazurkiwicz úgy be van télapósodva a fotókon, hogy elsőre csak találgattam, kik ezek). Kíváncsian várom a jövő évi Rockmaratont, ha egy napon lesz a koncertjük az Asphyx bulijával, akkor ott kő kövön nem marad.

9/10Track lista:

01. Only One Will Die
02. Red Before Black
03. Code of the Slashers
04. Shedding My Human Skin
05. Remaimed
06. Firestorm Vengeance
07. Heads Shoveled Off
08. Corpus Delicti
09. Scavenger Consuming Death
10. In the Midst of Ruin
11. Destroyed Without a Trace
12. Hideous Ichor

Bonus CD:
1. Sacrifice (Sacrifice cover)
2. Confessions (Possessed cover)
3. No Remorse (Metallica cover)
4. Demon's Night (Accept cover)
5. Bethany Home (A Place to Die) (The Accused cover)
6. Endless Pain (Kreator cover)
7. Behind Bars (Razor cover)

Közreműködő zenészek:

George "Corpsegrinder" Fisher - ének
Rob Barrett - gitár
Pat O'Brien - gitár
Alex Webster - basszusgitár
Paul Mazurkiewicz - dob

Lemezeik:

1990 - Eaten Back to Life
1991 - Butchered At Birth
1992 - Tomb of the Mutilated
1993 - Hammer Smashed Face - EP
1994 - The Bleeding
1996 - Vile
1997 - Monolith of Death - video
1998 - Gallery of Suicide
1999 - Bloodthirst
2000 - Sacrifice / Confessions - EP
2000 - Live Cannibalism - live album, DVD
2002 - Gore Obsessed
2003 - Worm Infested - EP
2003 - 15-Year Killing Spree - box
2004 - The Wretched Spawn
2006 - Kill
2008 - Centuries of Torment: The First 20 Years - DVD
2009 - Evisceration Plague
2011 - Global Evisceration - DVD
2012 - Torture
2013 - Dead Human Collection: 25 Years of Death Metal - box
2013 - Torturing and Eviscerating Live - live album
2014 - A Skeletal Domain
2017 - Red Before Black

Kiadó:
Metal Blade
Honlap:
cannibalcorpse.net
facebook.com/cannibalcorpse
rovat lapozó


Még, még, még...

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Dalriada - Nyárutó (2018, Dionysosrising)
Úgy gondolom, hogy a Dalriada-féle folk-metal - ami nem más, mint a népzenei darabok a metal eszközrendszerével eljátszott változata - nem emeli, de nem is erodálja a

Tovább...
Fu Manchu - Clone of the Universe (2018)
A Fu Manchu eredetileg a kaliforniai Orange County-ban indult 1985-ben Virulence néven... Akkoriban őszinte hardcore-punkot toltak, mígnem '87–ben nevet és stílust

Tovább...
Counter Clockwise - Látszatfoltok (2017)
Tényleg nem értem azokat, akik már december elején összeírják az adott évre vonatkozó listájukat, pedig az év utolsó hónapja mindig tartogat meglepetést.

Tovább...
A Perfect Circle - Eat The Elephant (2018)
Már jó ideje feltámadt, de lemezt csak most ad ki az A Perfect Circle! Utoljára 2004-ben volt példa rá, hogy a Tool-frontember Maynard James Keenan

Tovább...
Kamelot - The Shadow Theory (2018)
Az 1991-ben, a floridai Tampá-ban alakult prog-power metálos Kamelot tizenkettedik sorlemeze a most megjelenő The Shadow Theory, ami a 2015-ös Haven-t követi - amiről kétszer is

Tovább...
Koncertek 2018. május 26. és 2018. június 11. között:

Klipmánia