×

Szükségünk van a Te segítségedre is! - Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni nekünk! Kérjük, hogy a közlemény rovatba ne feledd el beírni: passzio, hogy a támogatásod célba érjen! Ciki, vagy sem, de sajnos idáig jutottunk! E finita la commedia...

 Bergendy - kislemezek 07. 

Megjelent: 2017. november 18. szombat 12:05
Szerző: MajnikLaci
 kislemezek   Rockmúzeum 

A következő EP két dalában a Bergendy Zalatnay Saroltát kíséri, a másik két dal pedig önálló, zenekari produkciójuk...Ha támogatni tudsz minket, akkor a MagyaRock Hírességek Csarnoka Egyesület bankszámlaszámára - K&H Bank 10403239-50526686-48521004 - tudsz utalni, a közlemény rovatba kérjük ne feledd el beírni: passzio.

Kedves Barátaink! Oldalunk lelke, sorsa fordulóponthoz érkezett. Egy végtelenül anyagias, politikával átitatott világban, minket is lassan-lassan utolért a nagy kérdés, merre vezet tovább az utunk, vagyis őszintébben: "lesz-e a haszon őszire?" Sok éve már annak, hogy páran - merő lelkesedésből - úgy döntöttünk: létrehozunk egy független zenei oldalt, ahol szabadon leírhatjuk a véleményünket. Mindentől és mindenkitől függetlenül fogtunk bele ebbe a nagyon komoly feladatba, ami az elmúlt több, mint tíz évben sok ezernyi egyéni hangú, reményeink szerint mások számára inspiráló és vitaindító írásmű formájában valósult meg. Az aktuális divatoktól és trendektől függetlenül értékeltük a körülöttünk lévő zenei világot, csak a minőséget figyelembe véve, magunknak is a valóságot keresgélve.

Függetlenségünk időközben ezernyi értéket teremtett. Olyan emberekkel készíthettünk interjúkat, akikkel mások nem beszélgettek, ma már ismeretlennek számító régi hősöktől kérdeztük meg a múltjuk titkait - és ők a függetlenségünk miatt, őszintén mesélték el az életüket. Az évek alatt sok száz cikksorozatot írtunk, mélységében felderítve és elmesélve hazai és külföldi zenekarok életművét, sorsát. Közben olyan véleményeket is megfogalmazhattunk, amiket mások nem szoktak. Mindezzel többek, mások lettünk, mint Tisztelt - és szintén alulfinanszírozott - sorstársaink. A nagy kérdés pedig a cikkek számával és oldalunk értékeivel egyre csak növekedett: "lesz-e a haszon őszire?" És a válasz is egyre nevetségesebbnek tűnt: "semmi, nulla, zéró, mindenkinek ez a hobbija, akinek nem inge, az nem veszi föl!"

Most a sorsunk újra fontos kérdéssé kezd válni! A létező út is világosnak tűnik. Feladjuk az oly régen és féltve őrzött függetlenségünket, vagy sem? Az árát mindenképpen megfizetjük a döntésünknek, hiszen a lelkesedésünk a pénzünkkel együtt fogy. Ezért a szokásos kérdést kell feltennünk: hajlandó vagy-e anyagilag támogatni az általunk végzett munkát? Örülnénk, ha támogatnál minket, cserébe mi - a szokásos kötelező: hirdetésed megjelenítése mellett - a folytatást tudjuk felajánlani! És sajnos jelzésként kell értékelnünk, ha ezen felhívásunk után nem érdekel a sorsunk. A végső döntésünket majd a pénztárcánk alakulása alapján hozzuk meg... és akkor még a kötelező, mégis egyre halasztott fejlesztéseinkről nem is beszéltünk...

Ha megteheted, támogass minket, a függetlenségünket, akkor is, ha nem értesz egyet a véleményünkkel! Mert mit kezdesz majd azzal, ha mindenki csak veled bólogat... és senki sem mond neked más nézőpontot? Mert, ha nem tudod, hogy létezik Epres Túrótorta, akkor azt sem tudod eldönteni, hogy izlik-e, vagy nem!?

Ezer forint is segít, de egymillió többet, tízmillióért pedig személyes köszönőlevelet is írunk, ha akarod! Köszönjük!

Az A-oldal első dala a Sweetheart, amely eredetileg a Will You Remember (Sweetheart) címet viselte, és egy Maytime című musicalben hangzott el elsőként, 1917-ben. Zalatnay és a Bergendy változata egy átirat, méghozzá nem is akármilyen. Kidobták a musical ömlengősségét, helyette csináltak a számból egy modern, lendületes rock and rollt. A szaxofonok kezdik a dobbal, majd belép az elektromos orgona is, ami a gitár mellett a kíséret fontos eleme. A háttérben a szaxi recseg, hallhatjuk a Bergendy-vokált is. A szaxofonszóló szokatlanul hosszú, de nem baj, mert remek. Ami még igazán figyelemre méltó, az az egy tömbből faragott ritmusgitározás, ami természetesen Oroszlán György produktuma.

Az oldal második száma egy fantázia, mégpedig Johannes Brahms Magyar táncok című művének ötödik tételére. A vezető szerep természetesen a szaxofonoké és a trombitáké. A fúvós-szekció játéka mesteri, csakúgy, mint a kíséret. A zenekar modern, beates, helyenként a szaxi is recseg, s középtájt Auth Ede mutat be a zongorán laza improvizációkat. A szám második felében Csáky Béla is elengedi magát, pazar fillekkel színez, a lezárásban üstdob is megszólal.

A legvégén Oroszlán György húz le egy tremolo-karos G-dúrt, ami azt jelenti, hogy a Bergendy megtartotta Brahms darabjának eredeti hangnemét, a G-mollt. (Ebben az esetben Oroszlán G-dúrja pikárdiai terc.) A Bergendy sziporkázik, nem csak azt mutatják be, hogy mindannyian hangszerük mesterei, hanem a darabban feltűnik néhány igazán ötletes harmonizálási megoldás - az átirat ezáltal nyugodtan nevezhető zseniálisnak.

A Datemi Un Martello című dalt Zalatnay olaszul énekli, mert a feldolgozásnál ő és a Bergendy Rita Pavone változatát vették alapul. A dal egyébként az amerikai folkénekes, Pete Seeger és Lee Hays szerzeménye, és eredeti címe If I Had A Hammer (Ha lenne egy kalapácsom).

A Bergendy kicsit gyorsabbra vette a tempót, Zalatnay is jókedvűen, nagy lelkesedéssel énekel. A főszereplő a gitár, Oroszlán hozza a dal jellegzetes akkord-pengetését, ami tulajdonképpen elviszi a számot a hátán. A zenekar megtartotta a dal eredeti, B-dúr hangnemét, a verzék hosszan kitartott G-mollja ad egy kis teret a fúvós-szekció közreműködésének.

Az EP utolsó dala ismét egy témavariáció Strauss művére, a Tavaszi hangok című keringőre. Keringő helyett itt enyhén rock and rollba oltott swinget hallunk, természetesen a fúvós-szekció vezet, a zenekar profin kísér - a legjobb Oroszlán erőteljes és nyers ritmusgitározása. A tétel végéhez közeledve egy vibrafon hangjait is hallhatjuk, a hangszerelés ismét csak briliáns, az előadás kifogástalan.

A kislemezen hallható átiratok rendkívül érdekesek, a Bergendy együttes nagy leleményességéről árulkodnak. Jól látható, hogy a zenekar tagjai nem csak profi zenészek voltak, hanem kellő fantáziával is rendelkeztek, az átiratok megalkotása nem munka volt számukra, hanem érdekes, élvezetes kihívás.

Folytatás következik!

Kiadó:
Qualiton, EP 7327, 1965
Honlap:
hu.wikipedia.org
bergendy.hu
Majnik László

rovat lapozó


Még, még, még...

kép

Bergendy - kislemezek 73.

2018-02-01 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 72.

2018-01-22 12:05:00

kép

Bergendy - kislemezek 71.

2018-01-21 12:05:00

 

Ajánló

Ez is érdekelhet

Koncertek 2018. május 21. és 2018. június 06. között:

Klipmánia